• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Emil Florescu, producătorul țuicii ”Ochii lui Dobrin”: ”Acciza este la ora actuală de neplătit. Ajunge şi la 10 lei pe litru”

    agrointeligenta.ro -

    Într-un an cu multe ploi și recoltă precară de fructe, producătorii de țuică se simt și mai împovărați de acciza pe care trebuie să o plătească pentru tăria comercializată.

    Emil Florescu din comuna Cuca, judeţul Argeş, este producătorul ţuicii de prune ‘Doi ochi albaştri’ sau ‘Ochii lui Dobrin’, marcă pe care a întregistrat-o la OSIM și pe care a reușit să o atesteze ca produs tradițional. În ciuda vânzărilor bunicele, argeșeanul este amărât însă de faptul că legislația îl nedreptățește pe el și pe restul celor care produc tărie din fructe, în comparație cu cei care scot alcool din cereale.

    ”Acciza este la ora actuală de neplătit, pentru că ajunge şi la 10 lei pe litru. Vrem să se facă diferenţa între alcoolul obţinut din cereale şi alcoolul obţinut din fructe, pentru că în cazul nostru costurile sunt şi de 3-4 ori mai mari”, a declarat Florescu prezent la București, la un târg organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Folosește un cazan omologat în 1931

    Fermierul din Cuca deţine 13,09 hectare de teren, dintre care 4 hectare cu livezi şi restul cu fâneţe. O suprafaţă de 5,62 hectare este deja certificată în sistem ecologic , iar restul suprafeţei se află în diferite faze de conversie. Deţine o livada veche de 100 de ani, înfiinţată de bunicul său, dar a reuşit să înfiinţeze şi el unele noi. Pentru producerea țuicii se folosește încă de un cazan moștenit de la străbunica sa și fabricat și atestat în 1931. Unul nou ar reprezenta o investiție prea mare, care ar putea să îl coste și 8500 de lei.

    ”Noi facem ţuică din fructele pe care nu le putem vinde la piaţă sau din care nu putem face magiun, ca să ne recuperăm cheltuiala. Din moşi-strămoşi facem ţuică şi ea ne mai ajută să ne ducem existenţa şi în anii în care nu avem producţie, dar şi în anii cu supra-producţie când venim la piaţa şi nu ne scoatem cheltuiala nici cu culesul fructelor şi nici cu transportul. Şi atunci, ca să trăim, mergem la butoiul de vin sau de ţuică”, a mai spus prooducătorul.

    tuica ochii lui DobrinProducție de 200 de litri pe an

    Potrivit fermierului, anul 2014 a fost unul modest în ceea ce priveşte producţia de fructe din cauza ploilor, însă spune că a adunat stocuri de ţuică din anii trecuţi. ”Noi facem anual în medie 200 de litri de ţuică de pe suprafeţele deţinute, în funcţie de producţia de fructe pe care o obţinem. (…) Acum, dacă mergeţi în comună este aproape o tragedie. Oamenii nu mai pot să întreţină livezile, stau cu ţuica în magazie de ani de zile şi nu mai unde o stocheze şi au nevoie de bani ca să întreţină livezile, să are, iar de a înfiinţa livezi noi nici nu poate fi vorba”, a spus producătorul argeşean, citat de Agerpres.



    Te-ar mai putea interesa

    Produsele FMC sunt prezente la loturile de cereale de la SCDA Lovrin Cîțu, Oros și Tanczos – convocați de fermieri în comuna atacată în fiecare noapte de urși! Daniel Buda, europarlamentar: Transportul animalelor vii va continua!

    Ultimele știri

    Ultima săptămână în care APIA mai face plăți pentru subvenții! Ministerul Economiei vrea să elimine de anul viitor impozitul pe salariul minim din agricultură Stâna Ștefanu de pe Transalpina și-a redeschis porțile, după ce anul trecut a ars din temelii