• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier: Am luat credite pentru a cumpăra îngrășămintele, iar cu cerealele stau de 5 luni în depozit

    Angelica Lefter -

    Prețul îngrășămintelor a început să scadă, piața externă cunoscând o destabilizare în ultima perioadă, însă pentru fermierii români, ieftinirea – atât cât este ea, vine prea târziu.

    Presa internațională scrie despre o scădere a prețurilor pentru îngrășăminte, dar de această ieftinire nu vor mai putea profita fermierii români care și-au făcut stocurile de fertilizanți sau au deja comenzi ferme în derulare. Din discuțiile avute de Agrointeligența cu mai mulți agricultori, aceștia ne-au spus că nici nu s-au mai uitat pe prețuri întrucât au deja stocurile făcute. Fermierii ne-au precizat că și dacă prețurile ar fi un pic mai mici, reala problemă este reprezentată de disponibilitatea acestora, timpii de livrare și transportul fiind aspecte care ”cântăresc” greu în decizia lor de cumpărare.

    Fermierul Gheorghe Preda, administratorul Geo&Costi SRL, care lucrează 1.850 de hectare de teren, în comunele Găneasa și Afumați, din județul Ilfov, a menționat că a împrumutat bani din bancă pentru a-și putea face stocuri de îngrășăminte, iar acum au sosit scadențele.

    Acesta a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că deși acum are suficiente îngrășăminte, problema esențială este că nu plouă și că a rămas cu stocuri de cereale nevândute. Asta înseamnă că nu poate achita împrumuturile făcute din perioada în care a scos bani din bancă pentru a achita îngrășămintele.

    ”Ieftinirea îngrășămintelor ar fi un lucru bun, dar din păcate, unii dintre fermieri, printre care și eu, ne-am aprovizionat când zvonurile au fost că se va scumpi, că s-au închis fabrici, și am făcut aprovizionarea cu costuri într-adevăr mari, cu împrumuturi bancare și vor veni scadențele și vom plăti enorm de mult. Am auzit ceva că se vor ieftini, dar nu mă încântă cu nimic acum. Mă încânta dacă această ieftinire ar fi fost puțin mai devreme. Eu am îngrășăminte să-mi fac treaba, dar problema acum este că nu plouă. Aprovizionările pentru culturile de primăvară le făceam puțin mai târziu, în funcție de apă, dar s-a vorbit de această criză și am auzit că trebuie să ne achiziționăm din timp. Am luat cu vreo 6.000-7.000 de lei tona, de trei ori mai scumpe decât anul trecut. Am niște scadențe, o să scadă și piața cerealelor, nu mai e nimeni interesat”, a spus fermierul ilfovean.

    Gheorghe Preda, fermier: ”Este pentru prima dată, de peste 40 de ani, când prețurile actuale la cereale sunt mai mici decât cele de la recoltare”

    Gheorghe Preda, fermier cu ștate vechi, a tras un puternic semnal de alarmă: nu se mai vând cerealele românești pentru că piața este inundată cu importuri din Ucraina. În acest context, spune el, fermierii români rămân cu cerealele în depozite, însă fără bani pentru a-și achita împrumuturile la bănci.

    ”Este pentru prima dată de când fac agricultură, de peste 40 de ani, când prețurile actuale sunt mai mici decât prețurile de la recoltare. Au 4-5 luni de când stau în halele noastre. Nu am mai văzut niciun distribuitor la poarta fermei pentru a discuta, a negocia, pentru a vinde o cantitate de grâu, porumb, orz, toată marfa este pe stoc. Tot ce avem este pe stoc, în depozite”, a menționat fermierul cu experiență.

    Pericolul este reprezentat de ”ce vom mânca la anul” în contextul unor culturi lipsite de apă și fără o bună răsărire

    Fermierul Gheorghe Preda a spus că principalul pericol constă în ”ce vom mânca la anul”. Iar în ceea ce privește disponibilitatea îngrășămintelor, este conștient de faptul ca va fi mai puțină marfă pe piață, la fel ca în cazul utilajelor, pentru care fermierii trebuie să aștepte ani până la livrarea unui produs.

    ”Problema este ce vom mânca la anul. Pentru că avem stocurile de aprovizionare de îngrășăminte chimice de acum luate pentru la anul la prețuri mari și producția care va fi, nu ți-o mai garantează nimeni. Am semănat peste 700-800 de hectare și uitați-vă, nu a răsărit nimic până astăzi: grâu, orz, rapiță. O parte din rapiță nu a răsărit, alta am întors-o, am pus-o din nou și nu a mai răsărit deloc. Nu avem irigații, bălțile sunt privatizate, cu pescuit sportiv, nu ne dă voie să irigăm de acolo. Pentru cereale nu există interes, abundenta de cereale din Ucraina a determinat piața din România să fie slabă, moartă. Ne-am împrumutat, nu mai știu ce soluții financiare să mai gândim. Eu aștept de aproape doi ani un combinator de 12 metri din Cehia. Am dat avans de 15%. Am pierdut programul cu Agro IMM, acum am încărcat pentru un al doilea proiect pe platformă și nici în ziua de astăzi nu a venit. Asta ca un exemplu, să vedeți termene, dacă la utilaje….probabil că acestea sunt termenele peste tot!”, a concluzionat fermierul Gheorghe Preda, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie