Torța suedeză sau lumânarea canadiană. Cum se face torța pentru încălzire și gătit
Marius Brujan -Torța suedeză pentru încălzire și gătit reprezintă o soluție ușor de confecționat și foarte utilă. Cum se face o torță suedeză, dar și cum se folosește aceasta, vă spunem în acest articol.
Torța suedeză a fost folosită pentru prima dată de către armata suedeză în timpul războiului de 30 de ani (anii 1600) și a apărut ca o soluție extrem de eficientă de încălzire și gătit pentru trupele suedeze.
Pentru a confecționa o torță suedeză aveți nevoie doar de o buturugă de lemn (preferabil molid) , de câteva surcele și hârtie.
Torța suedeză (numită și focul suedez sau lumânarea canadiană) este o soluție extrem de eficientă și practică de încălzire sau pentru gătit.
Prin această metoda, folosești foarte eficient lemnul (fie că este vorba despre o buturugă despicată cu drujba, sau una asamblată din câteva bucăți de lemn,legate împreună cu o sârmă),focul va fi puternic, iar lemnul va arde mai eficient, pe o durată mai lungă și cu putere concentrată.
Avantajele unei torțe suedeze față de un foc obișnuit de lemne:
- Această modalitate de ardere cu buturugă, are marele avantaj ca poate fi amplasat oriunde, pentru că nu generează incendii prin scânteile purtate de vânt și se poate amplasa chiar și pe pământul ud sau acoperit de zăpadă;
- Aveți o suprafață plană, ideală pentru gătit, cu flacăra în centru, exact ca la un aragaz și nu aveți nevoie de alte obiecte suport pentru ceaunul, tigaia, sau ibricul cu care gătiți. Acestea stau pur și simplu asezate direct pe suprafața de sus a buturugii;
- Flacăra este concentrată, puternică, spre deosebire de un foc clasic, unde flacară este deranjată de vânt;
- Focul nu atinge solul decât la sfârșit, în câteva ore, după ce ați terminat de gătit și se stinge singur când ajunge la solul ud, sau acoperit cu zăpadă;
- Focul se alimentează singur, nefiind nevoie să adăugați mereu lemne subțiri, care ard rapid odată puse peste jar.
Cum se face o torță suedeză
Alegeți o buturugă înaltă, cu un diametru de 20-30cm și o înălțime de 30-45 cm, din lemn de molid uscat. Puteți încerca prima dată tehnica pe o buturugă mai mică, pentru a testa sistemul.
Mărimea buturugii se alege în funcție de mărimea vasului în care gătești. Cu o drujba, puteți face câteva tăieturi până aproape de bază.
Printre crăpăturile lemnului puteți începe să îndesați mici surcele și bucățele de hârtie.
Faceți o grămăjoară de surcele și hârtie și în partea de sus a buturugii. Nu îndesați surcelele prea tare.
Aprindeți surcelele de pe buturugă. Treptat, focul ar trebuie să se întindă în interior și spre surcelele îndesate între crăpăturile buturugii, iar în circa 20 de minunte ar trebuie să aveți un foc puternic.
Acest mod de gătit este recomandat mai ales pentru gătirea la ceaun, la tăierea porcului, pentru un gulaș, sau când sunteți într-o excursie la iarbă verde și în acest fel puteți lua de acasă doar o buturugă, gata pregătită.