• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Piața de utilaje din România. Mihai Ivașcu, APIMAR: Crește cererea pentru tractoarele de 200-250 cai putere

    Roxana Dobre -

    Într-un an agricol greu, industria utilajelor agricole înregistrează o scădere ușoară a vânzărilor, scădere cauzată atât de secetă, cât și de războiul din Ucraina care a limitat resursele producătorilor și a provocat o scumpire a materiilor prime. Mihai Ivașcu, Director de Marketing al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR), spune că apetitul fermierilor români pentru noi mașini agricole se menține ridicat, astfel că producătorii fac cu greu cererii mari de utilaje.

    Mihai Ivașcu, Director de marketing APIMAR, a vorbit în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, despre evoluția pe care a avut-o producția și cererea de tractoare sau combine, din 2020 când a izbucnit pandemia de COVID și ulterior războiul dintre Rusia și Ucraina și până în prezent.

    ”În cei doi ani de pandemie, pe piața din România de mașini și utilaje agricole s-a înregistrat o scădere. Putem vorbi chiar și în procente pe undeva la 30 % o scădere, zic majoră, dar spre surprinderea noastră, să știți, această scădere în perioada de pandemie nu a fost în mare parte cauzată de pandemie, ci de secetă. A fost un an de secetă în care fermierii au suferit pierderi financiare și acest lucru a condus de fapt la acea scădere”, a explicat Mihai Ivașcu pentru emisiunea Agrostrategia.

    Acesta a explicat că Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România a încercat din timp să anticipeze primele probleme pe care le va aduce pandemia, și, cel puțin pe partea de stocuri de piese, a reușit să fie pregătită să vină în sprijinul fermierilor.

    ”Îmi aduc aminte că urma campania de primăvară de însămânțat culturile prășitoare (2020 n.r) și situația era incertă. Dar mulțumim și Ministerului Agriculturii pentru sprijinul dat, întrucât acesta a făcut demersuri pe lângă Guvern, iar transportatorii, cei care asigurau materiile prime, piesele de schimb, au fost exceptați și au putut circula”, a mai spus Ivașcu.

    Piața utilajelor agricole a revenit pe linia de plutire în 2021

    Cronologic, în 2021, al doilea an de pandemie, piața utilajelor agricole a început să dea primele semne de revenire, potrivit directorului de marketing de la APIMAR.

    ”În cursul anului 2021 s-a înregistrat o creștere, chiar o revenire la situația anilor precedenți al mașinilor și utilajelor agricole. Acum, să vă dau repede așa câteva cifre orientative pentru a vă da seama ce înseamnă piața de mașini și utilaje în România, pentru că nu este o piață așa de mare: la nivel de tractoare noi suntem undeva 3.000 – 3.500 de unități noi vândute și aici vorbim pe an, de toată gama, și combine undeva 600 – 800, acum 600 în 2020  și 800 în 2021. Se pare că piața și-a revenit iar acesta este un lucru bun pe care noi l-am apreciat și de care noi ne-am bucurat”, a subliniat Mihai Ivașcu.

    Anul 2022 a mers bine pentru piața utilajelor agricole. Până la izbucnirea războiului

    În 2022, la începutul anului, au venit primele semne bune de după pandemie, cu o creștere a cererilor pe partea de mașini și utilaje agricole. Izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina însă a adus imediat primele probleme printre care creșterea prețului la materia primă.

    ”Iată a venit anul 2022 un an care a început bine pentru pentru fermieri cât și pentru noi și am simțit o creștere a cererii pe partea de mașini și utilaje agricole. A venit ulterior pot să spun necazul și tot ceea ce a însemnat acest război care s-a răsfrânt și asupra noastră. Ca efect direct, automat a crescut costul materiei prime pentru utilaje agricole. Un exemplu scurt este că oțelul nu mai era folosit la fabricarea tractoarelor ci era redirecționat la fabricarea tancurilor și a altor echipamente pentru  industria de armament. Și atunci noi am avut de suferit pentru că producătorul nu-și mai putea găsi furnizorii la prețurile de până atunci pentru că s-au redirecționat fluxurile de materii prime”, a mai declarat Mihai Ivașcu pentru emisiunea Agrostrategia.

    Cum se anunță anul 2023 pentru piața de utilaje agricole

    Mihai Ivașcu a făcut și o prognoză pentru anul 2023, privind evoluția cererii pentru utilajele agricole

    ”Anul 2022 va fi un an poate cu o ușoară scădere față de 2021, dar când zic ușoară, probabil că undeva în 5-6 % pentru că au existat comenzi și precomenzi, fabricile au reușit din timp să producă și să aibă stoc. Grija pe care noi avem și îngrijorare este pentru anul care vine. În 2023 vor fi provocări, cu siguranță, provocări iarăși pe partea producătorului de a asigura echipamentele. (…) Dar interesul pentru cumpărarea de utilaje există, fermierul este dornic pentru a-și achiziționa noi utilaje cu ajutorul cărora să facă față noilor condiții climatice”, a conchis Mihai Ivașcu.

    Care sunt cerințele din piață pentru ”utilajele viitorului”

    Piața de utilaje agricole se schimbă constant iar cele mai noi ”tendințe” în rândul tractoarelor și echipamentelor care lucrează pământul sunt cele care suportă tehnologiile no-till și minimum-till. Potrivit lui Mihai Ivașcu, APIMAR și-a adaptat și își actualizează permanent oferta de utilaje cu cele mai noi echipamente care permit tehnologiile noi, ce încep să prindă tot mai mult teren și în fermele din România.

    ”Ne adaptăm cererilor din partea fermierilor și sunt sigur că toată lumea din industria producătoare de mașini și echipamente agricole s-a gândit să asigure un stoc de echipamente care asigură exact această prelucrare a solului: mai mult minimum tillage dar și no tillage care se practică pe o scară mai restrânsă în țara noastră. Această nouă tehnologie prezintă avantaje pentru fermier ținând cont de aceste schimbări climatice care au loc în România: apa se conservă mai bine în sol, se lucrează terenul bine și se prelucrează cu un cost redus, pentru că iată, avem o singură trecere, maxim 2 pentru însămânțarea unei noi culturi. Companiile au stocuri cu aceste utilaje, pot veni ajutorul fermierilor. Am simțit o creștere a interesului pentru astfel de utilaje (…) Va trebui să ne adaptăm și oferta cu tractoare mai puternice, pentru că astfel de echipamente necesită o putere mai mare. (…) Cred că 2023 va fi primul an în care vom avea o cerere mai mare la tractoarele ce depășesc 200-250 de cai putere”, a reprezentantul APIMAR.

    Conform acestuia, până în 2022 cererea cea mai mare și ceea ce se vindea în România era pentru tractoarele de 150-200 de cai putere, gama la care se vindeau cele mai multe unități. Din acest an însă, tendințele din piață duc la cereri peste 200-250 cai putere.

    ”Există și o comasare la nivel de fermă și atunci, bineînțeles, o suprafață mai mare de teren impune și un utilaj de o putere și cu o capacitate mai mare”, a mai specificat Mihai Ivașcu.

    Reprezentantul APIMAR a amintit și despre tractoarele autonome, care se conduc singure, utilaje ce acum se află în faza de cercetare dar în viitor vor ajunge în toate fermele interesate. ”Tractoarele autonome au fost prezente la târgurile mari, cum ar fi Agritehnica din Germania, probabil că în viitor și acest lucru și într-un viitorul apropiat vor fi pe piață. Fermierii români sunt foarte atenți la tot ce este nou, de aceea sunt sigur că noi vom fi printre primele țări care vor avea astfel de utilaje în ferme”, a mai punctat specialistul.

    Care sunt tendințele în evoluția combinelor agricole 

    Mihai Ivașcu a menționat că și în cazul combinelor agricole tehnologia a evoluat foarte mult. ”Acum există varianta combinelor, care de fapt își fac singure reglajele, își fac singure ajustările în funcție de umiditate, în funcție de cultura pe care o recoltează. Se pare că și aici există un interes mare din partea fermierilor, probabil motivat și de o lipsă de personal calificat, cred, mă gândesc, adică un combainier nepregătit, un astfel de utilaj îl ajută mai mult”, a mai spus directorul de marketing al APIMAR.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații