Despăgubiri achitate fermierilor care au avut în ferme atacuri ale animalelor sălbatice
Roxana Dobre -O sumă de 15 milioane lei a fost plătită fermierilor direct în conturi, în ultimii doi ani. Banii au ajuns la crescători de animale dar și agricultori din sectorul vegetal care au suferit în exploatații pagube din cauza animalelor sălbatice.
Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunțat pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 27 decembrie, că fermierii au primit în conturi 15 milioane de lei, bani acordați ca despăgubire pentru pagubele făcute de animalele sălbatice. În total, ministerul a reușit să finalizeze peste 4.900 de dosare înregistreze de fermieri.
”În ultimii doi ani de când am început mandatul la minister, am plătit toate datoriile pe care le-am avut retroactiv pe 3-4 chiar și pe 5 ani. Am creat și o platformă unde se introduc toate dosarele și se pot urmări dosarele, evoluția lor. Am plătit peste 2.700 de dosare în 2021, am plătit peste 2.200 de dosare în 2022, în total peste 15 milioane de lei pagube plătite pentru urși, pentru lupi și pentru alte animale sălbatice. Avem în continuare probleme pe modul în care sunt evaluate dosarele la nivelul Gărzilor Forestiere. Sunt câteodată excese, excese de zel în motivarea pagubei sau cerințe exagerate din partea unor colegi. Lucrăm la această problemă de abordare unitară la nivel național. Anul acesta am decis împreună cu colegii mei din minister ca România să preia leadership-ul și în ceea ce privește gestionarea carnivorelor mari din Europa și vom organiza anul viitor, la sfârșitul lunii iunie, o conferință europeană – Large Carnivore Summit, unde vom invita atât statele membre care se confruntă cu problema carnivorelor, adică urs și lup. Vor fi peste 10 state membre unde, ori lupul, ori ursul reprezintă o problemă și aici România are experiență, are specialiști și împreună cu celelalte state membre trebuie să deschidem un nou drum”, a menționat ministrul Mediului.
Barna Tanczos: ”Nu poate să aibă nimeni pretenția ca România să gestioneze toată populația de urs din Europa!”
România are probleme în ceea ce privește protecția animalelor sălbatice, plecând de la ideea că acele populații care sunt în pericol trebuie protejate fără doar și poate, a subliniat ministrul Mediului pentru emisiunea Agrostrategia.
”Dar în același timp trebuie să știm să facem, diferența între efectivele minime și efective existente, să vedem care sunt populațiile care sunt în pericol și trebuie protejate. Dar în același timp trebuie să știm să facem diferența între Spania și România în ceea ce privește populația de urs. Să facem diferența între efectivele minime și cele existente. Nu poate să aibă nimeni pretenția ca România să gestioneze toată populația de urs din Europa! În paralel, alte state membre să nu aibă nici măcar un exemplar, pentru că este o chestiune care este absolut necunoscută pentru Europa: suntem țara unde an de an viața oamenilor, fermierilor este pusă în pericol și acest lucru este absolut inimaginabil pentru foarte multe state membre, foarte mulți miniștri și este și motivul pentru care avem această inițiativă. Sper să fie de succes. Această coexistență se manifestă cel mai des la nivelul fermierului, la nivelul celui care are turmele de oi atacate de lup, la nivelul celui care are, știu eu, porumbul distrus de urs, celui care are casa pusă în pericol de un atac de urs. Este o problemă pe care încep să înțeleagă și celelalte state membre, unde lupul, a început să fie o problemă constantă. Eu cred că această inițiativă va fi susținută și la nivelul Comisiei și la nivelul statelor membre și ieșim un pic din această, cum să zic, încercare de a nu vorbi de a ascunde totul sub preș”, a susținut ferm ministrul Mediului.
Emisiunea Agrostrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.
Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Tanczos Barna, Ministrul Mediului (27.12.2022)