• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea – anunț despre plata subvenției APIA de 73 euro pe cap de vacă

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii a făcut anunțul așteptat de crescătorii de animale despre subvenția nouă de 73 euro pe cap de vacă pentru care există o Ordonanță de Urgență publicată în dezbatere publică, dar care nu a fost aprobată încă de Guvern.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat marți, 6 decembrie, că Ordonanța de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost notificată Comisiei Europene pentru aprobare.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre acest ajutor aici: MADR: Ajutor de 73 euro/cap de vacă pentru crescătorii cu minim 10 bovine. Condiții, termen, cerere

    În plus, potrivit ministrului Agriculturii, banii necesari pentru noua subvenție au fost ”prinși” în bugetul de stat pentru anul viitor, care urmează să fie aprobat de Guvern.

    ”Avem acum în lucru și am dat la Comisie de astăzi (6 decembrie n.r) drumul pentru suportul la vacile de lapte, pentru acel acel sprijin pe care l-am convenit și am informat Guvernul, pe domnul prim-ministru (Nicolae Ciucă n.r). Avem o alocare de 44 milioane de euro pe care am prins-o în buget pentru anul viitor în așa fel încât să putem da și  acestui sector ce se cuvine. Și har Domnului că au nevoie de sprijinul nostru”, a anunțat Petre Daea astăzi în Parlament.

    Schema notificată de România la Comisia Europeană (CE) se va derula prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și are prevăzut un buget de 44 de milioane de euro. Ajutorul de stat se va acorda beneficiarilor care îndeplinesc o serie de  criterii de eligibilitate, printre care deținerea unui număr minim de 10 vaci adulte, și 5 capete în cazul zonelor montane, dar și obligativitatea să mențină în exploatații până la sfârșitul anului efectivul pentru care se va încasa banii de la APIA.

    Conform MADR, condițiile de eligibilitate sunt:

    a) dețin minimum 10 capete vaci adulte, cu vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE, cu excepţia celor din UAT-urile din zona montană, care dețin minimum 5 capete vaci adulte, cu vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE;
    b) au produs și valorificat lapte în perioada 1 august – 31 decembrie 2022;
    c) beneficiarul ajutorului de stat poate să fie diferit la momentul depunerii cererii față de deținătorul vacilor adulte la data de 31 iulie 2022 pentru următoarele cazuri, cu condiția ca data schimbării formei de organizare / radierii să fie cuprinsă între 31 iulie 2022 și data depunerii cererii de solicitare ajutor de stat:
    i. beneficiarul este persoană fizică autorizată – PFA, întreprindere individual – II, întreprindere familială -IF, iar vacile adulte figurează în RNE la data de 31 iulie 2022 pe CNP reprezentant PFA, II, IF;
    ii. beneficiarul persoana fizică – CNP reprezentant PFA/II/IF, iar vacile adulte figurează în RNE la data de 31 iulie 2022 pe cod unic de înregistrare – CUI al PFA/II/IF.
    d) să menţină cel puțin 75% din efectivul de vaci adulte pentru care au solicitat ajutorul de stat până la data de 31 decmbrie 2022, cu excepţia celor care se află în una dintre următoarele situaţii: faliment, lichidare, forţă majoră sau deţin exploataţii supuse restricţiilor sanitare veterinare privind mişcarea animalelor cauzate de bolile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor şi de modificare şi de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătăţii animalelor (”Legea privind sănătatea animală”).
    e) sa fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
    f) să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – premieră la plățile către fermieri în acest an! Fermierii stau la coadă pentru a încasa ajutorul de 1.000 lei pe hectar Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă în funcție de rasa vacilor – calcul

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!