• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sorin Moise, secretar de stat în MADR: Suprafețele cu grâu și rapiță au crescut în această toamnă

    Angelica Lefter -

    Anul agricol 2021-2022, considerat unul dintre cei mai grei ani din agricultură de până acum atât în ceea ce privește situația socio-economică, dar și în ceea ce privește seceta și schimbările climatice, este de părere secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Sorin Moise.

    Invitat marți, 15 noiembrie, în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Sorin Moise a declarat că deși campania agricolă de toamnă a început de ceva vreme și culturile au mare nevoie de apă, există speranțe pentru anul viitor.

    ”Fermierii români, cu toate că au trecut printr-un an greu de secetă în acest an, au găsit resursele necesare să înființeze culturile de toamnă (…) La o discuție cu domnul ministru Petre Daea, om cu o vastă experiență administrativă, ne spunea că din întreaga activitate a dânsului, i se pare cel mai complicat an pentru că au venit succesiv o serie de crize: criza energiei, criza combustibililor, războiul din Ucraina care afectează securitatea alimentară a întregii zone, și peste toate acestea, anul acesta extrem de secetos care ne-a dat de furcă tuturor”, a spus secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

    Sorin Moise: ”Au fost semănate 1.950.000 de hectare cu grâu, cu 100.000 în plus față de anul trecut”

    În mai multe zone din țară campania de semănat a culturilor de toamnă este încheiată, astfel că oficialul din MADR, Sorin Moise, a prezentat câteva statistici în raport cu anii trecuți.

    Vestea bună este că la aproape toate culturile de toamnă, suprafața semănată a fost mai mare ca cea de anul trecut.

    ”Față de anul trecut, avem la momentul actual semănat, deci în acest moment sunt 1.950.000 de hectare de grâu, cu 100.000 de hectare semănate în plus față de anul trecut. La rapiță avem 560.000 de hectare semănate și aici avem cu aproape 150.000 de hectare în plus față de anul trecut. Au venit niște precipitații în acea perioadă (n.r. perioada de sempnat la rapiță), precipitații care au convins foarte mulți fermieri să semene rapiță și vedem din datele statistice că suprafața de rapiță semănată a crescut. De asemenea, avem o suprafață mai mare semănată și de orz și orzoaică față de anul trecut în aceeași perioadă. Sperăm într-o iarnă plină de precipitații, să spunem așa, pentru că toamna este pe final și mari speranțe de precipitații nu prea…sunt”, a spus oficialul din cadrul MADR.

    Culturile semănate în toamnă au mare nevoie de precipitații

    Secretarul de stat în MADR, Sorin Moise, a menționat că deși unele culturi arată bine pentru această o perioadă, altele nu au o răsărire completă și sunt în așteptarea precipitațiilor.

    ”Treceam săptămâna trecută în drum spre casă, spre Brăila, și mă uitam pe câmpuri, am văzut și sole de rapiță, de grâu, de orz, care arătau destul de bine, dar am văzut și sole mai puțin bune și cu o răsărire la 70-80%, care încă probabil sunt în așteptarea precipitațiilor ca să dea explozia necesară semințelor pentru a răsări. Din păcate, aceste probleme, sunt probleme cu care se confruntă toată lumea, deci sunt probleme pe plan mondial”, a spus Sorin Moise, secretar de stat în cadrul MADR, în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR1.

    Mai mult, oficialul a precizat că situația nu este una specifică țării noastre. Cu aceleași schimbări de climă se confruntă majoritatea statelor din UE și nu numai, astfel că siguranța alimentară a devenit principala temă a discuțiilor dintre miniștrii Agriculturii prezenți săptămâna trecută la OCDE, în Franța.

    ”Săptămâna trecută am avut onoarea de a participa la întâlnirea miniștrilor Agriculturii din Franța, OCDE, domnul ministru din cauza unei probleme de sănătate nu a putut merge și a trebuit să merg în locul dânsului. Au fost reprezentanți din 50 de țări, 38 de țări membre OCDE și 12 țări în curs de aderare, printre care și România. Au mai fost și câțiva secretari de stat sau miniștri adjuncți, cum spun ei, din Noua Zeelandă, Australia, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud, Uniunea Europeană, toată lumea se confruntă cu aceleași probleme. Deci principalele 3 probleme au fost: schimbările climatice care afectează securitatea alimentară; depopularea mediului rural, pentru că din ce în ce mai mulți tineri, toată lumea migrează către zona urbană nemaidorind să lucreze în zona de agricultură, nemaipărându-li-se o activitate atractivă; și costul foarte ridicat al inputurilor agricole: scumpirea energiei, scumpirea combustibililor, scumpirea și faptul că nu am avut acces la zona de îngrășăminte”, a completat secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Sorin Moise, invitat în emisiunea Agrostrategia de la TVR1.


    Te-ar mai putea interesa

    ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA Cât costă un hectar de pământ în funcție de regiune. Piața terenurilor agricole, la zi Ministrul Florin Barbu – anunț despre plata avansului APIA

    Ultimele știri

    Guvernul a aprobat banii necesari pentru subvenția fermierilor care irigă Val de controale ANSVSA. Cine este vizat de verificări Pactul pentru o Politică Agricolă Integrată a fost lansat în cadrul Conferinței Naționale a Clubului Fermierilor Români