• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cultura de echinaceea înflorește în fermele bio din România: Planta medicinală oferă producții bune. Uscată și mărunțită, se vinde cu 50 lei kilogramul

  agrointeligenta.ro -

  Echinaceea a început să fie tot mai apreciată în ultimii ani în România, mai ales pentru beneficiile pe care le oferă imunității. Cu o cerere în creștere, nu e de mirare că fermierii români sunt interesați de cultura de echinaceea pentru a înflori o afacere agricolă profitabilă cu bani puțini și pe suprafețe mici.

  Când vine vorba de plante medicinale, cea mai bună investiție este într-o plantație bio, ușor de întreținut și care oferă producții bune folosind fertilizatori tradiționali, precum gunoiul de la găină sau gunoiul de iepuri. Ca și la restul suratelor sale tămăduitoare, echinaceea –  originară din America de Nord, are nevoie de un sol fertil, dar nisipos, pentru că în primă fază, la răsărirea plantei, este nevoie de irigare, iar pământul care se bătătorește ușor poate împiedica dezvoltarea cuiburilor de plante.

  Marian Boșneag este unul dintre micii producători de plante medicinale care, de peste doi ani, a decis să aloce minimum 200 de metri pătrați din grădina sa pentru cultura de echinaceea. Aflat în anul doi de reconversie ecologică, cultivatorul de lângă Craiova a fost nevoit să apeleze la un producător francez pentru a se aproviziona cu primele semințe de echinaceea. A deprins însă rapid modul în care poate să își producă singur și material pentru următoarele recolte, așa că acum nu mai este îngrijorat din această privință.

  cultura de echinaceea

  Deși la prima vedere, o afacere cu plante medicinale pare simplă, în spatele succesului se ascunde multă muncă. ”Am descoperit că dacă plantam semințele direct în pământ, aveam probleme și plăntuțele erau sufocate de alte ierburi. Așa că acum fac răsaduri, pe care le plantez apoi în grădină. Fac toată munca singur pentru că nu am găsit pe nimeni care să vrea să muncească cot la cot cu mine”, spune Marian, explicând că dacă, spre exemplu, răsadurile ieșite în primăvara aceasta se vor transforma în plante viguroase anul viitor, iar prima recoltă va putea fi culeasă abia în toamna lui 2016. Dar apoi, plantele perene vor ”rodi” între cinci și opt ani la rând. Cu condiția ca ele să fie mereu îngrijite și protejate de invazia buruienilor.

  Plantarea răsadurilor de echinaceea, la fel ca și în cazul altor plante medicinare, are secretele sale. Pentru că planta crește destul de mare, se pun în pământ straturi între care se lasă circa 50 de centrimetri distanță. Totodată, fiecare cuib (răsad) se plantează la 25-30 de centimetri de celălalt.

  Se recoltează toată vara

  Echinaceea oferă producții bune. Chiar și în verile capricioase, cum a fost cea din acest an, planta înflorește constant din iunie până în august. Florescențele se culeg după ora 9 dimineața și până spre după-amiază, când sunt mai uscate, dar nu își pierd vigoarea în bătaia soarelui.

  ”Tot ce se vinde în comerț sunt plante uscate la soare, pe folii de plastic. Eu am ales metoda bătrânească de uscare. Dacă vă aduceți aminte, bunicii noștri țineau plantele pe mese de lemn, la umbră. Așa fac și eu și deși durează mai mult, am certitudinea că frunzele și florile rămân vii”, este convins Marian. Pentru a mărunți ierburile, el se folosește de o ghilotină manuală, având grijă ca mărunțirea să permită recunoașterea plantei.

  Din cinci kilograme de echinaceea abia se obține un kilogram de flori de ceai.

  cultivarea echinaceea

  Producția românească, lovită de importurile din Asia

  Producția românească de echinaceea este încă mică, așa că pe piață mai este loc suficient și pentru alți fermieri. Singura problemă majoră este reprezentată de importuri pentru că un kilogram de echinaceea adus en-gros din Asia costă doar 5 lei per kilogram. Adică echivalentul prețului cu care producătorii români de plante medicinale vând 100 de grame de florescență imunizantă. Chiar și așa, produsul pur al fermierilor este apreciat cu desebire în sezonul rece, când cerea crește pe fondul riscului crescut de viroze. Nu puțini sunt românii care nu agreează suplimentele alimentare pe bază de echinaceea (comprimate, siropuri, amestecuri de ceai) și apelează cu încredere direct la producători pentru a cumpăra echinaceea uscată sau sub formă de pulbere.

  În mare parte, comercializarea florilor de echinaceea se face prin intermediul site-urilor de anunțuri, la târgurile de produse tradiționale, în magazinele cu profil naturist sau în piețele din orașe. Cele mai mari vânzări rămân, de departe, cele din lunile de iarnă.

  Foto: Ferma Ecologică Maria


  Te-ar mai putea interesa

  Soiul de varză de toamnă Licurișca – reînviat de cercetătorii români, după mai bine de 100 de ani Cum se cultivă castravetele amar: semănat, îngrijire, recoltare Roșii de noiembrie. Prețul unui kilogram de tomate românești la intrarea în iarnă

  Ultimele știri

  Șeful ANPC: Brânza sărată poate fi vândută direct de pe tarabă, carnea de porc, nu! În Grădina Danei, TVR 1. În solarul de legume al lui Vasile Mătrășoaie Prognoza meteo. Meteorologii au emis un cod galben și anunță o răcire semnificativă a vremii