Apelul șefului ANZ către toți crescătorii de albine din România
Roxana Dobre -Apicultorii au un interval fix pentru depunerea unei declarații obligatorii în care se specifică numărul de stupi și de familii de albine, înainte de intrarea în iarnă. Florinel Bîrcă, Director General al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), a făcut un apel la crescătorii de albine să respecte legislația și să transmită la autoritatea competentă documentul obligatoriu.
Florinel Bîrcă a făcut un apel la apicultori, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția din 29 noiembrie, să respecte termenul limită de 31 decembrie pentru depunerea declarației de iernat, în care se anunță OJZ-urile care este numărul de stupi și de familii de albine pentru intrarea în iarnă.
”Profit de ocazie că sunt aici la dvs. să le reamintesc apicultorilor că trebuie să depună neapărat aceste declarații. Acum suntem undeva la 50% (nivelul depunerilor n.r), este destul de puțin. Este un apel către ei pentru că este obligatoriu și îi ajută în momentul în care solicită la noi adeverințe pentru diferite măsuri. Noi facem frecvent verificări și la apicultori și vă pot spune că sunt crescători de albine din România verificați într-un eșantion de 3%. Am făcut vreo 640 de controale până la această dată”, a explicat șeful ANZ pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Conform acestuia, depunerea documentului pentru iernat este impusă prin Ordinul 251/2017 în care se menționează că începând cu 1 septembrie până la 31 decembrie apicultorii sunt obligați să depună o declarație de iernat cu numărul de stupi și de familii de albine.
Intervalul în care se fac controale la apicultori
Șeful ANZ a mai spus că verificările la crescătorii de albine se fac din luna aprilie și până la 1 septembrie, când începe perioada pentru depunerea declarației de iernat.
”Controlul se desfășoară începând din luna aprilie până toamna, la depunerea acestei declarații (1 septembrie n.r). Declarația poate fi depusă și electronic, adică transmisă printr-un email la adresele disponibile pentru fiecare OJZ din județul unde apicultorii dețin stupinele. Și dau aici un exemplu, poți să spui: oarz.alba@anarz.eu, emailul unui județ. Ei atunci când au primit acreditare au avut repartizată și adresa de email personalizată pe fiecare județ. Și este foarte simplu: completează declarația, o semnează, îi fac o poză și o trimit. Noi am solicitat și către primării să informeze apicultorii. Ce este drept, poți să ai probleme, de exemplu, un fermier nu mai are același număr de telefon și nu mai poți să dai de el și atunci ar trebui să luăm legătura cu primăriile. Este o muncă pe care colegii mei, printr-o decizie sunt numiți la fiecare județ câte o persoană. Noi avem sedii în fiecare județ al țării, sedii care în care-și desfășoară activitatea ingineri zootehniști din cadrul OJZ-ului. Ei susțin partea interacțiunea cu fermierul”, a mai dezvăluit Florinel Bîrcă.
Lista completă cu adresele de email pentru fiecare OJZ, pe județe, aici: ADRESE EMAIL!
ANZ a fost sesizată de vecinii apicultorilor
Directorul ANZ a vorbit și despre controalele pe care autoritatea le efectuează la aoicultori, inclusiv verificările ”la sesizare”, adică acele plângeri depuse de cetățeni privind activitatea unei ferme, stupine, etc. Apicultorii însă, a avertizat Florine Bîrcă, nu sunt sancționați oricum ci doar dacă legea nu este respectată.
”Am avut și controale la sesizări, au fost probleme în anumite județe din țară, în care colegii mei de la inspecție s-au deplasat pentru verificări privind numărul de stupi și de familii de albine prezente. Am avut chiar sesizări din partea unor vecini că îi deranjează stupii. Există aici și aici niște norme privind distanțele, se pare că unele stupine nu s-au confirmat. Normele conțin reguli clare care trebuie aplicate din legislație dar nu poți să amendezi un apicultor dacă respectă întru totul legislația în vigoare. Dar, într-adevăr, apicultorii din România sunt, dacă vreți să spun așa, o clasă mai compactă ,sunt cei specializați. Sunt un pic mai diferiți decât celălalt sector al zootehniei. Sunt oameni care fac din pasiune și ameliorare și sunt mult mai organizații, mult mai mult”; a mai punctat acesta.
Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Florinel Bîrcă, Director General ANZ