• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii cer un preț minim de 2 lei pe litrul de lapte la poarta fermei

    Roxana Dobre -

    Statul să intervină și să asigure fermierilor un preț minim de 2 lei garantat pe litrul de lapte, la poarta fermei. Crescătorii de animale sunt nemulțumiți în continuare de măsura care scade prețul laptelui la raft  și susțin că ieftinirea se răsfrânge direct asupra exploatațiilor agricole. Din acest motiv, producătorii au transmis Ministerului Agriculturi propunerea pentru instituirea unui preț minim pe litrul de lapte.

    Mircea Dumitru, Președintele Asociației de Crescători de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental, a declarat astăzi, joi – 25 mai, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că fermierii au cerut Ministerului Agriculturii să intervină și să asigure un preț minim garantat la poarta fermei. În caz contrar, mulți crescători de animale care au mizat pe rasele de vaci de lapte vor pune lacăt pe ferme.

    ”Noi am transmis către Ministerul Agriculturii niște propuneri. Una dintre ele a fost următoarea: ca să evităm un dezastru în sectorul zootehnic, în special în sectorul creșterii vacii de lapte, să se asigure un preț minim la poarta fermei. Adică statul să intervină și să zică: domnule, uite facem un calcul și prețul minim pentru producția laptelui este 2 lei, să zicem, iar noi trebuie să facem în așa fel încât să asigurăm fermierului 2 lei pe litru. Și de acolo să plece mai departe”, a spus fermierul.

    Citiți și: Procesatorii de lapte amendați de Consiliul Concurenței au contestat sancțiunile în instanță

    Mircea Dumitru a atras atenție că ”lanțul” de profit de la fermier la procesator și mai departe retailer nu este unul corect. ”Cineva câștigă niște bani fără să facă mai nimic”, atrage atenția fermierul brașovean.

    Dacă în cazul procesatorului fermierii admit că mai există cheltuieli, de la ambalare la transport, la retaileri nu se justifică în vreun fel procentul mare de adaos, care se traduce direct în profit.

    ”Procesatorul depune efortul pe care-l depune, are și el niște cheltuieli, niște costuri. Dar ce face retailerul, de ce pune asemenea adaosuri? De ce este lăsat să facă acest lucru? Procesatorul are calculul foarte clar făcut litrul de lapte, cât îl costă să-l proceseze, depinde ce produse se face. Și retailerul să țină cont de faptul că este un produs românesc, lapte românesc, produs românesc să mâncăm românește. Și ca atare să existe un loc în raft unde să se știe clar că avem lapte românesc și atâta costă. Să nu depășească un anumit preț. Dar cineva să stea și să calculeze toate chestiile acestea. Pentru că eu stând de vorbă de-a lungul timpului cu mai mulți factori implicați în sectorul acesta, în deciziile care se iau în sectorul acesta, marea majoritate 99% dintre ei vorbesc foarte repede, vorbesc bine, dar nu fac nimic. Aici e partea proastă, pentru că noi nu putem să mergem pe vorbe”, a mai subliniat Mircea Dumitru pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Citiți și: Fermier: Prețul laptelui mi-a fost scăzut de la 2,2-2,3 lei pe litru la 1,7 lei pe litru!

    Mircea Dumitru, ACVBR-SIM: Să nu mai venim cu 500% adaos pentru că asta e deja bătaie de joc

    Fermierii se simt abandonați de autorități, despre care spun că vorbesc bine și mult în aparițiile publice dar în cazul faptelor lucrurile se complică. Producătorii agricoli nu își explică cum statul permite ca adaosul comercial să ajungă în unele cazuri și la 500 %. În plus, Mircea Dumitru a avertizat că semnalele de la crescătorii de animale sunt clare: dacă nu se iau măsuri, mulți vor pune lacătul pe poarta fermei.

    ”În momentul în care mergem pe vorbe, s-a terminat tot. Pentru că vaca trebuie să mănânce în fiecare zi. Eu nu pot să îi promit vacii că îi dau mâine să mănânce, nu pot.  Eu trebuie să-i dau astăzi. Și atunci tot așa trebuie să facă și decidenții noștri. Să zică uitați acestea sunt măsurile pe care le luăm astăzi. Luăm măsuri clare, punctuale și aici amintim: asigurat la poarta fermei preț minim pentru litrul de lapte și căutat să se evite adaosurile aiurea. Explică procesatorul cât l-a costat litrul și vine retailerul cu prețul și adaosul său. Dar  să oprim cât se poate să nu mai venim cu 500% adaos pentru că asta e deja bătaie de joc. Și în felul acesta se poate stopa declinul. În caz contrar piața laptelui se va duce de râpă în România și foarte mulți fermieri vor fi obligați să închidă porțile pentru că nu o să mai poate susține creșterea animalelor”, a conchis reprezentantul Asociației de Crescători de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental.

    Agrostrategia. Invitat: Mircea Dumitru , Președinte ACVBR-SIM (25.05.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului