• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Torța suedeză sau lumânarea canadiană. Cum se face torța pentru încălzire și gătit

    Marius Brujan -

    Torța suedeză pentru încălzire și gătit reprezintă o soluție ușor de confecționat și foarte utilă. Cum se face o torță suedeză, dar și cum se folosește aceasta, vă spunem în acest articol.

    Torța suedeză a fost folosită pentru prima dată de către armata suedeză în timpul războiului de 30 de ani (anii 1600) și a apărut ca o soluție extrem de eficientă de încălzire și gătit pentru trupele suedeze.

    Pentru a confecționa o torță suedeză aveți nevoie doar de o buturugă de lemn (preferabil molid) , de câteva surcele și hârtie.

    Torța suedeză (numită și focul suedez sau lumânarea canadiană) este o soluție extrem de eficientă și practică de încălzire sau pentru gătit.

    Prin această metoda, folosești foarte eficient lemnul (fie că este vorba despre o buturugă despicată cu drujba, sau una asamblată din câteva bucăți de lemn,legate împreună cu o sârmă),focul va fi puternic, iar lemnul va arde mai eficient, pe o durată mai lungă și cu putere concentrată.

    Avantajele unei torțe suedeze față de un foc obișnuit de lemne:

    Cum se face o torță suedeză

    Alegeți o buturugă înaltă, cu un diametru de 20-30cm și o înălțime de 30-45 cm, din lemn de molid uscat. Puteți încerca prima dată tehnica pe o buturugă mai mică, pentru a testa sistemul.

    Mărimea buturugii se alege în funcție de mărimea vasului în care gătești. Cu o drujba, puteți face câteva tăieturi până aproape de bază.

    Printre crăpăturile lemnului puteți începe să îndesați mici surcele și bucățele de hârtie.

    Faceți o grămăjoară de surcele și hârtie și în partea de sus a buturugii. Nu îndesați surcelele prea tare.

    Aprindeți surcelele de pe buturugă. Treptat, focul ar trebuie să se întindă în interior și spre surcelele îndesate între crăpăturile buturugii, iar în circa 20 de minunte ar trebuie să aveți un foc puternic.

    Acest mod de gătit este recomandat mai ales pentru gătirea la ceaun, la tăierea porcului, pentru un gulaș, sau când sunteți într-o excursie la iarbă verde și în acest fel puteți lua de acasă doar o buturugă, gata pregătită.


    Te-ar mai putea interesa

    Canicula se extinde! Lista cu județele unde vor fi temperaturi foarte ridicate astăzi și mâine Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații