• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvențiile care trebuie să intre în conturile fermierilor până la finalul acestui an

    Roxana Dobre -

    Subvențiile pe suprafață și cap de animal vor ajunge într-o proporție mare în conturile fermierilor până la finalul anului 2022. Plățile efectuate sub formă de ajutoare de stat, achitate prin Direcțiile Agricole, trebuie virate către fermieri obligatoriu până pe 30 decembrie.

    Lista schemelor plătite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care vor fi achitate în conturi până la 30 decembrie, ultima zi lucrătoare din an.

    Plăți la APIA până la sfârșitul anului

    APIA va face autorizările pentru plata finală pe hectar și cap de animal până în ultima zi lucrătoare din an, 30 decembrie, urmând ca sumele să intre în conturi când Trezoreria și băncile își reiau activitatea, adică 3 ianuarie. Schemele care vor fi achitate fermierilor au fost deblocate pe 5 decembrie și sunt plătite în procent de 30% pentru fermierii care au luat avans în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie și 100% pentru beneficiarii de subvenții care nu au încasat niciun ban în avans.

    Fermierii așteaptă și plata Ajutorului Național Tranzitoriu (ANT), atât pentru vegetal și zootehnie dar APIA va face aceste noi autorizări din luna ianuarie, după ce Ministerul Agriculturii va lansa în dezbatere publică proiectul de hotărâre e Guvern cu plafoanele alocate iar documentul va fi aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

    Șeful APIA, Adrian Pintea, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că deși bugetul de stat pentru anul 2022 se află în vigoare, primele plăți pentru ANT-uri pot fi făcute din luna ianuarie. ”Primele plăți se fac din luna ianuarie după ce vom ava plafoanele. Chiar dacă avem bugetul aprobat, sumele alocate pot fi utilizate efectiv doar în 2023. Nu am făcut încă simulări privind cuantumurile dar cel mai probabil vor fi apropiate de cele din 2021”, a specificat Adrian Pintea.

    Ce subvenții se achită până la sfârșitul anului 

    Dacă în cazul subvențiilor APIA plățile pot continua și după luna decembrie, în situația ajutoarelor de stat derulate prin Direcțiile Agricole termenul limită pentru autorizarea sumelor pentru beneficiari este 30 decembrie, ultima zi lucrătoare din an.

    Petre Daea, ministrul Agriculturii, a dat asigurări că fermierii vor avea banii în conturi chiar din această săptămână, 19 decembrie – 23 decembrie.

    ”Săptămâna viitoare, dragi fermieri, toţi veţi avea bani în cont, atât pentru calamităţi, cât şi pentru programul de tomate şi usturoi. Cu alte cuvinte, toate formele de sprijin vor fi încheiate în această săptămână, motiv pentru care am lucrat şi sâmbăta şi duminica, am lucrat şi noaptea. Alţii n-au văzut, dar dumneavoastră aţi simţit. (…) Un an greu, dar iată că natura acum nu ne părăseşte. Am spus de fiecare dată că natura nu rămâne datoare. Şi au venit şi ploile care scot din sol sămânţa pe care dumneavoastră aţi încorporat-o cu atâta strădanie şi cu atâta efort. Să dea Dumnezeu să avem parte de sărbători pe măsura dorinţei fiecăruia!”, a afirmat Petre Daea, vineri, 16 decembrie.

    În susținerea celor spune de ministrul Agriculturii, Direcțiile Agricole au anunțat rând pe rând că au virat banii fermierilor pentru ajutoarele de stat din 2022. Astfel, fermierii vor avea sumele în conturi pentru următoarele scheme:


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA