• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Mediului: Peste 1.200 ha au fost marcate pentru a beneficia de subvenția de 456 euro/ha

    Roxana Dobre -

    Interes major pentru subvenția de 456 euro/hectar ”asigurată” de stat timp de 20 de ani și care va fi plătită anual direct în conturile beneficiarilor.

    Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat că programul prin care toți deținătorii de teren pot depune cereri de finanțare pentru împăduriri, și obțin anual și o subvenție, a înregistrat deja primele cereri de la lansarea oficială a platformei unde se înregistrează solicitările.

    ”Peste 1.200 de hectare de teren au fost deja marcate în sistemul informatic de către deținători pentru a fi împădurite. În zece zile de la lansarea celei mai ample campanii de împăduriri din România, au fost create peste 300 de conturi de utilizatori și s-au început procedurile pentru împădurirea a 115 amplasamente”, a anunțat Tánczos Barna.

    Acesta a reamintit că ministerul Mediului oferă sprijin financiar pentru împădurirea terenurilor agricole de calitate slabă, în plus, oferă o subvenție anuală de 456 euro/hectar pe 20 de ani. ”Până în 2026 plantăm 57.000 de hectare de pădure nouă din fondul de redresare și reziliență”, a mai punctat ministrul. Bugetul alocat acestei măsuri este de 730 de milioane de euro.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre această schemă, aici: Subvenție minimă de 190 de euro la hectar timp de 12 ani. Cererile se depun online

    Cine poate beneficia de finanțare și subvenția pe hectar

    Platforma informatică, unde toți deținătorii de teren pot depune cereri de finanțare pentru împădurire: https://impaduriripnrr.mmap.ro/#/login a fost lansată oficial pe 25 noiembrie și este funcțională.

    Astfel proprietarii – persoane fizice, întreprinderi, administrații locale, composesorate, ONG-uri – de suprafețe pretabile pentru împădurire pot solicita sprijin din aceste fonduri. Este important faptul că, pe lângă sprijinul acordat pentru costurile de plantare, proprietarii noilor păduri vor primi o alocație anuală în valoare de 456 euro pe ha timp de 20 de ani.

    Reamintim că prin Ordinul 3.027/2022, semnat de ministrul Mediului, Tánczos Barna, care a fost publicat în Monitorul Oficial, joi, 24 noiembrie, s-a aprobat  Ghidul specific privind regulile și condițiile aplicabile finanțării din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C2/I.1.A, pentru subinvestiția I.1.A „Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”, investiția 1: Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, schemă de ajutor de stat, componenta 2: Păduri și protecția biodiversității).

    Schema vizează înființarea următoarelor tipuri de plantaţii forestiere pe terenuri agricole:

    a) trupuri de pădure, adică suprafațe de teren care se întind pe cel puțin 0,5 ha, cu arbori mai înalți de 5 m la maturitate în condiții normale de vegetație și cu un grad de acoperire a solului (consistență) de peste 10%;
    b) perdele forestiere de protecție, adică formațiuni cu vegetație forestieră ce acoperă minimum 0,1 ha, amplasată la o anumită distanță una față de alta sau față de un obiectiv, cu scopul de a-l proteja împotriva efectelor unor factori dăunători și/sau pentru ameliorarea climatică, economică și estetico-sanitară a terenurilor. În categoria perdelelor de protecție se încadrează și cordoanele forestiere.

    Implementarea schemei de ajutor de stat se face prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), iar verificarea modului de implementare se efectuează prin gărzile forestiere (GF).

    Condiția esențială ca un teren să fie eligibil în cadrul schemei, este ca terenul respectiv să fie pretabil pentru împădurire. Pretabilitatea unui teren pentru împădurire se consideră a fi îndeplinită dacă terenul respectiv a fost inclus într-un proiect tehnic prin care a fost stabilită o soluție tehnică de împădurire și are o suprafaţă de cel puţin 0,5 ha în cazul trupurilor de pădure sau perdele forestiere de protecţie cu o suprafaţă de cel puţin 0,1 ha.

    Terenurile propuse pentru împădurire trebuie să fie situate în zone expuse/vulnerabile la riscuri climatice. Acest aspect va fi avut în vedere și asumat de către solicitant la momentul introducerii în aplicație a conturului suprafeței care ulterior va fi justificat de către proiectant în cadrul proiectului tehnic.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului