• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ”Regii alcoolului” se transformă în ”Regii tomatelor”: Importatorii Jack Daniel’s în România și-au făcut fermă de roșii la Buzău

  agrointeligenta.ro -

  Ion Biriș și Petru Berciu sunt doi cunoscuți oameni de afaceri din Capitală. Recent, cei doi s-au asociat și într-o fermă de legume de 500 de hectare în județul Buzău și și-au propus să reînvie soiurile românești de altădată, în special cele de roșii.

  Biriș și Berciu au făcut o avere cu firma BDG Import prin care distribuie în România băuturi faimoase precum whiskey-ul Jack Daniel’s, vodka Finlandia sau apa Evian. Anul trecut, business-ul cu alcool a atins o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de euro și un profit net de aproape 1,4 milioane de euro.

  După afacerea cu băuturi, pasul următor a reprezentat pentru cei doi investiția în mai multe cluburi de fițe precum Office sau Loft, ajungând ca astăzi să intre și în sectorul agricol, achiziționând o fermă de 500 de hectare pe care se cultivă legume de tot felul, dar mai ales roșii.

  Patronii LOFT

  Localizată în județul Buzău, pe raza localității Mărăcineni, afacerea celor doi antreprenori este susținută și de parteneri de afaceri germani și elvețieni. Potrivit Ziarului Financiar, investiția se ridică la 2,5 milioane de euro și se va axa mai ales pe livrarea legumelor către centrele de procesare. Astfel, clienții legumelor cultivate la Buzău vor fi fabricile de conserve Contec sau Râureni, în timp ce doar 15% din recoltă va ajunge în stare proaspătă în magazine.

  Ferma cumpărată de cei doi este impresionantă, potrivit criteriilor pieței actuale de legume. Din cele 500 de hectare, 5 sunt acoperite de solarii unde se cresc mai ales tomate cu un randament actual de 60 de tone la hectar și care poate ajunge la 100 de tone/ha la sfârșitul ciclului de producție.  Afaceriștii mai cultivă în câmp 380 de hectare de roșii, 30 de hectare cu vinete și 25 de hectare cu ardei. Restul de 60 de hectare sunt cultivate cu alte legume.

  Brand propriu de legume

  Pentru a-și promova pe piață produsele, cei doi afaceriști și-au înregistrat deja la OSIM un brand propriu prin care vor să atragă atenția că afacerea lor se concentrează pe promovarea soiurilor românești. Legumele vor fi comercializate prin firma APSA Partners, care la rândul ei beneficiază de un logo special.

  brand de legume in Buzau

  Roșii recoltate cu o combină specială

  În afară de investiția în cumpărarea terenului agricol, al solariilor, stațiilor de sortare și a depozitelor, Ion Biriș și Petru Berciu au modernizat ferma de legume cu un utilaj mai rar întâlnit în România. Este vorba despre o combină de recoltare a tomatelor, mașină ce va fi utilizată mai ales pentru a aduna roșiile de pe câmp. Din informațiile obținute de Agrointeligența, în acest moment, doar la Caracal mai funcționează un astfel de utilaj, restul combinelor de acest fel din fermele românești nefiind funcționale. O astfel de mașină rentează doar pe suprafețe mari de legume cultivate în câmp – peste 50 de hectare, și este indicată atunci când recolta este destinată procesării, exact situația APSA Partners.

  Combina de recoltat rosiiPe site-urile specializate, combina de tomate are un preț ce pornește de la 150.000 de dolari și are o garanție că va funcționa cel puțin 12 ani. Utilajul este folosit pe scară largă în SUA, țara unde a și fost dezvoltat în statul California.

  Foto: tomatoharvester.webs.com, OSIM, ziarelive.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile

  Ultimele știri

  Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc