• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Emil Florescu, producătorul țuicii ”Ochii lui Dobrin”: ”Acciza este la ora actuală de neplătit. Ajunge şi la 10 lei pe litru”

    agrointeligenta.ro -

    Într-un an cu multe ploi și recoltă precară de fructe, producătorii de țuică se simt și mai împovărați de acciza pe care trebuie să o plătească pentru tăria comercializată.

    Emil Florescu din comuna Cuca, judeţul Argeş, este producătorul ţuicii de prune ‘Doi ochi albaştri’ sau ‘Ochii lui Dobrin’, marcă pe care a întregistrat-o la OSIM și pe care a reușit să o atesteze ca produs tradițional. În ciuda vânzărilor bunicele, argeșeanul este amărât însă de faptul că legislația îl nedreptățește pe el și pe restul celor care produc tărie din fructe, în comparație cu cei care scot alcool din cereale.

    ”Acciza este la ora actuală de neplătit, pentru că ajunge şi la 10 lei pe litru. Vrem să se facă diferenţa între alcoolul obţinut din cereale şi alcoolul obţinut din fructe, pentru că în cazul nostru costurile sunt şi de 3-4 ori mai mari”, a declarat Florescu prezent la București, la un târg organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Folosește un cazan omologat în 1931

    Fermierul din Cuca deţine 13,09 hectare de teren, dintre care 4 hectare cu livezi şi restul cu fâneţe. O suprafaţă de 5,62 hectare este deja certificată în sistem ecologic , iar restul suprafeţei se află în diferite faze de conversie. Deţine o livada veche de 100 de ani, înfiinţată de bunicul său, dar a reuşit să înfiinţeze şi el unele noi. Pentru producerea țuicii se folosește încă de un cazan moștenit de la străbunica sa și fabricat și atestat în 1931. Unul nou ar reprezenta o investiție prea mare, care ar putea să îl coste și 8500 de lei.

    ”Noi facem ţuică din fructele pe care nu le putem vinde la piaţă sau din care nu putem face magiun, ca să ne recuperăm cheltuiala. Din moşi-strămoşi facem ţuică şi ea ne mai ajută să ne ducem existenţa şi în anii în care nu avem producţie, dar şi în anii cu supra-producţie când venim la piaţa şi nu ne scoatem cheltuiala nici cu culesul fructelor şi nici cu transportul. Şi atunci, ca să trăim, mergem la butoiul de vin sau de ţuică”, a mai spus prooducătorul.

    tuica ochii lui DobrinProducție de 200 de litri pe an

    Potrivit fermierului, anul 2014 a fost unul modest în ceea ce priveşte producţia de fructe din cauza ploilor, însă spune că a adunat stocuri de ţuică din anii trecuţi. ”Noi facem anual în medie 200 de litri de ţuică de pe suprafeţele deţinute, în funcţie de producţia de fructe pe care o obţinem. (…) Acum, dacă mergeţi în comună este aproape o tragedie. Oamenii nu mai pot să întreţină livezile, stau cu ţuica în magazie de ani de zile şi nu mai unde o stocheze şi au nevoie de bani ca să întreţină livezile, să are, iar de a înfiinţa livezi noi nici nu poate fi vorba”, a spus producătorul argeşean, citat de Agerpres.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd