Bugetul Ministerului Agriculturii pe 2023 – aprobat. Lista subvențiilor ce se plătesc anul viitor fermierilor
agrointeligenta.ro -Bugetul alocat Ministerului Agriculturii pe anul 2023 a fost adoptat de Parlamentul României care a acordat votul final pentru proiectului Legii Bugetului de stat pentru anul viitor. Agrointeligența -AGROINTEL.RO vă spune sumele finale alocate plăților pentru fermieri.
Plenul Parlamentului a adoptat ieri, miercuri – 14 decembrie, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2023. S-au înregistrat 251 de voturi ”pentru”, 115 ”împotrivă” şi trei abţineri.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, a declarat că bugetul aprobat este unul echilibrat, adăugând că, după ce a fost rezolvată problema cu preţul la energie, rămâne lupta de anul viitor în privinţa inflaţiei. Marcel Ciolacu a spus că, din acest moment, toate autorităţile locale pot să îşi prevadă investiţiile, începând cu 1 ianuarie.
”Este un buget echilibrat. Din punctul nostru de vedere, după ce am rezolvat problema cu preţul la energie, rămâne această luptă pe care o vom avea anul viitor în ceea ce priveşte inflaţia. Mă bucur că am reuşit totuşi, cu un echilibru în Parlament, să trecem Legea bugetului în perioada asumată”, a afirmat liderul PSD.
”Vă mulţumesc pentru efortul pe care l-aţi făcut ca în această perioadă să reuşim să avem bugetul aprobat. Este pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie. Vreau să vă spun că este un buget realist, echilibrat, care vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei. Vom continua să ne focalizăm atenţia pe tot ce poate să însemne susţinerea mediului de afaceri, investiţii, protejarea cetăţenilor, protejarea cetăţenilor vulnerabili. Vă doresc succes în continuare şi sărbători fericite tuturor”, a spus după votul din Parlament, premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL.
Pentru despăgubirile de secetă au rămas 300 de milioane de lei
Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, amendamentele depuse pentru majorarea bugetului Ministerului Agriculturii nu au primit susținere, așa că pentru măsurile de sprijinire a fermierilor vor beneficia de bugetarea inițială prevăzută de proiect. Astfel, pentru plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară, în legea bugetului au rămas 300 de milioane de lei.
”Amendamentele nu au trecut la vot, dar rămân cele 300 de milioane care sunt prinse în buget pentru acordarea despăgubirilor aferente culturilor de primăvară. Sumele se vor suplimenta în funcție de procesele verbale care se vor centraliza la Ministerul Agriculturii”, a precizat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Florin Barbu.
În cadrul Legii bugetului de stat 2023, bugetul MADR prevede credite de angajament în sumă totală de 28,49 miliarde lei și credite bugetare în valoare de 25,37 miliarde lei. ”Avem o creștere de aproximativ 8,24 %, respectiv 7,19% față de prevederea bugetara a anului 2022 și de 15,3 %, față de execuția bugetară a anului 2021. Bugetul de anul viitor reprezintă, în valoare absolută, aproximativ 2% din PIB-ul estimat al anului 2023. Din proiectul de buget pe anul 2023, un procent de aproximativ 70% este destinat gestionarii fondurilor externe nerambursabile aferente Politicii Agricole Comune si de Pescuit, atât pentru perioada de tranziție spre noua perioadă de programare 2023-2027, cât și pentru începerea demersurilor de implementare a PNS 2023-2027 și a noului Program operațional de pescuit și acvacultură 2023-2027”, a precizat secretarul de stat în MADR, Sorin Moise.
Conform acestuia, proiectul de buget al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2023 a fost de la început structurat pe trei surse de finantare: Buget de stat – 28,34 miliarde lei credite de angajament (CA) și 25,23 miliarde lei credite bugetare(CB).
Sumele asigurate din bugetul MADR vizează următoarele categorii de cheltuieli:
– Subvenții, sumele cuprinse la acest indicator permit atat derularea in continuare a programelor a caror implementare a inceput in anii anteriori acciza la motorina utilizata in agricultura, Ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul vegetal si zoootehnic, ajutorul de stat in sectorul zootehnic privind COP si conducerea registrelor genealogice, Sume corespunzatoare ajutoarelor de stat ce vizeaza finantarea investitiilor in zona montana etc dar si posibilitatea promovarii unor programe noi de sustinere financiara a producatorilor agricoli prin acordarea unor ajutoarele de stat conform cadrului temporar de acordare a ajutoarelor de stat in perioada conflictului din Ucraina pentru sectoarele cresterii vacilor de lapte si carne, cheltuieli de personal, bunuri si servicii.
Tot aici sunt incluse și sumele alocate continuarii realizarii obiectivelor de investitii in cadrul Programului National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii precum si sumele necesare livrarii gratuite a apei pentru irigatii pana la statiile de punere sub presiune si pentru sustinerea unei cote de pana la 50% din costurile cu energia electrica utilizata de catre OUAI. Tot in cadrul programului de investitii propus pentru anul 2023 pentru sectorul imbunatatirilor funciare se regasesc credite bugetare si de angajament destinate studiilor de fezabilitate, proiectarii unor obiective de investitii etc.
În cadrul acestui indicator sunt cuprinse si sumele corespunzatoare ajutoarelor de minimis pentru producatorii agricoli acordate de la bugetul de stat prin directiile agricole judetene, respectiv :
-Programul de sustinere a raselor romanesti de porcine, Bazna si Mangalita ;
-Programul de stimulare a angajarii tinerilor in agriculturai ;
-Ajutorul de minimis pentru cartoful de consum ;
-Ajutorul de minimis pentru strugurii de masa ;
-Ajutor de minimis pentru legume în spații protejate
-Programul de sprijin a producatorilor de usturoi ;
-Sume necesare inceperii implementarii activitatilor prevazute în Legea 195/2018 si 227/2018 privind programele de sustinere a crescatorilor de suine si de pasari pentru reproductie,
-Sume necesare efectuarii platilor in cadrul schemei de ajutor de stat de sprijinire a operatorilor economici din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor si grasimilor vegetal
-De asemenea, bugetul pentru 2023 prevede sume aferente unor actiuni noi care se vor materializa prin instituirea unor scheme de ajutor de stat si de minimis precum :
-Reluarea programului de colectare a lanii cu o intensitate a sprijinului financiar de 2 lei/ kg lana, pentru o cantitate estimata de aproximativ 18 mil tone lana ;
-Instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru acordarea unor despagubiri producatorilor agricoli ale caror culturi din primavara anului 2022 au fost afectate de seceta atmosferica si pedologica severa.
-Fonduri externe nerambursabile- 0,03 mld lei
-Venituri proprii -0,118 mld lei (cheltuieli corespunzatoare realizarii proiectelor de amenajamente pastorale si cele aferente realizarii sistemului de monitorizare sol-teren vegetatie de catre Oficiile de studii pedologice din subordinea MADR, cheltuieli efectuate de catre Agentia Domeniilor Statului in cadrul programului sistemetic de inregistrare a imobilelor gestionat de catre ANCPI).