• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Achim Irimescu: România a făcut un efort suplimentar pentru a susține fermele mici!

    Roxana Dobre -

    Fermele mici primesc subvenții dedicate pe suprafață, iar România a făcut un efort suplimentar să susțină acest tip de exploatație, fiind singura țară care are o ecoschemă specifică, a anunțat Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană (UE).

    Achim Irimescu a declarat în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 22 decembrie, că ecoschemele au fost elaborate ținându-se cont de realitatea agricolă din România, iar micii fermieri au o plată dedicată pe hectar.

    ”În opinia mea, așa cum au fost construite ecoschemele s-a ținut cont de realitatea din România în acest moment și s-a încercat, desigur, dacă ne amintim în strategia care a fost pusă la punct în vederea acestui Plan Național Strategic și analiza punctelor slabe, SWAT, să se țină cont de acest lucru. S-a considerat că trebuie stimulată în continuare ferma mică și aici avem și ecoschemă pentru ferma mică. Trebuie precizat că în alte state membre nu există o ecoschemă specifică pentru fermele mici. De ce? Pentru că (în alte state UE – n.r.), fermele mici beneficiază fie de plafonare, fie de plata redistributivă”, a punctat ministrul de la Bruxelles.

    Citiți și: Cum vor schimba eco-schemele modul în care încasează fermierii subvențiile APIA

    Efort suplimentar din partea României pentru susținerea fermelor mici

    Achim Irimescu a subliniat ferm că în negocierile pentru subvenții, țara noastră a făcut un efort în plus pentru includerea fermelor mici pe lista beneficiarilor de subvenții, cu o ecoschemă dedicată.

    ”România a făcut un efort suplimentar ca să susțină fermele mici. Pentru că noi știm că în România are și ferme mici și ferme mari și atunci cred că cea mai bună politică este să stimulăm activitatea celor două componente ale agriculturii românești, fără să ne acuze lumea că noi ținem cu fermele mari sau fermele mici. E clar că fermele trebuie stimulate pentru a crește producția și a contribui la securitate alimentară a Uniunii Europene, pentru că România e mare producător agricol, știm bine.  Mai mult, s-a reușit să se introducă și două ecoscheme pentru sectorul zotehnic, pentru că noi, având plata pe suprafață, sectorul zootehnic nu ar fi beneficiat altfel de plăți directe decât prin sprijinul cuplat. Și cred eu că este foarte important că s-au prevăzut aceste două ecoscheme care ajută sectorul vacilor de lapte și vacilor de carne să se dezvolte în continuare. Cu toții recunoaștem faptul că România este mare producătoare în sectorul vegetal, dar încă importă destul de mult în sectorul animal și ar fi păcat să exportăm în continuare furaje fără să le folosim cât mai mult și să creștem valoarea adăugată agriculturii României prin zootehnie”, a mai arătat ministrul plenipotențiar.

    Achim Irimescu: 25 % din fondurile pentru plăți directe sunt rezervate pentru ecoscheme

    Achim Irimescu a avertizat că sumele alocate ecoschemelor ating 25% din bugetul alocat pentru plățile directe iar neaccesarea lor de către fermieri va duce la pierderea banilor, și rambursarea acestor subvenții către Comisia Europeană.

    ”Foarte important a fost ca Ministerul Agriculturii să găsească cele mai bune variante. Important este ca fondurile să ajungă la fermieri, la cei care au dreptul de a primi aceste subvenții și felul cum se gândesc aceste subvenții este esențial, pentru că trebuie să precizăm un lucru: 25% din fondurile pentru plăți directe sunt rezervate pentru ecoscheme. În acest, sens sigur că este foarte important ca sumele care se prevăd acolo să fie tentate pentru agricultori, pentru că altfel agricultorii nu vor accesa ecoschemele și banii se vor da înapoi la Comisia Europeană”, a mai arătat Achim Irimescu, ministru plenipotențiar la Bruxelles.

    Acesta a completat însă că Ministerul Agriculturii a reușit să elaboreze ecoscheme care să fie accesate ușor de fermieri, astfel încât România să nu piardă banii.

    ”Acesta este riscul foarte mare și cred eu că am reușit. Ministerul Agriculturii a reușit să stabilească ecoscheme care să tenteze financiar alți fermierii și în final toți acești bani să fie absorbiți. Dacă ne ne raportăm strict la sume, să amintim că avem de la 121 de euro pe hectar plata de bază aceasta se reduce la 97 de euro tocmai din cauza faptului că au apărut ecoschemele care practic mobilizează 25% din plățile directe, deci este foarte important modul cum sunt gândite aceste ecoscheme pentru ca fermierii să poată să le acceseze”, a conchis specialistul de la Bruxelles.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!