Mii de crescători de vaci au rămas fără subvenția de la stat pe cap de animal
agrointeligenta.ro -Lăsați fără subvenția de la stat și buni de plată dacă vor să mai încaseze sprijinul cuplat zootehnic. Este situația în care se află peste 2.000 de crescători de vaci care au rămas ”pe dinafară” la subvenția pe cap de animal care se acordă Registrelor Genealogice. Acești crescători vor suporta și taxele pentru ameliorare din propriul buzunar.
”În urma dezinformării pe care patru asociații au făcut-o la nivel de fermieri, la care făceau COP, respectiv: Asociația Crescătorilor de Taurine (ACT) Covasna, Asociația Biagen, Samus Lact și Asociația Crescătorilor de Taurine (ACT) Olt, cel puțin 2.200 de fermieri au rămas fără subvenția pe care o acordă statul conform HG 1179. Continuarea prostirii fermierilor o să ducă și la pierderea SCZ-ului pentru 2023, iar noi, crescătorii de animale, am căzut într-o capcană pe care conducerile acestor asociații ne-au întins-o. Am semnat niște rezilieri cu asociația în care eram, ca acum să rămânem în aer. Astăzi, în 2023, suntem în aer”, ne-a sesizat la redacție un fermier care s-a trezit că trebuie să suporte cei 110 lei pe cap de animal din buzunar.
ANZ nu a avizat cererile inițiale ale fermierilor care au ”migrat” de la asociație la alta
Fermierii nu își mai pot lua subvențiile după ce pe 15 decembrie a expirat termenul pentru depunerea cererii inițiale pentru anul 2023, ne-a explicat o sursă din cadrul ANZ la nivel local.
”Ei nu-și mai pot lua subvențiile de la stat pentru că pe 15 decembrie s-a împlinit termenul până la care se puteau depune aceste cereri inițiale, și având în vedere faptul că acești fermieri astăzi încă mai sunt activi la asociația din care au plecat, și animalele încă mai sunt active acolo, nu s-au vizat, pentru că legea nu permite vizarea acestor cereri inițiale și ca atare pentru 2023 primele subvenții deja le-au pierdut acești peste 2.200 de fermieri”, ne-a mai precizat sursa noastră.
Conform sursei citate, fermierii vor plăti integral subvenția din buzunar, și deja se atentează la buzunarul fiecărui fermier pentru că statul subvenționează până în 70% activitatea de COP și până în 100% activitatea de Registru.
”Deci aveam posibilitatea să beneficiem de aceste avantaje financiare, doar că deștepții de președinți de asociații ne-au prostit și acum ne vor prosti în continuare. Mai mulți fermieri ne-am retras în ideea în care vrem să mergem către Genetica din Transilvania – societate de ameliorare, unde cele 4 organizații să facă în continuare controlul performanțelor la lapte, acel COP”, ne-a specificat și crescătorul de animale.
Fermierii se simt păcăliți pentru că în momentul în care au decis să se mute la altă asociație nu li s-a explicat că acești bani se vor pierde: ”Președinții de asociație cu siguranță vor spune că nu este nicio tragedie, mergem pe plată integrală. Dar noi nu știm ce se va întâmpla și în 2023, dacă pierdem banii sau nu, nimeni nu se spune nimic. Păi nu pot ei să hotărască pentru 2.000 și ceva de fermieri că merg cu plată integrală pentru că calculul matematic e simplu. Sunt 80 de lei și cu 30 de lei, 110 lei, la 40.000 de animale, sunt 4 milioane de lei, dacă zic bine, nu-s puțini! Adică să hotărăști tu soarta la acești fermieri care săracii gâfâie și fiecare ban contează?”.
Ce spune conducerea ANZ
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a luat legătura și cu șeful ANZ, Florinel Bîrcă, cel care ne-a precizat că fermierii pierd într-adevăr banii. Situația se aplică în prezent pentru cel puțin două luni din 2022 și începutul lui 2023.
”Ca în fiecare an, la depunerea cererii inițiale pe HG 1179/2014, există situații în care anumiți fermieri solicită mutarea dintr-un registru în alt registru genealogic pe rasa respectivă. Au existat situații din astea și în anii anteriori numai că legislația, adică în speță, hotărârea de guvern spune că la data depunerii cererii, care este de la 1 decembrie până pe 15 decembrie cum a fost 2022 de exemplu, anul trecut, animalele care înseamnă femele adulte de reproducție trebuie să se afle în registru pentru care faci cererea. Ori cererile făcute de fermieri ca să-și închidă anul erau făcute ieșire din registrul X la data de 31 decembrie și intrare la registrul Y la data de 1 ianuarie 2023. În condițiile acestea, animalele, teoretic și faptic, prin hârtiile respective se aflau încă în registrul vechi, adică de unde vroiau să plece. Conform hotărârii de guvern, eu n-am cum să aprob o cerere inițială, să avizăm – că noi asta facem avizăm. Am făcut o comisie la nivelul agenției că nu iau deciziile sigur. Și n-am avut cum să avizez cererea pentru animalele care au vrut să treacă până la următoarea cererea inițială”, a spus Florinel Bîrcă, precizând că acești fermieri vor trebui să aștepte o nouă reglementare legislativă, o nouă hotărâre de guvern.
Asociațiile au fost înștiințate
Potrivit directorului general de la ANZ, asociațiile au fost înștiințate printr-o adresă care sunt procedurile pentru accesarea ajutorului de stat pentru crescători.
”Noi am și înștiințat printr-o adresă, i-am înștiințat printr-o adresă care prin bunăvoința domnului ministru a fost semnată și de dânsul, ca o înștiințare către toate registrele ca să înțeleagă lucrul acesta, că nu a fost așa. Eu mă declar un om responsabil și nu pot să iau o decizie până nu o verific foarte bine. Mai ales în privința asta, că nu poți să-ți bați joc de fermieri. Eu vin dintr-o agenție de plăți și dacă ai plătit și se consideră mai târziu că nu este legal, toți banii ăia trebuie să se întoarcă înapoi, plus penalități, iar eu nu-mi permit să-mi bat de fermieri, să ia banii și peste un an de zile dau banii înapoi?”, a mai spus Bîrcă.
Schemă nouă pentru fermieri
Florinel Bîrcă ne-a declarat că o posibilă rezolvare va fi prin hotărârea nouă de Guvern care nu va prelungi sprijinul pe ajutorul național pentru ameliorare, ci ar intra în vigoare cu o schemă nouă. Nu se știe însă cu exactitate când va fi adoptată noua HG și ce prevederi va avea aceasta.
”Fiind de o schemă nouă, ei vor putea să aplice pe schema respectivă. Conducătorii asociațiilor știu că s-a mai întâmplat asta și în anii trecuți, este adevărat că pentru unii dintre ei plecarea n-a fost atât de mare. Dar legea e lege și nu poți să aprobi chestia asta, fiindcă pierdem și noi ca instituție, pierd și ei ca fermieri. În momentul când vine audit ceva, dacă sumele sunt acordate ilegal, se dau banii înapoi. Eu nu pot să-mi permit să îmi bat joc de fermieri, trebuie să fim responsabili”, a explicat șeful ANZ, precizând că situația nu este nouă, se cunoștea.
Ministrul Agriculturii a fost informat despre situația crescătorilor de animale
Directorul general al ANZ a subliniat că problema fermierilor care pierd banii pentru ajutorul de stat a fost discutată și cu ministrul Agriculturii, Petre Daea.
”Ei calculează pe asociație, dar pe mine nu mă interesează că se calculează pe asociație, ci mă interesează că suportă fermierul și înseamnă pentru fiecare cap în parte înscris în registru. Repet, cele care au plecat, că sunt fermieri care au, să zicem, 20 de animale, 10 într-un registru care nu s-au mutat și 10 care s-au mutat. Pentru alea 10 trebuie să plătească, pentru celelalte nu plătește. Problema am discutat-o și la nivelul Ministerului Agriculturii, nu este o situație apărută peste noapte. Dar repet, anii trecuți s-au luat un an de zile banii, deci nu două luni, un an de zile, deci până la cererea următoare. Din fericire pentru ei și poate că unii au știut, zilele astea discutăm deja de modificare a HG-ului”, a mai spus Bîrcă.
Șeful ANZ susține că mutarea animalelor de la o asociație la alta este un drept al fermierilor, facilitatea acordată prin regulament. ”Fermierii au dreptul să intre, să iasă și să intre dintr-un alt registru, bineînțeles la intrare cu o verificare dacă animalele corespund cu rasa respectivă, că nu poți să-mi aduci două mâțe să-mi spui că sunt vaci de rasă. Dacă nu pot să-mi îndeplinesc condițiile pe care trebuie să le îndeplinesc într-un program de ameliorare, poate din motive financiare nu pot, asta e situația, nu pot să mai țin animalele, nu poate să te oblige nimeni să stai într-un registru, dacă vrei poți să aderi la altul”, a mai arătat Florinel Bîrcă.
Florinel Bîrcă: ”Nu există vreun risc ca fermierii să piardă Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) pe cap de animal!”
Florinel Bîrcă a dat asigurări că fermierii nu riscă în niciun fel eligibilitatea pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), subvenția mare din zootehnie.
”Dacă intrăm profunzime pe ceea ce înseamnă ameliorare, este corect să nu poată să primească, fiindcă pe animalele respective s-a lucrat în registrul trecut și acuma se va lucra într-un registru nou care presupune să o iei de la început cu reproducția și cu tot. Teoretic. Practic nu este cam așa, fiindcă noi pe rasele respective avem două sau trei Registre Genealogice, ceea ce înseamnă că condițiile pentru rasa respectivă nu sunt foarte diferite. (…) Pentru sprijinul cuplat nu există niciun risc, pentru că la 1 martie dacă animalele care află în într-un registru genealogic, se lucrează pe ele, se poate lua subvenția, n-are nicio legătură”, a mai arătat șeful ANZ.
Ilea Arghir, președinte Genetica din Transilvania Cooperativă Agricolă: Am depus contestație la ANZ
Agrointeligenața-AGROINTEL.RO a cerut o reacție și de la Ilea Arghir, președintele ”Genetica din Transilvania Cooperativă Agricolă, asociație unde o parte dintre fermieri și-au transferat animalele. Inserăm integral declarația dată de acesta:
”S-a întâmplat, ce s-a întâmplat și cu alte ocazii, când s-au transferat dintr-un registru în altul fermierii. De data asta ni s-a spus că nu se mai pace face transferul, adică se poate face transferul, dar dacă se face fermierii urmează să piardă ajutorul de stat. Din ce știu eu ajutorul de stat, fusese prelungit la 6 luni, termen ce s-a încheiat la sfârșutul anului 2022 și urmează să apară nou formă, pentru 2023. Nu știm dacă fermierii vor fi afectați și în 2023 sau nu, dar urmează, am înțeles să apară, noua formă. Fermierii și-au dorit să se mute într-un alt registru. Acum nu știu să vă spun exact. Eu n-am discutat cu toți fermierii, e vorba de câteva mii de ferme. Fermierii și-au asumat să părăsească vechiul registru, și să se mute în Registrul nostru. Există contract, există act de reziliere, deci în cunoștință de cauză, documente semnate de către ei. Fermierii s-au considerat și se consideră nedreptățiți. Noi am contestat decizia ANZ-ului de a nu semna listele, am transmis și către minister adrese în acest sens și urmează să vedem ce soluții o să găsească dânșii!”.
Iacob Boca, ACT Mureș: Fermierii plătesc ei din buzunar
Agrointeligenața-AGROINTEL.RO a cerut un punct de vedere și din partea lui Iacob Boca, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Mureș, entitate care a pierdut în primă instanță acreditarea. Decizia însă nu este definitivă.
Despre acest subiect aici: Curtea de Apel Brașov a anulat acreditarea ACT Mureș pentru Registrul la Bălțată Românească. Decizia nu este definitivă
Inserăm integral declarația dată de acesta:
”În Brașov și în Covasna sunt niște fermieri care au asociația și ce au hotărât în asociație ei aia aplică. Au decis fermierii să renunțe la susținerea de la stat, dar să nu mai audă de Haller (Zoltan Haller, membru-fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM) din județul Brașov, asociație din care fermierii și-au mutat animalele n.r) și plătesc ei. Sunt niște semne care trebuie să dea de gândit că s-ar putea să urmeze cu toți așa, cu toți fermierii.
Următoarea Adunare Generală a noastră pe care cred că o convoc pe 20-25 ianuarie, vom hotărî dacă renunțăm sau nu la acreditarea de la stat. Pentru noi vrem să facem ameliorare, vrem să ne facem treaba, registrele vor să ducă la îndeplinire ceea ce doresc fermierii, pentru că vacile sunt ale lor, nu sunt nici ale ANZ-ului, nici ale ministerului, nici a asociației și ale proprietarilor crescători. Și atunci ei trebuie să ia deciziile și decizia care a luat-o colegii mei de la Covasna a fost să se mute. Eu știam că o să se întâmple acest lucru, pentru că eu am văzut la toate adunările că fermierii sunt foarte hotărâți: Da ce, noi depindem de 70 de lei pentru vaca noastră?
Fermierii erau în cunoștință de cauză și au decis să ia această decizie. Au spus că oricum ei se mută și renunță la susținerea de la stat. Plătesc ei din buzunar. Acesta este un semn pe care ministrul trebuie să-l analizeze, acum vedem, o să fie discuții la nivel de ministru. O să îl informeze șeful de federație, să știe și domnul ministru, să nu spună că noi nu am anunțat nimic. Luăm în vedere să hotărâm și noi, asociația de la Mureș să facem același lucru. Nouă pe asociație ne-au semnat cererile, nu sunt probleme. Dar noi suntem fermieri și toți colegii din România sunt colegii noștri fermieri, și în semn de solidaritate suntem alături de ei. Dar asta rămâne la latitudinea colegilor mei. Deci ei hotărăsc, fermierii. Pentru că trebuie să vadă și să știe cei de la ANZ că suntem într-o situație penibilă. Trebuie neapărat noi să facem registru la cineva, neapărat, că numai acela se poate. Trebuie să facă monopol național. Fermierii au avut tentative să schimbe registrul și niciodată nu s-a acceptat. Au vrut demult să își facă registrul lor dar acum văd că Dumnezeu așa vrea.
Sunt în jur de 42.000 – 44.000 de animale care s-au mutat de la Brașov, nu știu exact câte ferme. Am vorbit cu președinții de asociații și ei vroiau să vină la noi la Mureș. Dar ei au foarte multe animale pe rasa Montbeliarde, dar noi nu avem Registru pe această rasă. Și le-am spus să se ducă la Cluj, pentru că noi nu suntem invidioși unul pe altul, nu suntem supărați, din contră, ne ajutăm unul pe altul, pentru că toți suntem fermieri. Eu știu că rostul federației acesta e: să susțină și să apere drepturile fermierilor, că de aceea ne-au ales colegii și ne-au pus în față să rsăpundem pentru drepturile lor și să le apărăm.
Nu sunt fermierii în pericol și nici nu vrem să-i punem în pericol, dar trebuie să îi facem să înțeleagă pe cei care care conduc ministerul și ANZ-ul că fermierii au nevoie de mai mult respect, mai multă colaborare și transparență. Pentru că nu e logic, nu se leagă nimic pentru că se susține că neapărat numai un registru poate să fie în România. Când în toate țările sunt 2, 3,4. În Ungaria, care e o țară mică sunt patru registre. În Austria, Germania sunt patru registre și fermierii pot alege unde vor să își înscrie animalele. Nu este nicio problemă să fie mai multe registre. Programul de ameliorare e aproape același, cel pe care fermierii, după consultările pe care le-am avut un an, un an și jumătate, l-au propus. Am ajustat pentru că era lucruri care nu se puteau pune în aplicare, chiar dacă ei le vroiau, nu se putea din punct de vedere tehnic pentru ameliorare. Și până la urmă s-a găsit o soluție, cu ce au vrut ei și ce ne-a permis programul de ameliorare, s-a pus în aplicare. Pentru că este cred că așa trebuie procedat cu fermierii, să ne consultăm cu ei și cu specialiștii.
Fermierii s-au considerat nedreptățiți și au făcut Adunare Generală să hotărască dacă se mută înapoi sau renunță la subvenție și au spus clar că ei renunță la subvenție. Deci ei au luat o hotărâre împreună, tot județul. Au luat decizia și și-au asumat-o că este clar că trebuie să aibă și fermierii un cuvânt de spus. Au fost hotărâți și eu chiar i-am felicitat, le-am spus că nu au pierdut nimic ci au dat dovadă că sunt determinare iar noi vom fi alături de ei până la capăt, toate județele”.