• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Culturi de grâu distruse de excesul de apă! În ferma familiei Huprich, ploile nu s-au oprit deloc în ultimele 3 zile

    Roxana Dobre -

    Ploile din ultimele zile, la care s-au acumulat și apele rezultate din topirea zăpezii, au inundat terenurile fermei care aparține familiei Huprich, din județul Mureș. Sandy Nicole Huprich estimează că apele au distrus circa 20 hectare de grâu care este compromis în totalitate din cauza apei care a format băltiri.

    Ploile și apa acumulată din topirea zăpezii au inundat mai multe hectare de teren din județul Mureș. În ferma Mariei Huprich, o cunoscută fermieră din Mureș, apele au distrus circa 20 de hectare de grâu. Fiica acesteia, Sandy Nicole Huprich, cea care a mers în teren pentru evaluarea pagubelor, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că ploile nu s-au oprit în ultimele zile iar cantitățile de apă au atins 45 – 50 de litri pentru metrul pătrat și izolat chiar și 70 de litri.

    ”În ultimele 3 zile am avut foarte multe precipitații la care s-a adăugat și topirea zăpezii acumulate. Pârâul de lângă noi dat pe dinafară și ne-a inundat terenul pe care avem grâu. A plouat în ultimele 3 zile undeva la 45 – 50 de litri pe metrul pătrat. Aseară a fost o furtună puternică cu rafale de vânt și ploi. Vreau să spun că în ultimele 2-3 zile a plouat efectiv constant, mocănește, ce-i drept, dar continuu. Aseară în schimb a plouat puternic, undeva la 70 de litri pe metrul pătrat, iar volumul de apă a fost prea mare pentru barajele din zonă”, a explicat Sandy Nicole Huprich.

    Citiți și: Fabuloasa transformare a Mariei Huprich: Din patroană de benzinărie în doamnă-fermier de succes!

    Ploile au ”măturat” peste 15 hectare de grâu în localitatea Voivodeni, județul Mureș

    Cultura se grâu este compromisă în totalitate dacă apele nu se retrag până mâine 

    Vremea caldă și prognoza care anunță în continuare ploi nu dau speranțe familiei Huprich că vor recupera ceva din paguba pe care o estimează la circa 40-50% din cele 30 de hectare pe care le avea însămânțate cu grâu.

    ”Am și fost la Primărie și am depus cereri pentru despăgubiri, am făcut sesizări, să vedem dacă se va decide ceva în favoarea noastră. Paguba este de 40-50% din suprafață, o parcelă de circa 30 de hectare. Este partea care se învecinează cu pârâul. Dacă se vor retrage apele astăzi sau cel târziu mâine, probabil că s-ar mai putea recupera, și-ar reveni grâul, chiar dacă nu în totalitate. Dar dacă nu se retrag apele până mâine, exact cum am spus, cultura nu mai are nicio șansă pentru că este mult prea mare cantitatea de ape care se află pe teren. Mai ales că acum, din cauza căldurii, zăpada începe să se topească constant și se adună foarte multă apă de pe versanții vecini. Eu sincer aș vrea să vă spun că apa nu se va retrage, am fost la fața locului și am văzut cu ce putere vine apa pe teren”, a mai arătat Sandy Nicole Huprich. Fermiera a menționat că suprafața agricolă nu era asigurată.

    Comisia de evaluare este așteptată în teren 

    Pagubele produse de ape vor fi evaluare de Primărie iar o comisie va constata câte hectare sunt afectate și mai ales procentul de suprafață, distrusă de ape. Mai departe, despăgubirile ar putea veni de la Guvern iar sumele alocate se aprobă în funcție de gradul de afectare al culturilor.

    ”Încă nu am făcut un calcul să cuantificăm paguba de ordin financiar, vom vedea ce vor spune cei care fac evaluările. Sperăm să vină astăzi o comisie, să se formeze, și să vedem ce spun și dânșii, cât la sută este afectat și ce s-ar mai putea salva sau nu. De la Primăria Voivodeni au fost amabili, au cooperat cu noi, ne-au spus să depunem cât mai repede o sesizare ca să poată să trimită și dânșii petiția la Camera Agricolă să vadă puțin despre ce este vorba și să iasă în teren să constate pagubele. Afectate sunt mai multe terenuri, care aparțin și altor fermieri, unele sunt cultivate, altele nu”, a mai spus fermiera.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a luat legătura și cu Primăria Voivodeni de unde ni s-a transmis că primarul, Vasile Boer, este deja în teren pentru a evalua pagubele produse de ape la terenurile agricole din zonă.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!