• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Curtea de Apel Brașov a anulat acreditarea ACT Mureș pentru Registrul la Bălțată Românească. Decizia nu este definitivă

    Roxana Dobre -

    Asociația Crescătorilor de Taurine (ACT) din județul Mureș este în pericol să piardă acreditarea ca societate de ameliorare, dar și conducerea celor două registre genealogice la rasele Bălțată Românească și Montbeliard. Curtea de Apel Brașov a decis să anuleze cele două decizii ale Agenției Naționale pentru Zootehnie pentru acreditarea acordată ACT, obligând pârâții să achite și cheltuielile de judecată. Hotărârea instanței nu este definitivă, iar Asociația Crescătorilor de Taurine a declarat pentru publicația noastră că va face apel.

    O hotărâre dată de Curtea de Apel într-un dosar în care Asociația Crescătorilor de vaci Bălțată Românească de tip Simmental a acționat în judecată Agenția Național pentru Zootehnie ”Prof. dr. G. K. Constantinescu” (ANZ) și Asociația Crescătorilor de Taurine (ACT) din județul Mureș pune pe jar crescătorii de animale. Judecătorii au decis primă etapă să anuleze acreditarea obținută de ACT în 2020, asociație care are circa 6.000 de fermieri înscriși care însumează peste 50.000 de capete.

    Prin Hotărârea 162/2022 din 8 decembrie 2022, judecătorii au admis cererea depusă de Asociația Crescătorilor de vaci Bălțată Românească de tip Simmental care are în dosar calitatea de reclamant împotriva Asociației Crescătorilor de Taurine din Mureș și ANZ, care au calitatea de pârâți. În dosar apar și mai mulți invervenienți, printre care, cel mai cunoscut este Dorel Secară, crescător de animale și fost consilier al fostului ministru al Agriculturii, Adrian Oros.

    În decizia instanței se arată că se ”admite acţiunea formulată de reclamanta Asociaţia Crescătorilor de Vaci “Bălţata Românească” tip Siemmental în contradictoriu cu pârâtele Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Profesor dr. G.K. Constantinescu” şi Asociaţia Crescătorilor de Taurile din Judeţul Mureş . Anulează Decizia nr. 698/04.11.2020 şi Decizia nr. 727/24.11.2020 emise de pârâta Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Profesor dr. G.K. Constantinescu”. Respinge cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtei Asociaţia Crescătorilor de Taurile din Judeţul Mureş, cerere formulată de intervenienţii: SC Ambisco SRL, SC Tak Agrozoot SRL, SC Pademar Impex SRL, SC C&PI Comprod SRL, SC Agroiacob Serv Com SRL, SC Autodomus SRL, PFA Secara Dorel, PFA Chirila Ionel, PFA Chereches Daniel Florin, PFA Rus V. Vasile Daniel, Huprich Christopher Jonathan, II Bordean Mirela. Obligă pârâtele la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în sumă de 37.300 lei”, este soluția dată de judecători.

    Decizia judecătorilor este publică AICI.

    ANZ și ACT pot depune recurs în 15 zile

    În decizia Instanței se arată că în dosar se poate de pune recurs în 15 zile de la pronunțarea deciziei. ”Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recurs care se va depune la Curtea de Apel Braşov”, menționează judecătorii.

    Decizii cu efect de domino?

    Surse din dosar ne-au precizat că decizia Instanței, dacă va fi păstrată, ar putea fi cu efect de domino pentru că timp de 2 ani de zile, campaniile de plăți 2021 și 2022, Asociația din Mureș ar fi obținut fonduri naționale pentru desfășurarea activității în mod nelegal, mai exact ajutorul de stat care se acordă pentru Registre și ameliorare. La un calcul obținut de Agrointeligenața-AGROINTEL.RO sumele încasate de asociația din Mureș se ridică la 4,5 milioane de lei pentru ameliorarea în paralel entitatea a eliberat și adeverințe pe baza cărora fermierii au obținut fonduri europene în cuantum de circa 50 de milioane de euro (este vorba despre Sprijinul Cuplat Zootehnic, SCZ – n.r.).

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat prima dată legătura cu Asociația Crescătorilor de vaci Bălțată Românească de tip Simmental, cea care a deschis procesul. Reprezentanții organizației ne-au spus că au luat la cunoștință sentința din 8 decembrie, dar că nu doresc să facă niciun comentariu pe acest subiect.

    Iacob Boca, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Mureş: ”Cu siguranță vom face recurs”

    Agrointeligenața-AGROINTEL.RO a cerut un punct de vedere și din partea lui Iacob Boca, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Mureș, una dintre părțile pârâte în dosar.

    Inserăm integral declarația dată de fermierul din județul Mureș:

    Victoria lor este împotriva fermierilor, dar asta este. Noi vom merge până în pânzele albe și astăzi avem întâlnire, întrunim Adunarea Generală a Federației, așteptăm acum să se adune toți colegii din țară și luăm o hotărâre. S-ar putea să facem și demonstrații în fața ANZ sau la Ministerul Agriculturii pentru că nu Federația a cerut Registru Genealogic, ci membrii acesteia, care sunt crescători din România. Și noi trebuie să avem grijă să facem ceea ce cer crescătorii, să îi respectăm pe ei. Noi nu dorim să facem monopol. Partea cealaltă vrea un monopol, ca dovadă că s-au mutat de la Brașov la Cluj, la Mureș. Și aici trebuie să ținem cont care este cauza, de ce s-au mutat? Iar cauza trebuie s-o găsim și aici numai fermierii pot spune.

    Astăzi toate județele ne întâlnim la Mureș și mai după-amiază în jur de orele trei-patru vom avea o decizie și un răspuns la ceea ce s-a întâmplat. Mergem și cu judecata mai departe, nu ne oprim, ne batem pe toate fronturile. Dar vom încerca, dacă nu se poate, să facem un alt registru, să îl acredităm și pe acesta încă o dată și nu cred că este motiv să nu ni-l acrediteze.  Noi putem duce 2.000, 3.000, 5.000, 10.000 de oameni la domnul ministru să îi spună că avem nevoie de Registru, să îl acrediteze. Pentru că banii sunt ai lor, nu sunt nici ai lui Haller (Zoltan Haller, membru-fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM) din județul Brașov n.r), nici ai mei ci repet, banii sunt ai fermierilor. Ei trebuie să decidă ce fac cu banii lor. Iar la programul de ameliorare noi ne-am consultat, am avut trei tentative am avut și ne-am consultat cu fermierii dacă trebuie modificat ceva. Am ascultat tot ce au spus fermierii, și de cei mai mari și de cei mai mici și de cei mai mari și am făcut un program de ameliorare aproape identic cu celălalt. Doar 2-3 puncte unde nu sunt chiar atât de sensibile. În rest nu am făcut nicio greșeală, am respectat tot programul de ameliorare, am fost corecți față de fermieri și ei față de noi. Ca dovadă că s-au mutat toți și de anul viitor Haller nu o să mai aibă pe nimeni.

    Noi în asociație avem în jur de 6.000 de fermieri și circa 50.000 de capete de animale. Și mai are și Clujul vreo 40.000. Am înțeles că acum au plecat mai mulți de la Brașov către Cluj, în Covasna 90 la sută din ferme s-au mutat la Cluj pentru că au Montbéliard (rasă de vaci de carne n.r), noi la Mureș nu am cerut pe această rasă.

    Nici nu se pune în discuție ca fermierii să fie afectați, să dea banii înapoi și exact cum am spus noi de mâine demarăm să cerem altă acreditare. Și atunci o să se mute toți, și cei care mai sunt la Brașov. Deci munca grea o facem noi organizațiile de control, nu Registrelele care preiau datele și le bagă în calculator. Noi umblăm ca nebunii pe toate coclaurile și noi avem zonă și cu 5 capete, zona de munte, facem controlul în 11 județe. N-am evitat pe nimeni, am încercat să-i ajutăm pe toți.  Deci banii trebuie să meargă la organizațiile de control pentru că oamenii aceștia muncesc”, a fost punctul de vedere al reprezentantului Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Mureș.

    Dorel Secară, intervenient în dosar și fermier: ”Crescătorii trebuie să înțeleagă clar că nu vor avea de suferit!”

    Agrointeligenața-AGROINTEL.RO a cerut o reacție și de la Dorel Secară, intervenient în dosar și crescător de animale. În perioada în care ANZ a emis cele două decizii atacate în instanță, Secară ocupa funcția de consilier al fostului ministru al Agriculturii, Adrian Oros, având responsabilități pe zona de creștere a animalelor.

    ”În 26 ianuarie se discută cererea de strămutare a procesului pe care noi am depus-o încă din luna iunie când am simțit că lucrurile nu sunt tratate așa cum trebuie. M-ați întrebat dacă voi rămâne invervenient, și spun răspicat că da. Vor fi mult, mult mai mulți intervenienți la căile de atac pe care le avem la dispoziție la Înalta Curte, inclusiv cei care în momentul de față pleacă de la asociația de la Brașov, fiindcă în acest moment de față sunt mulți care părăsesc asociația de la Brașov. Fiindcă nici noi n-am părăsit asociația aceea, fiindcă eram foarte, foarte bine tratați acolo.

    Ce trebuie să înțeleagă fermierii? Hotărârea de ieri nu are niciun efect, în sensul că nu este definitivă și nu este executorie, chiar dacă se încearcă cumva să fie speriați. Fermierii nu vor avea absolut nimic de suferit de pe urma acestei decizii, inclusiv adeverința care se va elibera pentru 2023 poate fi eliberată fără nici o rezervă de către asociația din Mureș.

    Până când va apărea hotărâre definitivă și executorie, Asociația din Mureș va uza de absolut toate căile de atac pe care le mai are încă la dispoziție. Dacă cumva ANZ-ul va refuza semneze listele cu fermierii pentru 2023 liste care se vor depune la APIA, ANZ-ul va comite un abuz și bineînțeles vom ataca cu plângere penală acest abuz. Încă un lucru – fermierii cu care am discutat și președinții de asociații care am discutat de ieri până astăzi: sunt hotărâți nu se mai întoarcă la Registrul Genealogic de la Brașov. Avem posibilitatea ne scriem într-o asociație de ameliorare din străinătate, din Uniunea Europeană, fiindcă chiar dacă nu suntem în Schengen, în Uniunea Europeană suntem, iar Regulamentul European ne această posibilitate.

    Dar ceea ce vreau repet încă o dată este că fermierii nu vor avea absolut nimic de suferit, ei și-au făcut treaba, au respectat programele de ameliorare. Dacă prin absurd se vor cere subvențiile înapoi atunci cei care trebuie să achite banii sunt MADR și ANZ”, a fost reacția transmisă de Dorel Secară. 

    Bela Vaida, fost director al ANZ: ”Sentința nu este definitivă. Toate acele acreditări au respectat legislația în vigoare!”

    Agrointeligenața-AGROINTEL.RO a cerut o reacție și de la Bella Vaida, fost director al ANZ,  cel care a semnat pentru acreditarea acordată Asociației Crescătorilor de Taurine (ACT) din județul Mureș:

    ”O sentință nu cred că trebuie comentată, adică este o decizie și trebuie pusă în aplicare. Dar totuși sunt câteva aspecte pe care aș vrea să le subliniez din respect pentru fermieri. Prima chestiune care trebuie înțeleasă este că această decizie nu e definitivă iar asociația de la Mureș în mod cert va depune recurs pentru că toate acele acreditări au respectat legislația care este în vigoare și astăzi,  și sunt curios să văd motivarea. Pentru că motivarea unei Instanțe nu se poate face în baza unor acte interne. Dar o sentință judecătorească, cel puțin din ce știu eu, este practic un izvor de drept, și atunci sentința respectivă ar trebui să fie aplicată general și la celelalte acreditări unde pe aceeași rasă sunt mai multe acreditări. Și atunci ce vom face cu acele societăți de ameliorare? Spre exemplu la Țurcană sunt două, La Bălțată cu negru două societăți de ameliorare acreditate. Deci se creează un haos doar de dragul cuiva ceea ce nu este corect. În concluzie așteptăm și sunt curios să văd și eu motivarea.

    A doua chestiune: dați-mi voie să am anumite îndoieli în privința modului în care ANZ a formulat apărarea pentru că fostul consilier juridic s-a suspendat din funcție când eu încă eram director, și s-a încheiat un contract de asistență juridică cu un avocat, și eu mă îndoiesc că acolo s-a avut un interes suficient de mare pentru a câștiga acest proces. Nu vreau să speculez dar personal nu cred că a fost o zbatere foarte mare pentru reușită.

    În același timp, nefiind sentință definitivă asociația de la Târgu Mureș funcționează mai departe în aceleași condiții. Deci eu zic că fermierii în momentul de față, chiar dacă unii deja fac propagandă că e sfârșitul lumii, fermierii și crescătorii de animale care au fost înscriși în Registrul Genealogic de la Târgu Mureș cel puțin în momentul de față nu au niciun motiv de îngrijorare. Și se poate continua activitatea mai departe și să așteptăm decizia definitivă care cu siguranță poate să dureze ani de zile. Eu spun clar că nu au de ce să se sperie crescătorii de animale și să meargă acum înapoi la Brașov sau la alte societăți de ameliorare, indiferent ce mai este acreditat în momentul de față.

    Deci asociația din Târgu Mureș în momentul de față este încă beneficiară și acreditată de a menține și conduce Registrul Genealogic. Așa cum întotdeauna am fost sincer cu dumneavoastră și acuma o să fiu foarte sincer: eu sunt convins, ferm convins că cel puțin această asociație acreditată respectă mai mult decât multe alte asociații, condițiile de funcționare și legislația atât europeană cât și națională care este în vigoare. În rest, chestiunea aceea, că un un manual de proceduri care are valoare în interiorul ANZ-ului, nu cred că trebuie să sperie pe nimeni, pentru că acel pe acea procedură trebuie supusă, ca să devină un act opozabil, trebuie să fie supusă aprobării prin ordin de ministru. Mai mult decât atât, dacă vă aduceți aminte, înainte să fi încetat detașarea mea, noi am depus un proiect de ordin de ministru care a fost și aprobat și publicat în Monitorul Oficial prin care se reglementa tocmai acest lips legislativ. Acolo era aprobat prin ordin de ministru tot ce trebuie să facă toate societățile de ameliorare sau asociațiile care vor să se acrediteze, indiferent pentru COP sau pentru conducere de Registre Genealogice. Dar din păcate, acel ordin de ministru a fost valabil 2-3 zile și anulat de fostul ministru Adrian Chesnoiu. Așadar acestea ar fi concluziile mele: decizia nu este definitivă, fermierii nu au de ce să se sperie și așteptăm motivarea Instanței”, a transmis fostul șef al ANZ.

    CITIȚI ȘI:


    Te-ar mai putea interesa

    Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Estimări privind suprafețele cu cereale anul viitor. Prețul cerealelor la zi Fermier cu 300 de vaci, fără niciun euro în cont din avansul APIA: Nimeni nu îmi poate da o explicație! Conferința națională organizată de Clubul Fermierilor Români, un eveniment de referință în agribusiness