Fermierii care s-au trezit cu subvenția APIA tăiată la final de an!
Roxana Dobre -Fermierii care s-au trezit că au rămas fără subvenții la final de an. Mai mulți producători agricoli au primit decizii de tăiere a sumelor pe hectar, pentru campania de plăți 2022.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a penalizat mai mulți fermieri care au încălcat regulile pentru subvenții ce prevăd că aprinderea focului pentru curățarea vegetației uscate este interzisă. La APIA Buzău au fost penalizați 274 de beneficiari de subvenții care au rămas fără bani după ce, pe parcursul acestui an, nu au ținut cont de reguli și au dat foc resturilor vegetale, cu intenția de a curăța terenurile.
Fermierii au fost penalizați cu 5% din valoarea subvențiilor
Potrivit datelor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în perioada ianuarie-septembrie au fost înregistrați 401 fermieri ale căror terenuri au fost afectate de arderea vegetației. Dintre aceștia, doar 127 au putut demonstra, cu documente, că nu ei sunt cei care au dat foc, ci terenurile lor au căzut pradă flăcărior scăpate de sub control de pe alte proprietăți. În cazul celorlalte 274 de fermieri, angajații APIA verifică parcelă cu parcelă situația exactă. Cei găsiți vinovați de incendiere sunt sancționați cu tăierea a 5% din valoarea totală a subvențiilor, dacă sunt la prima abatere.
”Pentru 274 de fermieri s-au întocmit rapoarte de control pentru nerespectarea GAEC 6.2. – „Este interzisă arderea miriștilor, a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente”. Controlul condiţiei GAEC 6.2. se efectuează la nivel de parcelă. Condiţia GAEC 6.2. nu se poate remedia. Gravitatea nerespectării condiţiei GAEC 6.2. se evaluează ca fiind mare, indiferent de suprafaţa afectată. Nerespectarea GAEC 6.2. poate fi constatată parţial sau pe întreaga suprafaţă a parcelei agricole, şi poate fi apreciată ca neglijenţă”, se arată într-un raport al APIA Buzău.
Conform sursei citate, până în prezent, s-au aplicat sancțiuni pentru un număr de 146 fermieri, în valoare totală de aproape 143.000 lei.
“La prima constatare se apreciază că este din cauza neglijenței și se reduc toate plățile directe, adică toate plățile la care fermierul ar avea dreptul prin fonduri europene, cu 5%. În acest an, suma sancțiunilor este de circa 143.000 lei. Aceste plăți s-au redus. Avem și contestații de la o serie de fermieri în urma comunicării rapoartelor”, a declarat presei locale directorul APIA Buzău, Claudia Stelea.
Se poate ajunge la tăierea totală a subvențiilor
Dacă astfel de probleme vor fi înregistrate și în anii următori, sancțiunile vor fi mai drastice putându-se ajunge la tăierea totală a subvențiilor.
“Este important ca fermierii să fie conștienți că au în continuare restricții în a face astfel de acțiuni pe terenuri. La următoarea constatare intervine deja repetiția și se duce la 15%, iar apoi, la două repetiții, se consideră intenție și se trece la respingerea de la plată”, a mai precizat pentru Sansanews.ro reprezentantul APIA.