• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Achim Irimescu despre regulamentul UE care va schimba fermele din România: ”Cel mai devreme va fi adoptat în 2025”

    Angelica Lefter -

    În Consiliul Uniunii Europene a fost adoptată recent o decizie prin care se solicită Comisiei Europene să revină cu o evaluare de impact, care să țină cont de situația exactă din fiecare stat membru, pentru a putea pune în discuție reducerea de pesticide prevăzută de ”Regulamentul privind utilizarea durabilă” (SUR).

    Anunțul a fost făcut de Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE, invitatul de joi, 22 decembrie, al emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Achim Irimescu: ”Se solicită Comisiei să revină cu o evaluare de impact în ceea ce privește reducerea pesticidelor”

    Oficialul a menționat că în Parlamentul European au fost respinse categoric obiectivele de reduceri, asta pentru că unele țări precum România folosesc deja o cantitate mică de pesticide la hectar.

    ”În primul rând, acest regulament a fost prezentat în iunie. La nivel de Consiliu și de Comisie pentru Agricultură din Parlamentul European au fost categoric respinse obiectivele de reduceri pentru că, spre exemplu, România ar trebui să reducă cu 35% pesticidele până în 2030 în medie și cu 52% pesticidele periculoase, ori România este statul membru cu utilizarea cea mai redusă din Uniunea Europeană, chiar comisarul Wojciechowski a pus pe Tweeter-ul lui aceste date. România figurează cu 0,57 kilograme substanță activă pe hectar, deci de 8-10 ori mai puțin ca multe alte state membre. (…) Comisia Europeană însăși a spus că statele membre din Europa Centrală și de Est utilizează mult mai puține pesticide și nu e normal să aplici o reducere similară tuturor statelor membre, ci trebuie să ținem cont de unde pleacă fiecare stat membru. În acest context, recent, în Consiliu s-a adoptat o decizie prin care se solicită Comisiei să revină cu o evaluare de impact, care să țină cont de situația exactă din fiecare stat membru, și, desigur, de război și situația pieței”, a spus Achim Irimescu.

    Comsiei Europene i se cere o evaluare asupra ideii de reducere pesticidelor, care să țină cont de impactul socio-economic

    Ministrul plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE este convins că în cele din urmă se va ajunge la o înțelegere, iar cea mai bună metodă ar fi reducerea aplicată pentru fermierii care într-adevăr folosesc o cantitate mare de pesticide, deci o măsură luată la nivel de ferme.

    ”Sigur, avem state membre care susțin acest regulament, este vorba de Franța, spre exemplu. Dar trebuie spus că Franța a avut o înțelegere cu ONG-urile care luptă pentru mediu pentru că Franța este mare producător de energie electrică din energie atomică și atunci a fost o înțelegere în acest sens să se separe. Germania are ministrul Agriculturii din partea Verzilor și mai sunt apoi încă două state membre, care practic nu se opun unor noi evaluări de impact care să țină cont de realitate, pentru că se reclamă ce? Metoda de stabilire a reducerii. De exemplu, dacă luăm cazul României strict, este cert că dacă ai producători care folosesc mult peste media europeană, care este 2,5 kilograme substanță activă pe hectar, sigur și ei vor trebui să facă un efort și să reducă, dar în niciun caz media. Discutăm de cei care folosesc în exces. Decizia luată seste ă forțăm mâna Comisiei să vină cu o evaluare de impact, care să țină cont exact și de impactul socio-economic pentru că noi cu toții suntem conștienți de un lucru: în situația în care reducem pesticidele și nu avem alternativele, atunci ce se va întâmpla? Uniunea Europeană va produce mult mai puțin, va importa și va importa produse care nu respectă standardele europene, care au o mulțime de pesticide care nici măcar nu fac parte din lista europeană de pesticide aprobate”, a spus oficialul european.

    Regulamentul SUR ar putea fi adoptat cel mai devreme în 2025

    Potrivit lui Achim Irimescu, ministrul plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE, Regulamentul SUR s-ar putea adopta undeva prin anul 2025.

    ”Inițial, adică în iunie, se estima că adoptarea va fi în doi ani, (…) dacă, să spunem, în câteva luni Comisia va veni cu această evaluare și din acel moment, încă doi ani va dura să se adopte, probabil undeva în 2025 s-ar putea adopta acest regulament. Noi sperăm că vor reuși atât Consiliul cât și Parlamentul, să-și impună punctele de vedere astfel încât acest regulament să nu ducă la reducerea drastică a securității alimentare și mai ales a profitului fermierilor, pentru că în momentul în care fermierii nu mai au profit, ei abandonează activitatea și atunci Uniunea devine net importator pasiv de produse agroalimentare de mai proastă calitate”, a declarat Achim Irimescu, în cadrul emisiunii Agrostrategia, de la TVR1.

    Achim Irimescu: ”Obiectivul principal al Politicii Agricole Comune este securitatea alimentară, producția”

    Oficialul a amintit, de asemenea, că obiectivul principal al PAC este, totuși, securitatea alimentară, ceea ce face necesară stimularea fermierilor europeni pentru a produce.

    ”Obiectivul principal al Politicii Agricole Comune este securitatea alimentară, producția, dar nu doar securitatea alimentară, ci fermierii primesc subvenții pentru a produce la prețuri accesibile, pentru că degeaba am eu produse foarte bune și foarte scumpe și consumatorii cei mai mulți nu pot să cumpere. Inputurile s-au scumpit foarte tare și aceste scumpiri nu s-au reflectat în prețul al producător, din păcate, dar s-a reflectat în prețul la consumator”, a conchis Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE, invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, emisiune difuzată de luni până joi, de la ora 10:00.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării