• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reacții dure la Ordonanța ”Pușcărie pentru micul fermier”!

    Angelica Lefter -

    Sunt peste 700.000 de fermieri care vor fi afectați de noua Ordonanță de Urgență elaborată la nivelul Ministerului Agriculturii și care instituie pedeapsa cu închisoarea pentru fermierii care aplică tratamente fitosanitare fără a avea o autorizație specială. Mai mult, proiectul legislativ nu prevede nicio perioadă de tranziție la noile reglementări, astfel că după intrarea în vigoare a OUG, fermierii sunt pasibili de cele mai aspre sancțiuni, sancțiuni care nu se aplică nici măcar traficanților de droguri de mare risc. Sunt câteva dintre reacțiile pe care le-au avut cu privire la noul act normativ reprezentanți ai mediului asociativ care nu fac parte dintre cele trei organizații care au participat în mod netransparent la redactarea textului de lege.

    După ce de dimineață Agrointeligența – AGROINTEL.RO a semnalat o serie de prevederi ale proiectului de OUG care vor face imposibilă funcționarea celor mai multe ferme din România, am luat reacții din partea celor care au aflat despre noile reglementări din publicația noastră. În afară de LAPAR, APPR și UNCSV, nicio altă organizație de fermieri – mică sau mare, nu a fost consultată cu privire la acest act normativ care îi scoate din piață în primul rând pe micii producători agricoli, cei care activează în piață ca persoane fizice în baza Legii nr. 145/2014.

    Citiți și: Închisoare de la 1 la 5 ani pentru micii fermieri care își fac singuri tratamente fitosanitare în fermă! 

    Marius Micu, COPA-COGECA: Ferme de subzistență probabil își vor stopa activitatea agricolă, vor arenda, sau își vor vinde terenurile agricole

    Cea mai mare organizație de fermieri din România și singura care are reprezentativitate recunoscută de o instanță din România, Federația Națională Pro Agro, a avut o reacție prin vocea vicepreședintelui Marius Micu, cel care este și vicepreședinte al COPA în cadrul organizației europene COPA-COGECA.

    ”Este necesar să reglementăm utilizarea pesticidelor la nivelul tuturor tipurilor de exploatații agricole (fie cu formă juridică, fie fără formă juridică) prin alinierea la regulamentele și directivele europene în vigoare. Însă reglementarea trebuie să fie făcută în mod diferențiat, pentru exploatațiile agricole fără formă juridică (fermele de subzistență) și exploatațiile agricole cu formă juridică (comerciale). În ceea ce privește reglementarea utilizării pesticidelor în exploatațiile agricole fără formă juridică (fermele de subzistență) nu trebuie să mergem atât de departe, încât să considerăm o infracțiune („se pedepsește cu închisoare”) utilizarea produselor de protecție a plantelor de către acestea sau să impunem acestora să se autorizeze ca și o exploatație agricolă cu formă juridică (comercială). Putem să discutăm de contravenții în cazul acestor tipuri de exploatații, însă la un nivel realist și acceptabil, dar nu putem să prevedem contravenții care sunt imposibil de achitat în cazul în care nu respectă legislația în vigoare”, ne-a declarat Marius Micu.

    Acesta a subliniat că ”pentru aceste exploatații de subzistență trebuie să venim cu măsuri de stimulare pentru a respectă legislația în vigoare”. ”Propunerea de modificare a OG 4/1995, așa cum arată astăzi, în dezbatere publică, nu va face decât să afecteze peste 700.000 de ferme de subzistență, care cel mai probabil își vor stopa activitatea agricolă, vor arenda, sau își vor vinde terenurile agricole. Lucru care va duce implicit la un dezechilibru în ceea ce privește piața funciară din punct de vedere al prețului de vânzare a terenului agricol. Dacă aducem în discuție vânzarea terenurilor agricole, trebuie să ne gândim și cine pot fi potențialii cumpărători, (fermieri români sau investitori străini). Astfel, consider că această propunere legislativă nu a fost discutată suficient la nivel tehnic în cadrul MADR în procesul de elaborare, dar nici cu funcționarii publici din celelalte Ministere care au atribuții față de subiect. De asemenea, consider că trebuia mai multă atenție în procesul de elaborare, pentru a prevede toate implicațiile de natură socială / economică, din partea funcționarilor publici care au în atribuții tema, dar și din partea demnitarilor care au în portofoliu domeniul fitosanitar. Având în vedere implicațiile sociale și economice la nivel național, care derivă din această propunere legislativă, consider că trebuia discutată și la nivel politic, pentru a avea un acord în acest sens. În concluzie, nu pot să fiu de acord cu această propunere legislativă care va impacta 89% fermieri (ferme de subzistență), din totalul celor care depun cererii unice de plată pentru subvenție”, a mai spus Marius Micu.

    Daniel Botănoiu, AFR: Nu poți să le dai pușcărie fermierilor mici cât dai la traficantul de droguri de mare risc

    Daniel Botănoiu, președinte la Asociației Fermierilor din România, organizație membră a Federației Naționale Pro agro, consideră că piața produselor de protecție a plantelor trebuie reglementată, dar nu prin pedepse cu închisoarea precum primesc delincvenții.

    ”Deocamdată este o propunere plecată de la minister, care înțeleg că nici măcar de acolo nu a plecat, a fost semnată dar trebuia trimisă la ministerele avizatoare. Mie mi se pare o tâmpenie, nu poți să faci o ordonanță de urgență acum când nu ai nicio directivă în spate sau un regulament care te oblige să o faci. Este adevărat, piața trebuie reglementată, adică știm că sunt produse de protecția plantelor care trec transfrontalier de la state care nu au inconvenientele pe care le au fermierii în România. Adică folosesc diferite produse, unele cu molecule expirate, altele furate, nu comentez, piața trebuie reglementată, dar nu așa și nu cu pușcărie. Că nu poți să le dai pușcărie fermierilor mici cât dai la traficantul de droguri de mare risc. Reglementezi, dar nu de maniera aceasta, pune-le amenzi, învață-i să facă, dar nu în sensul acesta. Este un proiect despre care eu cred că se va reveni asupra lui”, a mai spus fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

    Pe de altă parte, liderul AFR acuză că mare parte a asociațiilor de profil nu au fost consultate, ci au fost discuții doar cu cele cărora nu le pasă de micii fermieri.

    ”Actul, așa cum este în forma actuală nu-și are rostul, nu văd urgența, pentru că să fie o urgență trebuie să existe o directivă care trebuie transpusă imediat. Pe de altă parte, noi nici nu am fost consultați, nici asociațiile, nici Fermierii din România, nici Pro Agro, nici Forța Fermierilor, nici Clubul Fermierilor, au făcut cu celelalte organizații la care nu le pasă de micii fermieri, ca să zic așa. Eu înțeleg că trebuie făcută o ordine pe piață, dar nu pe maniera asta”, a mai declarat Daniel Botănoiu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Valentin Popa, AFR: Proiectul acesta este făcut pentru a îngrădi dreptul fermierilor, chiar și al celor mijlocii

    Asociația Forța Fermierilor, singura organizație din România care în cadrul structurii departamente dedicate fermei de familie – vegetal și zootehnie, a avut de asemenea o reacție privind reglementările care vor face imposibilă funcționarea fermelor mici, dar și a multor ferme medii din România.

    Fermierul călărășean, Valentin Popa, Prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor și Coordonator al Departamentului Ferma de familie – Vegetal, este de părere că aceste decizii sunt menite să distrugă micii fermieri și mai ales pe cei tineri, mulți dintre ei astăzi nereușind să își obțină o diplomă de bacalaureat. Ori fără diplomă de BAC, conform OUG, nici în câmp nu ai voie să ieși, decât la dat cu sapa.

    ”Sunt tineri care nu merg mai departe la o școală profesională sau un liceu, au doar 8 clase, dar le place să facă ceea ce părinții lor fac și se ocupă de agricultură. Asta înseamnă că Ministerul Agriculturii trebuie să dea o ordonanță, să caute o portiță ca acești tineri și nu numai ei, fermierii care au 8-10 clase să facă un curs de 3-6 luni de zile, să li se aducă la cunoștință ca într-un anumit termen să se înscrie la cursul respectiv pentru a ști să aplice acele tratamente. Eu nu cred că un fermier care cumpără un erbicid sau un insecticid sau fungicid nu știe să îl aplice – în primul rând că e foarte simplu, sunt prospecte, în al doilea rând, nimeni nu își permite să arunce banii în vânt. Proiectul acesta este făcut pentru a îngrădi dreptul fermierilor, chiar și al celor mijlocii”, a declarat fermierul Valentin Popa.

    ”Dacă venim cu atâtea pretenții, cu atâtea cerințe către acești fermieri, înseamnă că fermierul nu mai poate să stea pe câmp și el trebuie să stea la ușa instituțiilor cu documente, să lase agricultura deoparte. Noi nu găsim porțițe să-i ajutăm pe fermieri, găsim să-i distrugem. Noi prin această ordonanță de urgență nu facem decât să-i distrugem pe acei oameni. Cum a semnat, ministrul poate să ia act și să anuleze acest document. În cazul în care va trece mai departe și va lua avize și de la celelalte instituții, în primul rând ca fermieri trebuie să ieșim în stradă pentru ca Guvernul să asculte vocea fermierilor!”, a declarat fermierul Valentin Popa.

    Ionuț Radu, AFF: Ordonanța este făcută pe genunchi, ori e făcută cu intenție și bănuiesc, din păcate, a doua variantă

    O categorie importantă de fermieri ce vor fi loviți de noua OUG sunt legumicultorii. Aceștia își comercializează marfa în baza certificatului de producător, cu carnet de comercializare, și achită impozit pe norma de venit. În calitate de Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, legumicultorul oltean Ionuț Radu, reprezentant al Cooperativei Agricole Legume Oltenești Vădăstrița, consideră că proiectul de ordonanță de urgență este făcut să destabilizeze micii fermieri.

    ”Măsura asta este clar că vizează fermele de familie și micii fermieri în principal. Ce pot să spun este că în România este nevoie de o reglementare de aplicare a pesticidelor, dar cred că ce am citit acolo, ar duce un pic către probabilitatea de a intra în faliment, adică să restricționezi un fermier să-și cumpere pesticidele la flacoane doar de 1 litru sau 1 kilogram ori să se autorizeze ca persoană juridică fără a veni cu niște norme în prealabil sau măcar să-i pregătești, mi se pare un pic ridicol. Adică ori este făcută pe genunchi, ori e făcută cu intenție și bănuiesc, din păcate, a doua variantă”, a menționat Ionuț Radu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Mai mult, tânărul legumicultor a punctat că nu este posibil ca soarta micilor fermieri să fie hotărâtă de câteva organizații de mari fermieri.

    ”Am rămas foarte neplăcut surprins să văd că cei care au participat la dezbateri sunt 2 sau 3 organizații care în general reprezintă marii fermieri. Deci la consultări și dezbateri au participat acele organizații care conțin mari fermieri și au creat niște reguli pentru noi, micii fermieri. Mie asta mi se pare lipsită de sens și profesionalism, adică avem două variante, ori niciunul dintre ei nu a fost cu mintea limpede, ori o fac intenționat ca să ne reducă nouă activitatea ori să ne-o închidă. Nu înțeleg, cum o să funcționeze treaba asta? O să se mărească presiunea pe cost, fiindcă mulți dintre noi ne cumpăram la flacoane de 5 litri, de 10-20 de litri, ca să obținem un preț mai mic la fitofarmacie și acum mă condiționezi să iau la ambalaj mai mic. Întâmplător, eu sunt în Spania în zona Almeria, ca să vedem cum funcționează cooperativele, fermele de familie și chiar am avut discuții pe acest subiect și la ei nici nu iau în calcul așa ceva, nu funcționează așa ceva. În România se fac atât de multe infracțiuni care nu sunt pedepsite atât de aspru, ca să ajungi să ameninți fermierii cu închisoare de la 1 la 5 ani, cred că depășește orice limită! Ori e incompetență crasă, ori contrar tendințelor europene, se vrea închiderea micilor fermieri!”, a mai opinat Ionuț Radu.

    Emil Dumitru, Comisia de agricultură: Ordonanța nu va fi aprobată prin lege, nu voi vota să fie aprobată și practic să fie respinsă ordonanța de urgență

    O speranță ar mai avea fermierii din partea, culmea, a politicului. Pentru că ordonanța de urgență, după adoptare, va fi trimisă în Parlamentul României. E drept, deja ea își va fi făcut efectele și este posibil ca, în final, amendarea legii de adoptare a OUG să nu mai aibă beneficiari, fermele mici să fie deja demult închise.

    Deputatul Emil Dumitru, Vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, ne-a precizat cu privire la acest proiect de OUG că acest el ar fi trebuit să fie un proiect de lege care să fie larg dezbătut în Parlament.

    ”În primul rând acest proiect de ordonanță de urgență ar fi trebuit să fie un proiect de lege, care să aibă o dezbatere largă în Parlament, să-l asculte toți factorii de decizie și după aceea să se adopte o lege. În al doilea rând, nu poți să vii cu niște interdicții fără să oferi niște alternative, niște termene prin care să le dai șansa și celor care vor să continue activitatea agricolă, să se pună în ordine. Dacă cineva își imaginează, de la Ministerul Agriculturii, că trebuie să rămână doar câțiva fermieri într-un județ, iar restul să dispară, eu vă spun, cât voi fi în Parlamentul României, știți foarte bine că am susținut ferma de familie și susțin în continuare clasa de mijloc din agricultură, nu voi aproba prin lege, practic ordonanța nu va fi aprobată prin lege, nu voi vota să fie aprobată și practic să fie respinsă ordonanța de urgență”, a spus Emil Dumitru.

    ”Dar este inadmisibil cum Ministerul Agriculturii nu a generat o consultare publică pe un astfel de proiect atât de important, să fi consultat toți actorii din piață, pentru că e cu o implicație extraordinar de mare. Nu se poate să te adresezi la 780.000 de fermieri și practic să rămână doar 30.000 de fermieri, restul să-i scoți în afara regulilor. Este inadmisibil, prima dată trebuie să găsești niște soluții și abia după aceea să vii și cu interdicții. E inadmisibil ce se întâmplă și eu cred că trebuia o dezbatere largă cu toți actorii din piață și nu așa pe sub masă, că poate cine știe, e cineva care are vreun interes în toată povestea asta. Eu, personal, nu susțin o astfel de abordare și din punct de vedere politic voi trage un mare semnal de alarmă că o astfel de abordare nu face altceva decât să pună în pericol continuarea activității sutelor de mii de fermieri care au trecut printr-un an dificil și mai urmează acum să le mai facem și niște prevederi să fim siguri cu toții că nu le pot respecta și să le mai facem și dosare penale prin gândirea unora care habar nu au ce înseamnă agricultura României. Nu mă pot exprima de unde s-a plecat, ideea este că cei care inițiat demersul ar fi trebuit să fie mult mai atenți în ceea ce înseamnă această reglementare care practic scoate în afara legii peste 700.000 de fermieri. Asta este o inconștiență totală din partea celor care au întocmit proiectul de ordonanță de urgență”, a declarat vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, Emil Dumitru, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Amintim că o ordonanță de urgență semnată de ministrul Agriculturii Petre Daea instaurează pedeapsa cu închisoare de la 1 la 5 ani și amenzi de până la 15.000 de lei pentru micii fermieri care aplică tratamente de protecția plantelor, aici fiind incluse tratamente cu erbicide, insecticide, fungicide și chiar regulatori de creștere.

    Prin actul normativ publicat de Ministerul Agriculturii și semnat de ministrul Petre Daea, toți producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați nu vor mai avea dreptul să își lucreze, practic, pământul dacă nu fac contract cu o firmă care prestează servicii agricole.

    Proiectul este în dezbatere publică timp de 10 zile, începând de marți, 22 noiembrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA