Secretar de stat în MADR: De anul viitor implementăm programul ”Mierea în școli”
Roxana Dobre -Programul Mierea în școli va fi demarat de anul viitor, după ce în ultimii ani, a fost mereu amânat și nu a primit finanțare de la bugetul de stat. Vestea că măsura de sprijin pentru apicultori se va derula de anul viitor a fost dată secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Antal Barabási Szabolcs.
Secretarul de stat din MADR Antal Barabási Szabolcs a participat la o întâlnire cu apicultorii din Ținutul Secuiesc, ocazie cu care a anunțat și deblocarea programului ”Miere în școli”, din 2023.
”În cadrul discuției am subliniat și faptul că anul viitor vom implementa și inițiativa de introducere a mierii în școlile din România. Mierea este esențială în viața, de aceea este important să profităm de condițiile teritoriale pe care le avem, și care contribuie la producerea unei mari varietăți de produse din miere!”, a anunțat secretarul de stat pe pagina sa de Facebook.
Acesta a dezvăluit că a participat la discuția de evaluare, al cărei subiect principal a fost primul Concurs de Miere Nectară din Ținutul Secuiesc.
”La invitația Organizației Asociațiilor Fermierilor din Ținutul Secuiesc am participat la discuția de evaluare, al cărei subiect principal a fost primul Concurs de Miere Nectară din Ținutul Secuiesc. În cadrul discuției de evaluare am discutat despre principalele probleme care îi afectează pe apicultori, și despre importanța modulului în care produsele apicole secuiești pot intra în concurs cu produsele apicole de import”, a mai menționat Antal Barabási Szabolcs.
Programul ”Mierea în școli” este prevăzut în Legea nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional. Actul normativ ar fi trebuit să intre în vigoare de mai mulți ani, dar mereu a fost amânat și nu a fost ”prins” în bugetul de stat. Ultima amânare a fost prin OUG 120/2021, când Guvernul a stabilit termenul de intrare în vigoare pe 31 decembrie 2022.
Implementarea acestei măsuri ar duce la valorificare asigurată pentru mierea polifloră românească, întrucât ultima formă din legislație permite distribuirea în școli doar a borcanelor cu hologramă ”care atestă calitatea, va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și va fi achiziționată din lanțul scurt de aprovizionare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor verifică periodic calitatea mierii acordate în acest program”.