• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului – într-o spirală descendentă din cauza exporturilor uriașe din Ucraina și Rusia

    agrointeligenta.ro -

    Prețul grâului continuă să scadă sub presiunea ofertei ridicate din bazinul Mării Negre unde și Ucraina și Rusia se luptă să semneze cât mai multe contracte de export. În prezent, grâul MATIF se agață cu greu de pragul de 300 de euro, fiind momente bursiere când se semnează contracte sub acest preț.

    Prețul grâului este în scădere și în SUA unde s-a atins un minim pentru anul acesta și s-a ajuns la un preț sub cel de dinainte de începerea războiului din Ucraina. Prăbușirea pe burse este pusă pe seama presiunii prețurilor și a ofertei din Marea Neagră și, de asemenea, din Australia, spun analiștii citați de Agrarheute.com. Comercianții și investitorii își deduc primele de risc din cereale, spun ei.

    Prețurile grâului își pot reveni în zilele următoare, estimează specialiștii. În Europa, prețurile grâului de pe piața futures au scăzut la 307 euro pe tonă pentru contractul din cu livrare în această lună. Pentru grâul livrat în luna martie, prețul este identic.

    Cotațiile din prezent de pe Bursa de la Paris sunt cele mai scăzute de la începutul lunii martie. În Franța, prețurile grâului s-au prăbușit inclusiv la Rouen, unde s-a ajuns la 301 de euro pe tonă. Marți, pe 6 decembrie, la Hamburs, grâul de panificație se vindea cu 328 de euro pe tonă pe piața angro.

    „Cu toate acestea, ni se pare că povestea este departe de a fi încheiată și că, pe lângă adversitățile obișnuite ale vremii de iarnă, geopolitica va trece mai mult în prim-plan în săptămânile următoare”, evaluează firma de analist situația.

    UE a exportat deja 14,49 milioane de tone de grâu comun până la 4 decembrie – comparativ cu 14,0 milioane de tone în campania anterioară. Numai Franța a exportat 5,89 milioane de tone, iar Germania a vândut 1,58 milioane de tone către țări terțe.

    Până acum, importurile de porumb în UE s-au ridicat la 12,65 milioane de tone (dintre care 43% din Ucraina) și sunt astfel cu mult peste cele 5,77 milioane de tone anterioare ale anului trecut.

    Potrivit Agritel, China rămâne un element cheie al piețelor. Odată cu relaxarea anunțată a restricțiilor Covid, speranțele cresc pentru o revenire la creștere și la importuri mai mari de cereale și alte mărfuri agricole.

    Presiunea puternică a prețurilor din Marea Neagră – și din Australia

    Exporturile rusești în creștere, exporturile continue de cereale din Ucraina și previziunile privind o nouă recoltă fulminantă în Australia au atenuat îngrijorările legate de aprovizionarea globală și au atras atenția asupra prețurilor necompetitive, în special în SUA și într-o oarecare măsură în Europa, spun analiștii.

    Pakistan a cumpărat 950.000 de tone de grâu după scăderea prețurilor, iar livrările rusești probabil că vor domina, spune agenția de presă Reuters. Unii analiști și comercianți spun, de asemenea, că grâul din SUA este acum mai competitiv și că scăderea prețurilor a fost exagerată. Dar presiunea prețurilor din Marea Neagră rămâne ridicată.

    Exporturile de grâu din Rusia, cel mai mare furnizor din lume, ar putea stabili noi recorduri în decembrie, au spus analiştii. Exporturile totale de cereale ale Rusiei, excluzând transporturile către Kazahstan, Armenia și Belarus, sunt așteptate să atingă 26 de milioane de tone în iulie-decembrie, în creștere cu 10% față de anul precedent, a anunțat miercuri Uniunea Rusă a Exportatorilor de Cereale.

    Potrivit estimărilor anterioare, Rusia a adus o recoltă record de cereale de 150 de milioane de tone de cereale în 2022, dintre care 100 de milioane de tone sunt de grâu. Sovecon și o altă companie de consultanță, IKAR, se așteaptă ca exporturile de grâu în decembrie să fie între 4,0 și 4,2 milioane de tone, relatează agenția de presă Reuters.

    Sovecon se așteaptă ca exporturile de grâu ale Rusiei din iulie-decembrie să ajungă la 22,9 milioane de tone, în creștere cu 2% față de anul trecut și în conformitate cu media din ultimii cinci ani. Analiștii se așteaptă ca exporturile totale de cereale ale Rusiei în anul de comercializare 2022/23 să fie de 56,1 milioane de tone, inclusiv 43,7 milioane de grâu.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații