• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Alertă ANM în vigoare de astăzi! Fenomen periculos în nouă județe

  Roxana Dobre -

  Alertă meteo în vigoare începând de astăzi. Un fenomen periculos va avea loc în 9 județe, în perioada 22 noiembrie, ora 15:00 – 23 noiembrie, ora 10:00. Administrația Națională de Meteolorogie (ANM) a emis marți, o atenționate meteo de Cod Galben

  Conform meteorologilor, vântul va prezenta intensificări în sudul Banatului, cu viteze în general de 60…80 km/h. Local, în Carpații Meridionali, în special la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor depăși 90…100 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

  Județele afectate sunt: Alba, Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Sibiu și Vâlcea.

  Conform unei note a ANM, pe litoral, miercuri (23 noiembrie), vor fi rafale în general de 50…55 km/h.

  Cum va fi vremea pentru restul săptămânii

  Conform prognozei de specialitate, pentru restul săptămânii vremea se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -1…14°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, pe întreg teritoriul agricol.

  Temperatura maximă a aerului se va încadra între 3…18°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -5…11°C în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.

  Sunt prognozate precipitații sub formă de ploi locale în aproape toată țara, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în zonele nordice și centrale, acestea fiind însoțite de intensificări ale vântului.

  Rezerva de umiditate a solului

  Rezerva de apă în stratul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania și Oltenia, local în nordul, estul și vestul Moldovei, sudul, vestul și nordul Munteniei.

  Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, local în sudul, centrul și estul Moldovei.

  Starea de vegetație a culturilor agricole 

  Pe ansamblu, procesele de vegetaţie la culturile de câmp şi pomi-viticole vor fi în general normale în aproape toată ţara şi mai încetinite în depresiunile din nordul şi centrul ţării. Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv şi pe arealele agricole din sud-estul ţării, unde se vor semnala în continuare deficite de umiditate în sol.

  Speciile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în diferite faze de vegetaţie, respectiv: germinare (70-100%), răsărire (50-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrăţire (10-60%) în
  sudul, centrul şi vestul ţării. Sub aspect fenologic, rapiţa îşi va definitiva răsărirea (80-100%), continuându-se în bune condiţii înfrunzirea (7-11 frunze), la nivelul întregului teritoriu agricol.

  În toate plantaţiile, speciile pomicole şi viticole vor înregistra îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor, acestea intrând treptat în starea de repaus vegetativ. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, lucrări de întreţinere în vii şi livezi, etc) se vor desfăşura pe ansamblu în condiţii bune.

  Lucrări de sezon în câmp și livezi 


  Te-ar mai putea interesa

  Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

  Ultimele știri

  Vinurile bune de Jidvei se fac cu struguri protejați împotriva manei de fungicidul Lieto Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Ferma de sparanghel – afacerea cu care frații Toma au dat lovitura