• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANM anunță ploi și temperaturi crescute până pe 18 noiembrie

    Roxana Dobre -

    Meteorologii anunță ploi și temperaturi în general crescute pentru această perioadă dar și izolat se va produce brumă şi îngheţ la suprafaţa solului, până pe 18 noiembrie. În prognoza de specialitate se specifică și care este starea culturilor agricole, pe specii.

    Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme în general mai caldă decât în mod normal, în aproape toate regiunile agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 2…14°C, mai ridicată cu 1…5°C în raport cu mediile multianuale, la nivelul întregii ţări.

    Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 8…17°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -4…10°C în cea mai mare parte a ţării, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde izolat se va produce brumă şi îngheţ la suprafaţa solului.

    Din punct de vedere pluviometric, sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole.

    În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia și Transilvania, local în nordul, estul și vestul Moldovei, sudul, estul și izolat nord-vestul Munteniei, estul Dobrogei.

    Conținutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea și Muntenia, local în sudul, centrul și estul Moldovei.

    Ca urmare, pe fondul regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod normal, asociat cu deficitele accentuate de apă în sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) aflate în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi înfrunzire vor fi în continuare stânjenite, îndeosebi în sudul şi sud-estul ţării. De asemenea, în zonele cele mai reci din nordul şi centrul ţării, procesele vegetative ale plantelor vor evolua uşor mai lent.

    Culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor definitiva germinarea (100%), continuându-și totodată răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%), precum şi înfrăţirea (10-40%). În semănăturile întârziate fenologic şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă.

    Rapiţa se va afla la răsărire (70-100%) şi înfrunzire (6-10 frunze) în majoritatea zonelor de cultură, plantele prezentând o uniformitate și vigurozitate medie și slabă. Pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor parcurge maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor, precum și începutul stării de repaus biologic, speciile fiind bine pregătite şi adaptate la condiţiile de iernare.

    În zilele cu precipitații, lucrările agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc.), vor fi sistate temporar.

    Lucrări specifice de sezon


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români