”Doctorii plantelor” – aniversare de 20 de ani! La mulți ani, AIPROM!
Angelica Lefter -AIPROM – Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România a aniversat împlinirea a 20 de ani de activitate. Într-un cadru festiv, la Palatul Parlamentului, a fost organizat un eveniment de înaltă clasă la care au fost invitați reprezentanți ai companiilor de agribusiness, oficiali ai statului, dar și lideri ai fermierilor.
În cadrul evenimentului aniversar de joi, 10 noiembrie, cuvântul de deschidere a fost adresat invitaților de către Carmen Botez, directorul executiv al AIPROM, care a mulțumit tuturor celor care au răspuns invitației de a luat parte la momentul aniversar de însemnătate pentru agricultura românească.
”Este un eveniment major pentru noi și sper să ne revedem în aceeași formulă și peste 20 de ani. (…) AIPROM este o asociație care vorbește despre oameni, vorbește cu pasiune despre proiecte și sănătate, dar își asumă și responsabilitatea de a construi un viitor sustenabil. E un termen la modă, un termen pe care îl repetă, din ce în ce mai des, dar pentru care facem poate prea puțin, dar pentru care în cazul asociației noastre, vă promitem că vom face în continuare din ce în ce mai mult. Astăzi sărbătorim nu doar 20 de ani, ci și oamenii care au trecut prin viața AIPROM, care au contribuit, au construit industria de protecția plantelor”, a spus Carmen Botez, director executiv al AIPROM.
Președintele AIPROM, Vasile Iosif a vorbit celor prezenți despre menirea organizației și despre importanța activității sale pentru industria de protecție a plantelor și, în final, pentru consumatorul final al produselor alimentare.
”Vreau să vă asigur că între medicamentele care sunt destinate uzului uman și medicamentele destinate plantelor, nu există nicio diferență, ci doar o diferență de înțelegere la nivelul consumatorului final. Într-adevăr, noi trebuie să fim cei care explicăm de ce sunt necesare pesticidele – o conotație foarte urâtă – dar mai ales medicamentele pentru plante. Așa cum sănătatea oamenilor este extrem de importantă pentru ca societatea să meargă înainte, sănătatea culturilor agricole este la fel de importantă pentru ca fiecare dintre concetățenii noștri să aibă acces la hrană suficientă, de bună calitate, în condiții de sustenabilitate și durabile. În prezent, UE este ce mai mare producător de hrană din lume respectând standarde de calitate ridicată în domeniul alimentar și fermierii români se mândresc că fac parte din această mare familie europeană. În ultimii 10 ani, peste 60% din produsele de protecția plantelor au fost retrase din piața europeană și acest lucru pune presiune pe fermierii români și fermierii europeni care sunt nevoiți să combată un număr în creștere de organisme de dăunare cu mai puține substanțe active”, a spus Vasile Iosif. Acesta a precizat că în contextul actual, fermierii au acces doar la o parte dintre soluțiile de combatere a bolilor și dăunătorilor, ceea ce face ca anual, aceste probleme să conducă la pierderi de producție de 15-20%, în valoare de 200 de miliarde de dolari la nivel mondial.
Vasile Iosif a vorbit despre măsura reducerii consumului de pesticide în agricultura UE, având convingere ca propunerea inițială, de scădere cu 50% a folosirii acestora se va dovedi o măsură ce nu poate fi aplicată. ”Actuala criză energetică este o bună lecție de învățat pentru fiecare cetățean european și cred cu tărie că reducerea consumului de medicamente pentru plante prevăzută în strategia De la Fermă la Consumator va fi revizuită și modificată conform studiilor de impact care, într-un final, vor trebui realizate de către UE”, a spus Vasile Iosif.
Ministerul Agriculturii a fost reprezentat la evenimentul AIPROM de secretarul de stat Costin Telehuz care a făcut precizări cu privință la susținerea pe care MADR o acordă fermierilor și industriei care le asigură produsele necesare pentru tratarea culturilor agricole. ”Sunt onorat să reprezint Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în această seară. Vă salut din partea domnului ministru și a întregului aparat al ministerului. (…) Ministerul va susține în continuare argumentul științific în contrapartidă cu dorințele sau visele unor oameni care deți au intenții bune, nu sunt conectați la realitatea din agricultură, nu doar cea românească, ci și cea europeană. Vă asigur că MADR depune eforturi mari pentru ca această țintă de 50% de reducere a pesticidelor, fixată cu atâta larghețe pentru 2030, să nu ne afecteze atât de tare cum a început ea în discuția dintre Comisie și noi. Până acum, deși nu putem raporta un succes, semnele sunt bune, Comisia pare să revină la gânduri ceva mai bune. În schimb se pare că mai avem de lucru. Va fi greu, sunt sigur că împreună cu aliații noștri din agricultura din teren, dar și cu industria deprotecție a plantelor vom reuși să convingem că poate scăderea amprentei de carbon e mai importantă decât reducerea folosirii pesticidelor”, a spus Costin Telehuz.
Valeriu Tabără, cercetător, fost ministru al Agriculturii și în prezent președinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, a fost alături de AIPROM de la înființarea organizației și a susținut pașii curajoși pe care industria trebuie să îi facă în perioada următoare.
”Am participat la aproape la toate întâlnirile AIPROM, inclusiv la prima, de la Hotel Capșa, de acum 20 de ani. Nu trebuie să îl uităm pe domnul Boțoman și întreaga echipă care a lucrat la acest proiect, această structură de o importanță colosală. (…) S-a vorbit aici despre cercetare, știință și cred că ar trebui să discutăm mai mult despre cele două pentru că agricultura este un fenomen complex. (…) Eu aș vrea o mai mare conlucrare între partea de cercetare și argumentație științifică față de ceea ce înseamnă de multe ori argumentația cu nuanțe, hai le spunem clar politice. Ne-am jucat prea mult în ultimii ani, până la aceste zise crize care au venit să ne argumenteze într-un fel eșecurile noastre de politică generală pe sectoare importante economice, printre care și agricultura. (…) Nu pandemia și nu războiul din Ucraina au creat crizele de acum, ci gândirea de peste 20-30 de ani pe care n-am avut-o în perspectivă. (…) Unde sunt ecologiștii mari să ne dea soluții pentru securitatea alimentară? O întreb chiar dacă voi fi criticat. Îi aștept, pentru că de 20 de ani încercăm să găsim soluții la ceea ce înseamnă decizii arbitrare”, a spus Valeriu Tabără.
Invitat special al AIPROM, dr. ing. Lucian Buzdugan a luat cuvântul pentru a sublinia importanța produselor de protecție a plantelor și a ”doctorilor” care le aplică: fiecare fermier în parte. ”Sunt onorat să fiu astăzi aici la această frumoasă aniversare de 20 de spice sau de 20 de ani de când funcționează această organizație. Putem să îi felicităm, să le spunem sincer că au reușit și că în lanțul tehnologic al tuturor culturilor (…) protecția plantelor reprezintăo verigă foarte importantă (…). Cred că viitorul (…) este al revoluției biotehnologice, mai presus decât revoluția tehnică, și mă bucură că noi astăzi suntem cu toții doctori și acesta este un titlu frumos, care mie îmi place foarte mult. Suntem doctorii plantelor și va trebui ca împreună să susținem această revoluție biotehnologică ce ne va obliga să o practicăm, să o extindem, să o introducem, pentru că numai așa vom putea fi liberi și independenți privind hrana, sănătatea, viața în această frumoasă țară în care trăim cu toții”, a încheiat Lucian Buzdugan.
Evenimentul AIPROM continuat cu două paneluri de discuții pe teme de maximă actualitate. Astfel, în cadrul primului panel ”Tranziția către viitor. Cum răspunde industria de protecția plantelor la solicitările consumatorilor pentru o agricultură durabilă?”, au luat cuvântul, alături de președintele AIPROM, vicepreședinții AIPROM Boualem Saidi și Marijan Tomsic, Patricia Maria Ştirbu, Membru Consiliu Director AIPROM, și Carmen Botez, Director Executiv AIPROM.
Al doilea panel a fost unul dedicat practicilor din câmp, aici accentul fiind pus pe experiența fermierilor și cea de cercetare aplicată. Cu tema ”Sărbătorim Pâinea. Protejăm grâul de buruieni, boli și dăunători, acum și în viitor”, au luat cuvântul Mihai Solomei, General Manager Al-Dahra Agricost, Insula Mare a Brăilei, Gabriela Rizescu, Director de Marketing ALCEDO, Mircea Chipăilă, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea și dr. ing. Otilia Cotuna, CSIII Laborator de protecția plantelor SCDA Lovrin.
Aniversarea AIPROM a fost marcată de către președintele Vasile Iosif prin acordarea unor distincții actualei echipe din cadrul organizației Carmen Botez, Director Executiv AIPROM, Gabriela Dumitru, Coordonator relații publice și comunicare AIPROM, Ciprian Gabor, Coordonator de proiect AIPROM, și Ionuț Dumitru, Coordonator de proiecte field-based AIPROM.
Evenimentul a fost încheiat de momentul festiv al tortului și un recital.