• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Veste bună pentru crescătorii de vaci: A crescut prețul pentru laptele predat la stat

    Roxana Dobre -

    Banii mai mulți pentru fermierii care predau laptele la stat. Guvernul a decis să majoreze un plafon important pentru sectorul de producere a laptelui, de la 562 de milioane de lei la 578,2 milioane de lei.

    Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat miercuri, 16 noiembrie, la finalul ședinței săptămânale a Executivului, că a fost aprobat un proiect de act normativ care majorează plafonul alocat pentru livrarea laptelui în școli, pentru anul școlar în curs.

    ”Guvernul a aprobat astăzi suplimentarea bugetului pentru implementarea Programului pentru Școli, în anul școlar deja curent de la 562 de milioane de lei la 578,2 milioane de lei ca urmare a creșterii costurilor pe tot lanțul de producție și a consultărilor pe care la nivelul Guvernului reprezentanții Executivului le-au derulat cu formele asociative din industria laptelui și a produselor lactate”, a specificat Dan Cărbunaru la finalul ședinței de Guvern.

    A crescut prețul pentru porția de lapte livrat elevilor

    Reprezentantul Guvernului a explicat că resursele financiare pentru porția de lapte de consum au fost majorate de la 0,99 lei la 1,11 lei, din cauza scumpirilor.

    ”A fost suplimentată resursa financiară aprobată pentru distribuția laptelui în școli astfel a crescut limita valorii zilnice pentru laptele de consum și produsele lactate fără adaos de lapte praf pentru elevi de la 0,99 lei la 1,11 lei pentru porţia de lapte de consum, reflectând astfel mult mai aproape de realitate efectele creșterii costurilor, pe baza unor calcule efectuate de  Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR)”, a completat Dan Cărbunaru.

    Elevii primesc zilnic lapte şi produse lactate: lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite).

    Programul pentru şcoli al României cuprinde și o serie de măsuri educative care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelor şi produselor lactate pot fi realizate și anume: organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi legume şi lapte şi produse lactate, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume şi de lapte şi produse lactate sau de activităţi educative practice.

    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este autoritatea naţională competentă pentru implementarea, controlul şi acordarea de ajutoare financiare din FEGA pentru furnizarea  laptelui şi produselor lactate în unităţile de învăţământ. Plata ajutorului financiar din FEGA se face de către APIA în termen de trei luni de la depunerea cererilor de plată, în ordinea stabilirii eligibilităţii acestora pentru fiecare solicitant de ajutor, până la plata integrală a ajutorului financiar din FEGA.

    Reamintim că bugetul alocat implementării Programului pentru școli al României în anul școlar 2022-2023, în valoare de 562.850.883 lei, echivalentul a 113.730.224,89 euro, este destinat unui număr de 1.885.225 copii din România. În acest an, printre beneficiarii Programului se va regăsi și un număr de 2.648 copii din Ucraina.

    Fondurile provin din următoarele surse: 

    – ajutor financiar din partea Uniunii Europene  – 85.896.139 lei (17.356.262 euro), repartizat astfel:

    – ajutor financiar național – 476.954.744 lei  (96.373.963 euro).

    Potrivit reglementărilor europene, până în luna martie 2023, România va transmite CE un raport de evaluare al programului derulat pentru perioada 2017-2022.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă