• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care trebuie să se prezinte urgent la primăriile unde lucrează terenuri agricole

    Roxana Dobre -

    Fermierii care au cereri unice la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și au avut culturile afectate în 2022 au de respectat un termen urgent, până la 15 noiembrie. Aceștia trebuie să se prezinte la Primăria de pe raza localității unde au terenul agricol pe care îl lucrează.

    Fermierii care au avut culturile de primăvară afectate de secetă trebuie să depună urgent o înștiințare scrisă la primăria de care aparțin, termenul limită fiind de 15 noiembrie, a anunțat Direcția pentru Agricultură a Județului Dolj pe pagina sa de Facebook.

    ”Vă informăm că în conformitate cu prevederile art.5, alin. (1), din Ordinul numărul 97/2020, prin excepție de la prevederile alin. (1), utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate de secetă pedologică, pot depune înștiințări scrise la unitatea administrativ teritorială (UAT) pe a cărei rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022, inclusiv, pentru celelalte culturi, primăvară”, se arată în anunțul Direcției pentru Agricultură a Județului Dolj.

    Cea mai recentă raportare a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), transmisă la 10 noiembrie, a arătat că suprafața afectată de secetă este de 1.076.055 de hectare, la nivel întregii țări. Potrivit sursei citate, în 38 județe și București s-au raportat culturi afectate de secetă și anume: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea.

    Culturile de primăvară ocupă cea mai mare suprafață afectată

    Conform celor comunicate de MADR, porumbul ocupă cea mai mare surprafață afectată de secetă, adică 474.5501 hectare. Restul culturilor calamitate sunt:

    -floarea-soarelui: 238.813 ha;
    -grâu, triticale: 189.339 ha;
    -plante furajere: 44.772 ha;
    -soia: 39.109 ha;
    -orz, orzoaică, ovăz, secară: 30.698 ha;
    -rapiță: 26.805 ha.

    Procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole s-au întocmit până cel târziu la data de 15 august inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 30 noiembrie inclusiv, pentru celelalte culturi agricole. Rapoartele de sinteză s-au întocmit până cel târziu la data de 30 august inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 decembrie inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

    Vă reamintim că Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un act normativ care prevede despăgubirea fermierilor afectați de secetă, pentru culturile de toamnă. Cuantumul acestui sprijin ar urma să ajungă la 1.500 de lei pentru un hectar calamitat 100% și scade proporționat cu gradul de afectare pe care fermierii îl au înscris în procesul verbal.

    Despre acest subiect aici: Despăgubiri de secetă 2022: culturi eligibile, condiții, acte necesare, termene limită, sume


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți APIA 2025. Următoarele subvenții care intră la plată Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar

    Ultimele știri

    Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării Plăți APIA 2025. Fermierii care nu au primit niciun ban din subvenții De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume