• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primii fermieri care vor încasa prima de sechestrare a carbonului, prin PNRR

    Roxana Dobre -

    Primii fermieri care vor încasa prima de sechestrare a carbonului cu bani din PNRR. Circa 2.300 de hectare sunt pregătite pentru plata viitoare a subvenției anuale de 456 euro/ha, suprafețele fiind validate în luna decembrie pentru investițiile fermierilor în împăduriri și perdele forestiere. Măsura de sprijin se derulează cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

    Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat în emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 27 decembrie, că începând de pe 2 decembrie și până în prezent, circa 2.000 de aplicanți au depus cereri pentru programul de împăduriri careva aduce, pe lângă decontarea investițiilor, și o subvenție anuală de 456 euro/hectar pe 20 de ani.

    ”În câteva săptămâni deja am trecut de 2.200-2.300 de hectare validate pentru a fi împădurite. E foarte important că apar ca beneficiari, începând de la persoanele fizice PFA-uri, II-uri, SRL-uri, SA-uri, asociații, fundații, autorități locale, primării, consilii județene, orice entitate juridică și alte instituții ale statului pot veni să aplice în acest program”, a ținut să menționeze, Tanczos Barna.

    Acesta a reamintit și care sunt tipurile de investiții care pot fi făcute de fermieri și alți beneficiari, dar și ce sume sunt disponibile prin PNRR.

    ”Avem, pe de o parte, pădurile noi, care se vor înființa prin finanțare 100% cu o sumă între 14.000 și 19.000 de euro pe hectar pentru realizarea plantației și întreținerea plantației în primii 3 ani, 4 ani, 7 ani în funcție de specie. Nu vorbim doar de perdele forestiere, vorbim de toate tipurile. În zona de sud există interesul din partea fermierilor (pentru perdele forestiere – n.r.), dar spre exemplu, în zona de munte, sunt foarte multe suprafețe care nu mai sunt pretabile pentru a fi pășunate sau pentru a fi cosite. Pe pe mine mă doare sufletul când văd că pierdem pășuni montane, pășuni alpine, fâneață foarte valoroasă. Dar odată pierdute, odată ieșite din circuitul agricol, faptic, nu neapărat legal, dar faptic, odată ieșite din circuitul agricol, decât să fie acoperite de boscheți pe românește, mai bine facem pădure acolo”, a mai spus ministrul Mediului.

    Citiți și: Ministrul Mediului: Peste 1.200 ha au fost marcate pentru a beneficia de subvenția de 456 euro/ha

    ”Ca tip de pădure înființată avem în primul rând păduri noi, unde suprafața minimă împăduribilă este de la 0,5 hectare, adică la jumătate de hectar teren compact deja se poate depune un proiect de împădurire. Poate fi împădurit terenul agricol de slabă calitate, terenul degradat, pășunea sau fâneața pierdută pentru agricultură. Singurele suprafețe care nu pot fi împădurite sunt cele care astăzi figurează Pachetul 1 (Pajiști cu înaltă valoare naturală din cadrul măsurilor de agro-mediu n.r) la APIA la plată. Mai departe avem perdelele forestiere, unde suprafața minimă este de 0,1 hectare, iar aici să spunem că sunt mai în avantaj beneficiarii pentru că nu vorbim despre o suprafață compactă, vorbim de o fâșie de pădure”, a mai punctat Tanczos Barna.

    Ministrul Mediului a mai completat că a treia posibilitate de investiție este cea în reîmpăduriri, acolo unde au existat atacuri de boli, copaci doborâți de vânt etc.

    ”Avem și reîmpădurirea acelor suprafețe forestiere unde au fost atacuri de boli sau au fost doborâte de vânt. Acolo unde orice factor biotic sau abiotic a distrus pădurea, finanțăm replantarea. La replantare mergem și retroactiv, deci replantările din 1.02.2020 până acum, retroactiv, se pot plăti acolo unde au fost doborâturi de vânt, de exemplu”, a mai adus precizări ministrul.

    Fermierii au nevoie de un inginer silvic pentru întocmirea planului de împădurire

    Conform ministrului Mediului, pentru toate cele trei categorii de investiții, există finanțare de 100%.  Procedural, beneficiarul deschide un cont pe platforma informatică, se validează contul respectiv și se încarcă cererea.

    ”Principiul este același ca la APIA: îți creezi un cont, ți se validează contul după care desenezi suprafața în sistemul informatic pe care vrei să o împădurești sau unde vrei să faci pădure, unde vrei să faci perdeaua forestieră. Se finanțează planul de împădurire care trebuie făcut de un inginer silvic, un inginer care spune că în zona ta se pretează fagul, în zona cealaltă bradul, în zona cealaltă molidul sau amestec de brad cu fag, cu molid”, a mai specificat Tanczos Barna.

    În continuarea discuției, acesta a atras atenția că fermierii sau alte categorii de beneficiari, eu nevoie și de un plan de împădurire, document care poate fi realizat doar de un inginer silvic. ”Este un fel de proiect tehnic,  noi îi spunem plan de împădurire. După care acest plan de împădurire se introduce în sistem. Verificările se fac de către Garda Forestieră (GF). Aceste planuri se fac de către ingineri silvici. După ce avem acest plan se poate trece la împădurire, nu decontăm facturi, ci plătim tranșe în funcție de etapa realizată”, a mai adus clarificări ministrul.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre această schemă, aici: Subvenție minimă de 190 de euro la hectar timp de 12 ani. Cererile se depun online

    Subvenție pe 20 de ani, pentru compensarea pierderea de venit

    Tanczos Barna a amintit și despre subvenția pe care fermierii o primesc anual, timp de 20 de ani, pentru compensarea pierderilor de venit, aceasta fiind în cuantum de 456 de euro pe hectar.

    După ce se realizează plantarea și înființarea pădurii sau perdele forestiere venim cu o subvenție pe 20 de ani, o subvenție de 456 de euro pe hectar pe an pentru a compensa pierderea de venit a fermierului, a proprietarului de teren. Se numește primă de sechestrare de carbon. Odată ce începe să crească pădurea se sechestrează carbon iar interesul nostru este să ajungem la o neutralitate climatică în 2050”, a arătat ministrul.

    Aceasta a subliniat un detaliu important pentru fermieri, legat de terenul pe care se poate face împădurirea sau se înființează perdelele forestiere. Suprafața respectivă nu trebuie să fie intabulată, proces ce ar fi îngreunat întregul program, în opinia ministrului.

    ”Nu cerem extras de carte funciară, ci extras din Registrul Agricol prin care beneficiarul dovedește că este utilizatorul terenului. Nu trebuie să fie intabulat terenul, a fost cel mai mare impediment până acum. Termenul limită pentru depunerea cererilor este până la terminarea banilor (…) Și încă un lucru foarte important nu intrăm în fond forestier cu aceste suprafețe. Am creat o nouă categorie de folosință, terenurile agro-silvice. Nu se aplică din a doua zi regulamentul sau regulile de fond forestier, este o zonă mai flexibilă. Tocmai pentru că exista o reticență din partea fermierilor am înființat această nouă categorie de folosință. Și 20 de ani o să stea aceste terenuri în această categorie de terenuri”, a conchis Tanczos Barna.

    Emisiunea Agrostrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Tanczos Barna, Ministrul Mediului (27.12.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds