• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vot istoric dat azi în Parlamentul European, la inițiativa eurodeputatul Daniel Buda!

    Roxana Dobre -

    Document important pentru crescătorii de animale, votat la nivel european. O victorie importantă pentru fermieri a fost obținută de eurodeputatul Daniel Buda,(PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European.

    Vot istoric dat azi în Parlamentul European! Rezoluția Parlamentului European privind protecția animalelor de fermă și a carnivorelor mari în Europa, reprezintă un sprijin oferit fermierilor și un semnal puternic adresat Comisiei Europene, a anunțat eurodeputatul Daniel Buda.

    ”România este una dintre cele mai afectate țări europene privind atacul ursului. Prin urmare, mă bucur că am reușit să fiu responsabilul grupului PPE privind aceasta rezoluție și să prezint pericolul la care fermierii și cetățenii sunt supuși în fiecare zi! După 30 se ani, Directiva privind habitatele și-a atins obiectivele. Populațiile de ursi și lupi, cândva pe cale de dispariție, au ajuns să populeze din nou pădurile europene. Salut propunerea de revizuire fermă a legislației. Impactul negativ al atacurilor tot mai numeroasei populații de lupi și ursi asupra animalelor domestice crește. Fermierii trebuie să facă față atacurilor cu carnivore mari singuri, aceștia au ajuns să fie disperați, se simt neînțeleși și lipsiți de putere. Este important ca agricultorii să știe că au instrumente și finanțări suficiente pentru a face față atacurilor asupra animalelor și a le preveni. În același timp trebuie să știe că pot obține despăgubiri 100% pentru orice animal ucis. Întrucât urșii și lupii ajung tot mai frecvent în imediata proximitate a oamenilor, în special în zonele dens populate, atacurile carnivorelor mari au făcut deja victime umane. Iar turismul, în special în zonele montane este grav afectat. Viața oamenilor și munca lor trebuie să fie protejate!”, a anunțat eurodeputatul pe pegina sa de Facebook.

    Reamintim că Daniel Buda solicitase anterior Comisiei Europene să ia în calcul ”revizuirea imediată” a Directivei privind conservarea habitatelor în vederea flexibilizării dispozițiilor acesteia subliniis că fermierii sunt la capătul răbdărilor din cauza amenințării prădătoarelor.

    ”În urma solicitării grupului PPE, pe agenda plenară din această săptămână se află în dezbatere un subiect crucial pentru fermieri și nu numai: Rezoluția referitoare la protecția animalelor de fermă și a lupilor în Europa. Animalele prădătoare amenință atât sectorul zootehnic cât și viețile omenești, fapt care nu mai poate fi tolerat. Este foarte important pentru noi toți să înțelegem că este nevoie de un semnal puternic dat pentru fermieri, precum a declarat și colegul meu Norbert Lins, un semnal către fermieri că vrem cu adevărat să mișcăm ceva în acest domeniu, să-i sprijinim și salvăm de acest pericol”, a transmis eurodeputatul, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook, publicate la începutul săptămânii.

    Acesta a punctat că fermierii, în momentul de față, se confruntă cu probleme majore legat de aceste prădătoare și chiar și zonele turistice au foarte mult de suferit din această cauză. ”Deja avem zone întregi de populații, mai ales în zonele de munte. Vă mărturisesc că sunt anumite Comisii din Parlamentul European care încă au unele rezerve, precum Comisia ENVI. Sunt însă încrezător că vom trece peste acestea și împreună vom ajunge la un text final care să nu lase loc de interpretări vis-a-vis de gravitatea problemei. Grupul PPE este aproape de fermieri pentru că aceștia sunt la capătul răbdărilor!”, a mai arătat Buda.

    Intervenția în Parlamentul European 

    Ulterior, pe 24 noiembrie, Daniel Buda a avut o intervenție în Parlamentul European, în care a abordat din nou tema protejării animalelor de fermă și a carnivorelor mari în Europa. ”Trăim realități care nu pot să fie contestate! Astăzi, fermierii din întreaga Uniune Europeană sunt afectați de prezența marilor prădători! Pentru cei de la Comisia Europeană și din Parlamentul European care fac scut împotriva revizuirii acestei Directive: Vă cer să mergeți pe pășunile montane să vedeți ce înseamnă atacul lupului sau ursului și să apreciați cu propriile dumneavoastră simțuri ce reprezintă să fiți în proximitatea acestor animale”, a avertizat oficialul european.

    În discursul său, Daniel Buda, le-a sugerat celor care ”plâng de mila marilor prădători” să se uite în ochii fermierilor și să le explice că viața animalelor sălbatice este mai importantă ca viața și munca lor.

    ”Tuturor celor care astăzi plângeți de mila marilor prădători vă cer să vă uitați în ochii fermierilor și să le explicați că viața animalelor sălbatice este mai importantă ca viața și munca lor! De asemenea, vă invit să vorbiți cu cele 269 de persoane din România mutilate de urs în ultimii 4 ani și să vorbiți cu copiii celor 29 de persoane ucise de urs în aceeași perioadă!”, a spus Daniel Buda, miercuri, 23 noiembrie, în intervenția sa privind protecția animalelor de fermă și a carnivorelor mari în Europa.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE