• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Peleții din porumb și floarea-soarelui îi aduc unui ialomițean profit pe timp de iarnă

    Angelica Lefter -

    Peleți din boabe de porumb, peleți din paie de grâu, peleți din coceni de porumb sau din floarea-soarelui, toate la prețuri atractive. Este afacerea de nișă care suplimentează veniturile unui ialomițean care vinde iarna peleții pe care îi obține din materii vegetale ce sunt de prisos fermierilor sau cărora vrea să le dea plus valoare.

    Constantin Pencu, din localitatea Colelia, județul Ialomița, este unul dintre cei mai cunoscuți producătorii de peleți. Antreprenorul realizează peleți din porumb, floarea-soarelui cu amestec, rumeguș sau chiar cărbune. Totodată este și producător de făină de lucernă și granule din lucernă.

    Constantin Pencu este un cunoscut producător de peleți și granule pentru furajarea animalelor

    Constantin Pencu a cumpărat aparatură din China pentru a deschide afacerea de producere a peleților

    Omul de afaceri, cu studii în domeniul veterinar, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că ideea unui astfel de business i-a venit acum 10 ani, când a și achiziționat din China prima aparatură pentru produs granule din lucernă. Ulterior a modificat instalația pentru a putea produce și peleți.

    ”Acum mai bine de 10 ani, prin 2012, am avut ideea aceasta de a produce făină de lucernă și granule pentru că totul venea de afară. Eu am fost primul care a granulat în țară. Am avut într-un timp șapte-opt FNC-uri cărora le furnizam furaje, a mai scăzut piața. Cu creșterea animalelor nu m-am ocupat, deși mi-aș dori o fermă numai cu rațe. De profesie sunt medic veterinar, știam ce se cere în nutriția animalelor, așa am început să produc făina și granulele din lucernă. Prima aparatură am adus-o din China, ulterior am modificat-o pentru a putea realiza și peleți din aproape orice. Am făcut și peleți din praf de cărbune, care nu are nicio întrebuințare la noi în țară. Am reușit să fac peleții din cărbune, dar se fac foarte greu și lasă foarte multă cenușă, pot fi folosiți la sobe sau centrale clasice”, a mărturisit Constantin Pencu.

    Peleții din porumb se vând cu 1.500 de lei tona

    Ialomițeanul spune că a încercat să realizeze toate tipurile de peleți, însă nu toate au fost și rentabile. Fie că materia primă este prea scumpă și nu rentează, fie că se găsește mai greu sau lasă multă zgură. În plus, nu toți peleții au căutare. Cu toate acestea, există și un avantaj al omului de afaceri: poate transforma orice materie primă în peleți, la dorința celor interesați.

    ”Eu fac toate tipurile de peleți, de paie, de coceni, paie de rapiță, floarea-soarelui am încercat, dar în combinații. Eu întotdeauna am încercat să fac ceva ce nu fac alții și mereu mă ghidez după ce îmi cer sau îmi spun și clienții. Spre exemplu, cel care mi-a testat peleții din porumb mi-a spus că se aprind mai greu, acum depide și de centrală, și ar fi un 20% mai mare consumul. Eu vând peleții la kilogram, tona costă undeva la 1.500 de lei tona. Dar pe lângă peleții de porumb am testat și alte tipuri. La peleții de floarea-soarelui, spre exemplu, trebuie foarte multă coajă, nu prea ai de unde să iei atâta coajă de floarea-soarelui. Un tir de coajde floarea-soarelui are 7 tone și se procesează mai greu, în plus este transportul. Eu am mers mai mult pe resturi de floarea-soarelui, acestea ard mai bine. Eu și procesez peleți pentru oricine dorește, ar fi undeva la 250 și 300 de lei tona, cu materia lor primă, însă nu transport marfa. Cine dorește poate ridica marfa de la poarta fabricii”, a explicat producătorul de peleți.

    Lucernă granulată

    Investiția în tehnica de prelucrare a peleților a fost amortizată în timp, a menționat producătorul de peleți ialomițean.

    ”A meritat investiția, am amortizat cheltuielile în timp, mai ales în perioada în care a mers bine. Mai sunt consumabilele, matrițe, role, pe care dacă nu le iei de caliatate, se strică. Investiția,, atât pentru produsele de nutriție cât și pentru peleți este de 200 de lei pe zi. Scoatem această investiție și ceva profit”, a mai declarat Constantin Pencu.

    Peleți din cărbune au un preț promoțional de 1 leu pe kilogram. Se pot folosi la soba șemineu și la centralele pe peleți

    Agricultorii care cultivă porumb și au centrală pe peleți pot să-și producă proprii peleți din porumb

    Fermierii care cultivă porumb au acum șansa de a-și produce și peleții pentru centrale, a explicat Constantin Pencu.

    ”Au un avantaj cei care produc porumb și au și centrale pe peleți pentru că pot veni la mine să le fac peleții din porumb, chiar dacă acesta este mai mucegăit, cu o umiditate mai mare sau este de calitate inferioară. Pentru viitor există alternative pentru încălzire, dar investiția este mai mare la cel care achiziționează centrala. Recomand celor care cumpără centrală pe peleți să o cumpere cu autocurățare”, este sfatul producătorului de peleți și granule nutritive pentru animale, Constantin Pencu.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini Alertă meteo de ploi și vânt puternic. Cantitățile de apă pot depăși 50 l/mp De la tunsul oilor la pensiune cu specific ciobănesc. Florin Muntean a investit în Complexul Țurcana