• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ANSVSA: Maxim 15 porci. Reguli noi pentru țăranii care cresc porci în gospodărie

  agrointeligenta.ro -

  Maxim 15 porci, obligație de a întregistrare în SNIIA  – Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor, și măsuri de biosecurittate în exploatațiile nonprofesionale. Un proiect de act normativ în acest sens a fost elaborat de către ANSVSA.

  Conform proiectului de hotărâre de guvern, micii crescători de porci vor avea de respectat o serie de reguli dacă vor își păstreze animalele.

  Obligațiile operatorilor care dețin porcine, conform proiectului de HG:
  (1) Operatorul are obligația de a solicita înregistrarea exploataţiei în SNIIA.
  (2) Operatorul are obligația de a solicita identificarea porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de Date, componentă a SNIIA, precum și a tuturor mișcărilor și evenimentelor care au loc în exploatație cu privire la porcine, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare.
  (3) Operatorul are obligația respectării cerinţei de a achiziţiona porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislația în vigoare.
  (4) Operatorul are obligația să solicite înregistrarea în Baza Națională de Date a porcinelor cumpărate, în termenul prevăzut de legislația în vigoare.
  (5) Operatorii au obligaţia respectării următoarelor cerinţe minime de biosecuritate pentru exploatațiile nonprofesionale:
  a) să deţină porcinele în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deținute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;
  b) să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor și spălarea mâinilor;
  c) să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din adăpost;
  d) să nu intre în adăpostul de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;
  e) să notifice medicul veterinar de liberă practică împuternicit /medicul veterinar oficial cu privire la:
  1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor;
  2. orice sacrificare de urgență efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor;
  3. orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie în termen de maximum 24 de ore;
  f) echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploatație să fie folosite exclusiv acestei activități;
  g) să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;
  i) să dețină maxim 15 porcine;
  j) să nu dețină în exploatație masculi necastrați în vârstă de peste patru luni;
  k) să notifice medicului veterinar de liberă practică împuternicit deținerea de scroafe pentru însămânțare artificială în vederea luării în evidență de către acesta.

  ”Procedura de notificare și înregistrare a scroafelor pentru reproducție din exploatațiile nonprofesionale se stabilește prin ordin comun al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în proiectul ANSVSA.

  Proiectul de HG nu este încă în vigoare și el trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a-și produce efectele.


  Te-ar mai putea interesa

  Oierii din toată țara se reunesc duminică, 24 septembrie, la Țurcana – Regina Munților 2023! Șacalii au mai atacat o stână – 20 de oi și capre găsite moarte și altele rănite grav Două mari ferme agricole au fost scoase la vânzare de lichidatori!

  Ultimele știri

  Transmisie LIVE: Agrointeligența SUMMIT 2023 de la MoldAgro Expo! Ziua Zootehniei la MoldAgro Expo – vineri, 22 septembrie, în coordonarea dr. ing. Gheorghe Vaida Adrian Pintea, MADR, la MoldAgro Expo: Niciun fermier nu va fi sancționat la subvenții pentru erorile de sistem