• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA a anunțat termenul până la care vor fi plătite subvențiile fermierilor

    Roxana Dobre -

    Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a făcut un anunț de ultimă oră pentru toți fermierii care așteaptă plata subvențiilor.

    Adrian Pintea a anunțat astăzi, luni – 13 martie fermierii că până la sfârșitul lunii martie va face toate plățile pe care producătorii agricoli le așteaptă pentru subvențiile aferente campaniei 2022. Șeful APIA a răspuns fermierilor chiar pe pagina sa de Facebook unde a fost chestionat de beneficiarii de subvenții dacă vor primi banii pentru măsurile de agromediu și agricultura ecologică până la Sărbătorile Pascale.

    Subvențiile vor ajunge la fermieri până la sfârșitul lunii martie

    ”Până la sfârșitul lunii martie se vor autoriza la plată (banii pentru agromediu n.r)”, a anunțat Adrian Pintea fermierii.

    Plățile pentru măsurile compensatorii vor fi finalizate până la sfârșitul lunii martie

    Citiți și: Calendar subvenții martie 2023. Plăți în conturi și termene limită pentru fermieri

    Fermierii așteaptă plățile pentru agromediu și agricultură ecologică după ce acestea au fost blocate intenționat de APIA, Agenția a fost nevoită să facă plățile dintr-un fond nou de fonduri europene. Pentru a putea accesa acești bani, este nevoie de un sistem separat de raportare.

    ”Nu a existat niciun fel de blocaj, ci blocajul l-am instalat noi în sensul în care știm că APIA gestionează Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în întregime și Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR) prin aceste măsuri delegate care ne-au fost repartizate de colegii noștri de la AFIR. Iar Comisia a mai instituit un fond, așa-numit fond EURI, care vine cumva în completarea FEADR-ului. Iar noi am blocat fermierii la plată pentru că din bugetul FEADR nu ajungea suma și trebuia completată cu EURI pentru care automat trebuie făcută și o dezvoltare de soft. Încă se lucrează la acest lucru și undeva la sfârșitul lunii ianuarie vor putea să își primească acești bani. Vreau să îi asigur pe fermieri că nu este niciun fel de problema că existența banilor, doar că trebuie ca sistemul să îl putem dezvolta pentru că am primit pe ultima sută de metri și această informare de la Comisia Europeană (CE). Iar fermierii trebuie să înțeleagă că totul se face conform unor proceduri. Adică noi am mai cerut lămuriri și ne-au răspuns înainte de sărbători”, a mai adus precizări Adrian Pintea în luna ianuarie, când a fost invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Sunt și fermieri care rămân în continuare blocați la plată

    Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat cine sunt fermierii care rămân blocați la plata subvențiilor.

    Șeful APIA, Adrian Pintea, a declarat luni – 27 februarie în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că fermierii care rămân blocați la plata subvențiilor până în luna mai sunt beneficiarii de plăți cuplate pe suprafață.

    ”Singurii fermieri care sunt blocați și nu au primit și nici nu o să primească acum foarte repede bani sunt cei care au sprijinul cuplat în sectorul vegetal, sprijinul cuplat în sectorul vegetal. Cei care au depus aceste cereri și deja știu în programarea veche 2015-2020, dar și în cei doi ani de tranziție, că sunt documente specifice care se aduc pentru aceste forme de sprijin și aceste forme de sprijin vor intra la plată după data de 15 mai”, a spus Adrian Pintea, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Sprijinul cuplat pentru venit la APIA: listă culturi eligibile și plăți la hectar

    Fermierii care au SCV intră la plata finală pentru restul schemelor

    Fermierii care au SCV intră la plata subvenției pe suprafață cu schemele pentru care se cunosc cuantumurile pe hectar. Acestea sunt:

    Plățile se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9490 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 379/02 din 3 octombrie 2022.

    Citiți și: APIA – Sprijin Cuplat Vegetal: Cuantumuri soia, lucernă, legume în solar/câmp și sfeclă de zahăr pentru 2021

    De ce sunt blocați fermierii care au Sprijin Cuplat Vegetal

    Schema de Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) este ultima subvenție pe care APIA o plătește în campania pe care o derulează pentru beneficiarii de bani europeni. Motivul acestei ”întârzieri” este legat de o serie de termene limită pe care fermierii trebuie să le respecte iar ultima dată prevăzută în calendarul pentru SCV este 15 mai, când producătorii agricoli depun documente pentru SCV cartof de consum.

    Doar după ce și ultimul fermier a depus documentele APIA poate centraliza cererile și poate calcula cuantumul pe hectar iar ulterior începe plățile.

    În campania 2021 APIA a început plata SCV la 16 mai pentru toți fermierii care au cerut acest sprijin. Cuantumurile achitate în 2021 pe hectar au fost:

    Plata subvențiilor se încheie oficial pe 30 iunie 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu