• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Finanțare europeană de 1,39 miliarde euro pentru România!

  Roxana Dobre -

  România va primi o finanțare de 1,39 miliarde euro pentru investiții care vor fi făcute în perioada următoare.

  Pactul verde european va aduce o finanțate de 4,11 miliarde euro din Fondul pentru modernizare pentru a accelera tranziția către o energie curată în 8 state membre, printre care și România. Proiectele vor contribui la modernizarea sistemelor energetice, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energiei, industriei, transporturilor și agriculturii, precum și la îmbunătățirea eficienței energetice. Sprijinul acordat acestor investiții va ajuta statele membre beneficiare să își îndeplinească obiectivele în materie de climă și energie pentru 2030 și să accelereze tranziția verde a UE.

  Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, remis joi, 22 decembrie, către Agrointeligența-AGROINTEL.RO, anul acesta s-au efectuat plăți către Croația (119,8 milioane euro), Cehia (1,34 miliarde euro), Estonia (62,4 milioane euro), Ungaria (74,3 milioane euro), Lituania (85 milioane euro), Polonia (643,2 milioane euro), România (1,39 miliarde euro) și Slovacia (399,5 milioane euro). În iunie, fuseseră deja plătite 2,4 miliarde euro pentru a sprijini 45 de propuneri de investiții, sumă care va fi completată astăzi cu o plată în valoare de 1,71 miliarde euro pentru sprijinirea altor 16.

  Cele 61 de propuneri de investiții selecționate anul acesta de Fondul pentru modernizare se axează pe producția de energie electrică din surse regenerabile, pe modernizarea rețelelor energetice și pe eficiența energetică în sectoarele energiei, industriei, construcțiilor și transporturilor, precum și pe înlocuirea producției de cărbune cu combustibili cu intensitate scăzută a emisiilor de carbon.

  Iată câteva exemple de propuneri care au beneficiat de finanțare:

  Termenele-limită până la care statele membre beneficiare își pot prezenta propunerile de investiții în vederea obținerii unui sprijin potențial din Fondul pentru modernizare în cadrul următorului ciclu de plăți sunt 19 ianuarie 2023 pentru propunerile neprioritare și 16 februarie 2023 pentru propunerile prioritare.

  Finanțarea este dedicată țărilor cu venituri mici în tranziția lor către neutralitatea climatică

  Finanțat din veniturile obținute în urma licitării certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii, Fondul pentru modernizare urmărește să sprijine zece țări din UE cu venituri mai mici în tranziția lor către neutralitatea climatică. Țările beneficiare sunt Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

  Conform CE, plățile de astăzi se înscriu în continuarea cheltuielilor considerabile efectuate din Fondul pentru modernizare în cadrul ciclurilor anterioare de investiții. Potrivit acordului provizoriu la care s-a ajuns la 18 decembrie în legătură cu sistemul consolidat al UE de comercializare a certificatelor de emisii, Fondul pentru modernizare va fi majorat pentru sprijini financiar procesul de tranziție din încă trei state membre (Portugalia, Grecia și Slovenia).

  Fondul pentru modernizare sprijină investițiile în producția și utilizarea energiei din surse regenerabile, în eficiența energetică, în stocarea energiei, în modernizarea rețelelor energetice, inclusiv a sistemelor centralizate de termoficare, a conductelor și a rețelelor, precum și investițiile în tranziția justă din regiunile dependente de carbon.

  În 2021, fondul a pus la dispoziție 898,43 milioane euro pentru opt țări beneficiare și  vine în completarea altor instrumente de finanțare europene, cum ar fi politica de coeziune și Fondul pentru o tranziție justă, mobilizând resurse semnificative, care pot ajuta statele membre beneficiare să sprijine investițiile în conformitate cu Planul REPowerEU și cu pachetul „Pregătiți pentru 55”. Fondul funcționează sub responsabilitatea statelor membre beneficiare, în strânsă cooperare cu Comisia Europeană și cu Banca Europeană de Investiții.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenția APIA care ajunge acum în conturi! Suma transferată către beneficiari! Fermierii – chemați la APIA să depună cererea pentru subvenția-bonus. Plata, până pe 31 decembrie! Două mari ferme agricole au fost scoase la vânzare de lichidatori!

  Ultimele știri

  APIA a început plata ajutorului de 110 euro pentru vaca de lapte Adrian Chesnoiu: Legea arendei este necesară. Au început să se vândă fermele cu totul, nu doar terenurile agricole Subvenții APIA. Cazurile de forță majoră ce trebuie anunțate în termen de 15 zile