• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Carmen Avram, europarlamentar: ”Noi lucrăm aici, și lucrăm numai în interesul țării. Din păcate văd că în țară sunt personaje care vor să pună frână sectorului agricol din România”

    Angelica Lefter -

    Noi lucrăm aici, și lucrăm numai în interesul țării și din păcate văd că din țară sunt personaje care vor să pună frână sectorului agricol din România, este dezamăgirea europarlamentarului român Carmen Avram. Membră a Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, Carmen Avram a arătat că la Bruxelles se obțin victorii importante pentru activitatea fermierilor din România, iar în acest an măsurile i-au vizat mai ales pe crescătorii de animale.

    Invitată în cadrul emisiunii Agrostrategia, de luni – 5 decembrie, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Carmen Avram a menționat că 2022 a fost un an plin, iar decembrie este o lună de bilanț la Bruxelles.

    ”A fost un an destul de plin pentru că s-au întâmplat tot felul de lucruri care afectează agricultura, ne afectează pe noi ca țară și atunci am avut foarte mult de lucru în sensul în care a trebuit să luăm legătura cu sectoarele în permanență, ca să vedem cum ne orientăm, pentru că lucrurile se schimbă și se schimbă foarte rapid. S-a format acea comisie de anchetă pentru transportul animalelor vii și știm că s-a luptat acolo foarte mult și am obținut ceva și văd cu părere de rău că după ce în Parlamentul European s-a salvat transportul de animale vii, s-a salvat acest sector, am reușit să împiedicăm interzicerea exportului de animale vii, văd că acum în țară și-au propus să răstoarne ce am reușit noi la Bruxelles și anunță că depun în Parlamentul României un proiect de act normativ care să interzică, totuși, transportul de animale vii”, a menționat europarlamentarul Carmen Avram.

    Carmen Avram: În țară sunt personaje care vor să pună frână sectorului agricol din România

    Țara noastră aplică la acest moment deja o legislație mult mai dură ca alte țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește transportul de animale vii, motiv pentru care eurodeputata Carmen Avram s-a arătat deranjată de demersurile făcute de unii oficiali din țară de a distruge exportul de animale vii. Ea a făcut referire directă la inițiativa Reper – noul partid fondat de Dacian Cioloș – de a depune în Parlament un proiect de lege pentru interzicerea exporturilor de animale vii din România.

    ”Noi lucrăm aici, și lucrăm numai în interesul țării și din păcate văd că în țară sunt personaje care vor să pună frână sectorului agricol din România și mai ales acestui sector care este extrem de profitabil și care a creat o tradiție în țările din Orientul Mijlociu și care acum va fi din nou pus în pericol. (….) Raportul care a ieșit în urma acestei Comisii de anchetă a fost extrem de echilibrat în sensul că nu vrem să interzicem și ne opunem complet, total, să interzicem exportul de animale vii, dar s-a spus foarte clar în acest raport că trebuie introduse noi măsuri peste tot acolo unde nu se aplică și trebuie monitorizate și verificate aceste măsuri pentru că bunăstarea animalelor este un principiu de bază al Uniunii Europene și trebuie să devină principiul de bază în tot sectorul agricol european. N-a fost un raport care să fie la extremă, să spună: vrem să păstrăm lucrurile așa, nu vrem să introducem niciun fel de criteriu nou și asta e situația. Raportul a fost foarte echilibrat și cu atât mai mult mă deranjează și mă supără, de ce să nu recunosc, faptul că se fac aceste demersuri care n-au reușit în Parlamentul European și acum se încearcă de la București este regretabil”, a menționat oficialul român de la Bruxelles.

    Reducerea animalelor din ferme, o propunere respinsă

    Eurodeputata Carmen Avram are și vești bune de la Bruxelles. Aceasta a spus la Agrostrategia, de la TVR1, că, în calitatea sa de raportor din umbră pe Raportul privind bunăstarea animalelor, a reușit să elimine din textul actului normativ acele prevederi care ar fi putut fi problematice pentru România. Una dintre aceste prevederi a fost  propunerea de reducere a animalelor din ferme, situație care ar fi devenit similară cu ceea ce s-a petrecut în Olanda, acolo unde fermierii au protestat în stradă pentru dreptul de a-și păstra animalele.

    ”Ceea ce am reușit să facem anul acesta în Parlamentul European și încă nu contestă nimeni la București a fost acest raport pe bunăstarea animalelor, la care eu am fost raportor din umbră, și care a fost votat la începutul anului și unde, din fericire, am reușit să scoatem cam tot ce era problematic pentru România, cum ar fi, de exemplu, această reducere a numărului de animale din fermă, care, știm cu toții, ar duce la închiderea fermelor. Și este o problemă pe care se marșează foarte mult acum la Bruxelles. Știți și peste vară ce s-a întâmplat în Olanda, cu acele acțiuni în forță ale Guvernului care cere închiderea a 30% a unora dintre cele mai profitabile ferme de animale din Olanda și se încearcă o reducere a numărului de animale pentru ca în final să nu mai consumăm atâta carne”, a menționat Carmen Avram la Agrostrategia.

    Mai mult, Carmen Avram, membră a Comisiei de agricultură din Parlamentul European, a menționat că s-a reușit introducerea unei etichetări voluntare, convingând colegii europarlamentari să nu facă o etichetare obligatorie.

    ”Foarte complicat este că au introdus asta și în acel dosar care se referă la reducerea emisiilor industriale și au introdus animalele din fermă la emisii industriale și de acolo vine din nou o presiune foarte mare. Deci, nu scăpăm de această presiune care vine din partea unor grupuri extremiste sau a unor colegi de Parlament European care sunt la extremă. Am mai reușit, totuși, în tot dosarul acesta să introducem etichetarea voluntară. I-am convins pe colegi să nu facă o etichetare obligatorie pentru că știm că o astfel de măsură ar îngreuna foarte mult munca fermierilor și ar fi foarte costisitor să introducă o etichetă pentru bunăstarea animalelor. Va fi o etichetare, dar va fi o etichetare voluntară mai degrabă pe zona de bunăstare”, a conchis eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR1.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitată: Carmen Avram, Europarlamentar (05.12.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!