MADR astăzi: Subvenția care se achită acum în conturile fermierilor
Roxana Dobre -O plată importantă pentru fermieri și sectorul zootehnic este efectuată în prezent de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră, APIA va debloca plata pentru motorina utilizată în agricultură, pentru trimestrul III din campania 2022. Ministerul Agriculturii a anunțat marți, 15 noiembrie, că prin APIA efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, pentru cantitățile utilizate în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2022 (trimestrul III/2022), în conformitate cu prevederile HG 1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit MADR, valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare este de 248.752.348 lei pentru un număr de 17.525 beneficiari, cu cantitățile de motorină determinate cu acciza redusă de 152.608.742,008 litri.
Cantitățile de motorină pentru trimestrul III/2022 care beneficiază de ajutor de stat au fost aprobate prin OMADR 338/09.11.2022 și se regăsesc prezentate în tabelul de mai jos:
- sectorul vegetal: 135.039.757,444 litri rambursați în cuantum de 220.114.861,00 lei;
- sectorul zootehnic și apicultură: 11.292.336,282 litri rambursați în cuantum de 18.406.520,00 lei;
- sectorul îmbunătățiri funciare: 6.276.648,282 itri rambursați în cuantum de 10.230.967,00 lei.
Reamintim că fermierii primesc prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o compensare de 1,630/litru iar ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare ca diferenţa dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse și are o valoare unitară de 1,630 lei/litru, în conformitate cu HG nr. 146/2022. Plata se acordă trimestrial după ce fermierii depun o cerere la APIA iar cantitățile aprobate la plată trebuie de asemenea aprobate prin ordin de ministru și publicate în Monitorul Oficial.
Sectoarele care beneficiază de ajutorul de stat sunt: vegetal, zootehnic (inclusiv apicultură n.r) și îmbunătățiri funciare.
Beneficiarii subvenției pentru motorină sunt:
a) producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, alte evidenţe funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole;
b) producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute sau organizaţii de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor şi care deţin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole;
c) organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare, aşa cum sunt definite în Legea îmbunătăţirilor funciare nr.138 / 2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
d) organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a-şi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie.
Persoanele fizice pot fi acceptate ca potențiali beneficiari ai prezentei scheme dacă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale, se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală, conform OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare.
Subvenția pentru motorină: suprafața minimă pentru care se poate cere sprijinul
Suprafeţele de teren pe care le exploatează să fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau după caz, să dețină un număr minim de animale.
Pentru legume cultivate în sere și solare, pentru care se acordă schema de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha. Prin excepție, pentru ciuperci sa iau în considerare suprafețele din adeverințele emise de primării.