• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marinel Horablaga, SCDA Lovrin: ”Conform legii salarizării, cercetătorul agricol român este cel mai prost plătit din grilă”

    Roxana Dobre -

    Conform Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cercetătorul român este cenușăreasa sistemului, cu cel mai mic salariu, a anunțat în conf. dr. Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă de la Lovrin, județul Timiș.

    “Putem spune că finanțarea cercetării românești lipsește cu desăvârșire. Dacă vom observa prevederile Legii nr. 153/2017, cercetătorul agricol român este cenușăreasă, cel mai prost plătit din grilă. De aceea Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Agriculturii (SCDA) Lovrin se bucură foarte mult când primește banii de la APIA. Le mulțumesc că întotdeauna au fost foarte promiți și au dat subvențiile la timp. Din păcate, sunt puțini ani de când o instituție de cercetare din România primește și banii pentru salariile angajaților, dar și aceea sunt foarte puțini”, a declarat în cadrul unei dezbateri Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin, citat de Ziua de Vest.

    Bugetul SCDA Lovrin este de 20 de milioane de lei, dintre care 3,2 milioane reprezintă subvenția de la bugetul de stat, iar restul înseamnă fonduri strânse de stațiune prin valorificarea producției agricole ca rezultat al cercetării. Banii necesari pentru salarii sunt de 7-8 milioane de lei,astfel că din ceea ce instituția produce și valorifică în fiecare an finanțează și bugetul pentru salarii, iar 80% din sumă este folosită numai pentru cercetare. SCDA Lovrin este o instituție publică și la sfârșitul anului trebuie să predea banii obținuți în bugetul de stat.

    Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest Timișoara, a dat asigurări că, în curând, vor fi alocate fonduri prin ADR Vest și pentru cercetare agricolă.

    “Nădăjduim că va veni cu adevărat această finanțare mult așteptată, numai să nu sperăm degeaba. Scopul stațiuni este de a crea hibrizi și soiuri performante și de calitate, care să fie un colac de salvare nu numai pentru fermierii din zona de vest și din întreaga țară. Stațiunea de la Lovrin a fost un reper și sper să redevină un reper pentru agricultura și cercetarea românească. Astăzi ne luptăm să ajungem la ceea ce a fost cândva stațiunea. Progresul nu poate să existe fără inovare, iar renovarea nu poate exista fără cercetare”, a concluzionat Horablaga.

    În această conjunctură, Dimitrie Muscă, fondatorul Combinatului Agroindustrial Curtici, prezent la dezbatere, a venit cu soluția: “Ar trebui să vă bateți ca să deveniți institut de cercetare. Acum, aveți și un sprijin real, pe prof. Valeriu Tabără, președintele ASAS. Atât timp cât el este președintele academiei vă va susține în acest demers necesar”.

    Proiectul de schimbare a statutului SCDA Lovrin din stațiune în institut de cercetare a fost înaintat de Marinel Horablaga cu trei – patru ani în urmă.

    “Atragem atenția că este nevoie de reorganizare serioasă a cercetării agricole românești pentru a avea și rezultate mai bune în competiția grea cu marele institute de cercetare din străinătate. Acesta trebuie să fie rolul cercetătorului, de a fi prezent alături de fermier, să îl ajute cu informații și soluții cât mai exacte. Atunci se va putea face și o zonare a soiurilor și hibrizilor cât mai aplicată. Știm cu toții că este posibil să vină soiuri și hibrizi foarte productivi în vestul țării, dar să nu aibă aceleași rezultate în Sud. De aceea este nevoie de o zonare exactă a acestora, fiindcă pot fi limitate de condițiile anumitor climate sau microclimate specifice. E nevoie de zonarea soiurilor, iar existența unui institut regional performant ar putea să facă acest lucru”, a tras concluzia Horablaga.


    Te-ar mai putea interesa

    Tânărul inginer Rafael Marian propune un nou concept de consultanță gratuită pentru fermieri Guvernul a adoptat OUG pentru majorarea salariului minim în agricultură Județul ”asistaților social” în care peste trei sferturi din populație nu muncește

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte