Flori la ghiveci – când trebuie băgate în casă. Rezistența la frig a florilor
Roxana Dobre -Când se bagă ghivecele cu flori în casă: momentul ideal să băgăm ghivecile cu flori în interiorul casei, la căldură.
- Temperaturile până la care rezistă afară florile la ghiveci
- Unde punem florile la ghiveci peste iarnă
- La ce riscuri expunem florile dacă nu le mutăm la timp de afară
Chiar dacă toamna aceasta a venit cu temperaturi ridicate iar mutarea florilor a putut fi amânată există riscul ca pe timpul nopții plantele să fie afectate iar o dimineață cu brumă poate compromite de tot florile. În acest caz, ghivecele care v-au înfrumusețat tot anul curtea sau balconul trebuie adăpostite în interior, să nu înghețe.
Temperaturile până la care rezistă afară florile la ghiveci
Temperaturile până la care pot rezista florile în ghiveci diferă foarte mult de la o specie la alta. Dacă în cazul mușcatelor putem lăsa plantele afară și până la 5-6 grade Celsius în cazul florilor mai sensibile, cum ar fi Cercelușii (Fucshia), temperaturile scăzute de sub 10 grade pot duce la pierderea florilor sau înmuierea tulpinei și a frunzelor. De aceea pentru a ajuta cât mai eficient florile trebuie să ne interesăm în momentul în care achiziționăm plantele cum le putem proteja și care sunt temperaturile la care rezistă. În cazul florile obținute din răsaduri, care au fost aclimatizate corect, vorbim de un ”avans” de rezistență la temperaturile scăzute.
Iată o listă a rezistenței la frig a celor mai îndrăgite flori de ghiveci:
- Leandrul. Este un arbust veșnic verde care atinge o înălțime maximă de 6 metri. Este cultivat pe scară largă pentru întreținerea sa redusă, dar mai ales pentru florile sale minunate care înfloresc din primăvară până în toamnă. Are nevoie de mult soare și de doua-trei udări săptămânale pe timp de vară. Rezistă la frig până la -12ºC și la căldură până la 40ºC (atâta timp cât apa nu lipsește).
- Trandafirul de ghiveci. Înflorește de mai multe ori pe an iar cel mai bun lucru este că trebuie doar să-l puneți afară și să-l udați de 3-4 ori pe săptămână vara și la fiecare 4-5 zile în restul anului. Rezistă de la 38ºC până la -12ºC.
- Mușcatele. Toamna târziu, înainte de primul îngheț, când temperatura medie coboară la – 7-8 grade noaptea iar plantele au început să piardă din coloritul frunzelor și mai ales din flori, mușcatele trebuie mutate în casă sau în beci.
- Garofițele de ghiveci. Garoafa, al cărei nume științific este Dianthus caryophyllus, este o plantă erbacee perenă originară din sudul Europei. Florile sale înfloresc din primăvară până aproape de toamnă. Rezistă la căldură fără probleme și la îngheț până la -5ºC.
- Lavanda. Este o plantă sub-arbustă care poate atinge o înălțime de 1 metru. Frumoasele sale inflorescențe violet răsar primăvara și vara și au nevoie de puține condiții pentru a se dezvolta armonios: soare direct și puțină apă. Rezistă fără dificultate la înghețuri de până la -5ºC și la temperaturi ridicate.
- Iarba neagră (Calluna vulgaris). Este o plantă ornamentală care a prins din ce în ce mai multă popularitate în ultima vreme. Planta este apreciată datorită florilor intens colorate ce rezistă chiar și la temperaturi scăzute de – 10 grade colorând curtea ta în cele mai frumoase nuanțe de roz și alb.
Unde punem florile la ghiveci peste iarnă
Fie că alegeți să le amenajați un loc special sau așezați ghivecele în recipientele ornamentale cumpărate de la magazinele de profil, florile au nevoie de câteva condiții obligatorii pentru a supraviețui perioadei reci. Iată care sunt acestea:
- Așezați ghivecele în cele mai luminoase locuri din casă. Florile trebuie puse cât mai aproape de geam sau de o sursă naturală de lumină deoarece acestea se vor lungi în ”lupta” lor de a ajunge la lumină;
- Aveți grijă la plantele ”capricioase”. Fucshia trebuie ferită de curent, în aceste condiţii ar putea fi pusă în colţul camerei dar cu acces la lumină. Dacă vedeţi că unei plante îi merge rău înăuntru trebuie să îi schimbați imediat locul;
- Curățați florile de resturile uscate, verificați dacă există boli sau dăunători și retezați plantele care permit această lucrare, cum ar și mușcatele;
- Setați nivelul de temperatură la moderat și evitați schimbările mari dintre căldura de zi și cea de noapte. O temperatură optimă ar fi de circa 15-20 de grade, și în funcție de cerințele plantelor de interior pe care le aveți;
- Udați plantele moderat deoarece acestea pot muri din cauza excesului de umiditate. Pe timpul iernii florile nu au nevoie de foarte multă apă, cu excepția încăperilor în care temperaturile depășesc 25 de grade. În mod normal udați florile o dată pe săptămână iar dacă temperatura este mai ridicată măriți la de două ori pe săptămână. Atenție și la aerul uscat din casă, dacă vă încălziți cu calorifere. Acesta poate duce la pălirea plantei și căderea florilor, de aceea este necesar ca la udarea să stropiți cu un pulverizator și partea aeriană a plantei.
La ce riscuri expunem florile dacă nu le mutăm la timp de afară
În ciuda temperaturilor pozitive trebuie să monitorizăm permanent prognozele meteo astfel încât să înlăturăm orice risc de expunerea plantelor la brumă sau temperaturi cu minus. Dacă totuși nu vreți să plimbați zilnic ghivecele pentru protecția acestora pe timp de noapte, când vremea este încă frumoasă ziua, este ideal să acoperiți plantele seara cu o folie, celofan sau orice le poate feri de brumă.
Dacă florile sunt atinse de brumă sau îngheț sunt slabe șanse să își mai revină astfel că pierderile pot fi definitive.