• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier: Prețul laptelui mi-a fost scăzut de la 2,2-2,3 lei pe litru la 1,7 lei pe litru!

    Roxana Dobre -

    Prețul laptelui la poarta fermei a scăzut după ce Guvernul a decis să aplice o ieftinire la raft. Fermierii sunt supărați că nu au fost chemați la discuții, când s-a luat decizia de a reduce cu 20% prețul laptelui la raft și susțin că ieftinirea se răsfrânge direct în prețul lor și nu al procesatorilor sau al retailerilor, așa cum se declară la nivel public.

    Toader Neață-Împăratu, președinte al Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR), a declarat astăzi, joi – 18 mai, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, dând exemplul propriei ferme, că prețul laptelui a scăzut de la 2 mai, de când Guvernul a decis împreună cu procesatorii și retailerii să ieftinească laptele la raft.

    ”Și eu sunt fermier și mie mi s-a scăzut laptele de la 2,2 lei – 2,3 lei litrul cu cât dădeam laptele, iar la ora actuală mi s-a ajuns undeva la 1,7 lei litrul. Scăderea la raft, practic o suportă fermierii. Noi facem protecția socială, nu o face Guvernul”, a explicat crescătorul de animale.

    Citiți și: Șeful Consiliului Concurenței: ”Ieftinirea laptelui nu trebuie să afecteze prețul laptelui la poarta fermei”. Ce se întâmplă de fapt!

    Prețul laptelui, în scădere la raft dar și la fermieri

    Fermierii sunt nemulțumiți că nu au fost consultați

    Președintele AGCTR spune că fermierii pe îi reprezintă nu au fost consultați în legătură cu măsura de reducere a prețului pentru lapte la raft și nici nu s-a făcut o analiză a posibilelor repercursiuni în piață.

    ”Ce au discutat la Guvern despre scăderea prețului pentru lapte la raft, nu au fost invitați fermierii ca să ne spunem punctul de vedere. Noi n-am fost solicitați, am văzut practic dintr-o poză în mass-media că au fost discuții cu premierul și a participat un coleg de-al nostru de la HolsteinRO. Dar HolsteinRO reprezintă din numărul de vaci din România în jur de până în 10%. Deci, restul fermierilor?”, a spus revoltat fermierul în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Acesta a completat că decizia trebuia luată fără să fie afectați fermierii care și așa primesc un preț mic pentru lapte. În plus, fermierul spune că la Ministerul Agriculturii era necesar să se facă un calcul corect privind cheltuielile făcute de un fermier pentru producerea fiecărui litru de lapte.

    ”Vedeți că în România și la Ministerul Agriculturii și în cercetare sunt oameni deștepți care pot să facă un preț real al laptelui la poarta fermei, cât mănâncă o vacă și cât costă practic 1 litru de lapte. Și de acolo ar fi trebuit să se plece astfel încât și fermierul să câștige un pic, nu mult, măcar 10% din ceea ce cheltuie. Și pe urmă de acolo să plece prețul spre raft. Dar nimeni nu vrea să facă calcul acesta, cât ne ne costă să producem 1 litru de lapte. Și  totul s-a răsfrânt asupra fermierilor, deci noi facem protecție socială”, a mai explicat Toader Neață-Împăratu.

    Citiți și: AFF reclamă modul în care se face ieftinirea laptelui la raft! Scăderea de preț – suportată doar de fermieri!

    Toader Neață-Împăratu: Fermierii ar trebui să primească măcar 3 lei pe litru, la poarta fermei 

    Un calcul realist privind costurile pentru 1 litru de lapte a fost făcut de Toader Neață-Împăratu. Acesta a explicat că trebuie luate în vedere mai multe aspecte, de la valoarea animalelor la hrană, apă și întreținere.

    ”Pentru un calcul corect privind prețul de cost pentru 1 litru de lapte trebuie să luăm în calcul în primul rând că avem sume diferite și în funcție de rasă, producție hrană. Adică una costă prețul de producție la o vacă ce dă 10 litri și alta costă în cazul unei vaci care dă 20 de litri.  Deci e un pic diferențiat, pentru că e ca și la o mașină, o mașină scumpă necesită costuri de întreținere mai mari, una ieftină mai mici. Dar să luăm o marjă medie.  Să spune că o vacă dă 15 litri pe zi. La această performanță mănâncă în jur de 17 kg substanță uscată, mănânc undeva la 15 kg proteină digestivă și unități nutritive mănâncă undeva tot la 15 kilograme. Deci de aici poate pleca calculul, cât consumi cu hrana, întreținerea. Nu mai zic de investițiile care ar trebui armotizate, lumina, motorina, rate la bănci, etc. Deci undeva la ora actuală prețul ar bate undeva la 3 lei pe litru, la poarta fermei, deși adunate ajunge mult mai mult dar admitem 3 lei”, a menționat crescătorul de animale.

    Acesta a remarcat că diferența dintre prețul estimat și cel real este enormă iar în țară fermierii pierd lupta în fața importurilor, mai ales cele din Ucraina de unde laptele vine și cu 1,3 – 1,4 pe litru.

    ”Deci de la 3 lei, calcul real și până la 1,7 lei pe litru cum este cazul meu, este diferență mare. Și eu totuși sunt un caz fericit pentru că sunt colegi care primesc chiar și 0,80 de bani, 1 leu, 1,2 lei pe litru. Nu se poate, acolo este o situație disperată. Am văzut colegi din nordul țării unde fabricile de lapte nici nu vor să mai ia materie primă din ferme. Pentru că vine lapte din Ucraina și mult mai ieftin. Sau vine lapte din Ungaria, din Germania. Iar prețul cu care vine de la ei este de 1,3 lei – 1,4 lei pe litru”, a mai subliniat Toader Neață-Împăratu.

    În aceeași ordine de idei aceasta a declarat că țările de unde se importă lapte ieftin subvenționează puternic agricultura astfel că fermierii își permite să vândă laptele, dar și alte produse, la un preț de dumping.

    ”La ei este simplu pentru că primesc subvenții, directe sau sub altă formă și atunci le este ușor să vândă la un preț mai mic.  De aceea laptele, și nu numai, vin mereu la un preț cu mult sub al nostru. Vaca mănâncă aceeași hrană în toate țările dar diferența o face subvenționarea. Cei care se ocupă cu procesare, ei au tras linie, ei sunt în câștig mereu dar factorul principal, fermierul, merge mai mereu în pierdere. Deci nimeni nu se gândește la fermier. Iar subvențiilor care ni se dau pentru vaca de lapte sunt insuficiente, în raport cu prețurile care sunt în piață”, a conchis Toader Neață-Împăratu.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Toader Neață – Împăratu (18.05.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!