• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA care scade de la 62 euro/ha la 12 euro/ha

    Roxana Dobre -

    Subvenția APIA care scade de la 62 de euro la 12 euro pe hectar începând cu anul de cerere viitor.  O măsură importantă pentru fermieri va pierde din cuantumul subvenției pe suprafață prin noile condiții care se aplică începând de anul viitor. Fermierii vor încasa o plată unitară pe hectar de 12 euro, comparativ cu maxim 62 euro/ha, cât a fost plata în campania 2022.

    Plățile compensatorii pentru zonele defavorizate urmează să scadă de anul viitor. Începând cu anul 2023 va fi activată intervenția DR-10 – Zone afectate de constrângeri naturale semnificative a PNS 2023-2027, plată care va aduce fermierilor un cuantum de 12 euro/ha.

    ”Din cauza limitărilor bugetare, la valoarea plăților compensatorii obținute în cadrul metodologiei de calcul pentru intervenția ANC SEMN s-a aplicat un procent de reducere de 83%, rezultând o valoare a plății compensatorii de 12 euro/ha”, se arată în Planul Național Strategic (PNS), varianta finală publicată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pe site-ul propriu, și aprobată de Comisia Europeană.

    Aceeași sursă mai arată că din 2023, nu se mai aplică intervale de degresivitate a plăților aferente ANC SEMN.

    ”Plata compensatorie pentru costurile suplimentare și pentru pierderile de venit. Pentru implementarea intervenției ANC SEMN nu se vor aplica intervalele de degresivitate pentru suprafețe, valoarea costului unitar reprezentând valoarea maximă a plății care poate fi acordată beneficiarilor”, se menționează în documentul pentru subvenții.

    Scad numărul de localități și hectare pentru care se acordă subvenția pentru zone afectate de constrângeri naturale semnificative 

    Conform celor menționate în PNS, începând cu anul 2023, pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative (ANC SEMN), un număr de 723 localități (față de 757 localități desemnate în exercițiul anterior de fine-tuning) au fost incluse în această categorie, totalizând o suprafață agricolă de 4.047.790,65 ha (față de 4.372.107,57 ha aferentă UAT-urilor eligibile în perioada 2019-2022).

    ”Pentru un număr de 79 UAT-uri au fost depășite constrângerile naturale cu ajutorul unor investiții (irigaţii) sau prin activitate economică (culturi permanente sau unde productivitatea normală a terenurilor prin sistemele agricole compensează pierderile de venit sau costurile suplimentare), având o suprafață agricolă exclusă de 548.163,21 ha, din care 470.716,28 ha situate în 65 UAT-uri aflate în zone unde constrângerile naturale au fost depășite prin irigații, 17.540,48 ha situate în 6 UAT-uri aflate în zone în care peste 20% din suprafața agricolă este acoperită de culturi permanente (vii sau livezi) și 59.906,45 ha situate în 8 UAT-uri aflate în zone unde producțiile medii (grâu și porumb) depășesc media la nivel european (toate cele 8
    UAT au fost excluse și pentru criteriul „aplicarea irigațiilor”)”, se mai arată în PNS.

    Ce este subvenția pentru zonele cu constrângeri naturale semnificative (ANC SEMN)

    Sprijinul din cadrul acestei intervenții se acordă anual per hectar de suprafață agricolă și urmărește o compensare pentru fermieri, în întregime sau parțial, pentru costurile suplimentare și pentru pierderile de venit aferente constrângerilor naturale sau altor constrângeri specifice din zona în cauză, diminuându-se în acest fel riscul de abandon al activităților agricole. În plus, sprijinul pentru intervenție va încuraja continuarea activităților agricole în aceste zone, împreună cu respectarea standardelor de condiționalitate.

    ”În afară de zona montană, există alte zone ce sunt caracterizate în principal de o productivitate scăzută datorită acțiunii factorilor naturali restrictivi. În România, factorul biofizic principal care conduce la apariția zonelor cu constrângeri naturale este cel climatic, legat de apariția secetei. De asemenea, există alte zone caracterizate de o serie de particularități edafice (soluri argiloase sau nisipoase – care conduc fie la stagnarea apei, fie la un drenaj foarte rapid al acesteia), climatice (temperaturi scăzute), etc. Identificarea și desemnarea zonelor, altele decât zona montantă, care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative are la bază analiza criteriilor bio-fizice, atât din punct de vedere al intensității (praguri), cât și din perspectiva extinderii (ponderea din suprafața agricolă utilizată)”, se arată în Planul Național Strategic (PNS), varianta aprobată de Comisia Europeană.

    Cine sunt beneficiarii subvenției de 12 euro/ha

    Potrivit regulilor expuse în PNS, condiționalitatea se aplică la nivelul întregii exploatații și pe parcursul întregului an calendaristic.

    Condițiile de eligibilitate:
    • beneficiarul sprijinului trebuie să se încadreze în categoria fermier activ,
    • beneficiarul este utilizatorul unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), încadrată în zona eligibilă pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative, delimitate conform prevederilor art. 32 (3) din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 și se înregistrează la APIA cu suprafața agricolă,
    • suprafață minimă a fermei este de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha (în cazurile prevăzute de condițiile specifice schemei unice de plată pe suprafață, în cazul anumitor tipuri de culturi, suprafață minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha – pentru vii, livezi, arbuști fructiferi, hamei, pepiniere pomicole și viticole, sere și solarii),
    • beneficiarul se angajează, pe baze anuale, să își continue activitatea agricolă pe terenurile agricole situate în zonele afectate de constrângeri naturale.

    Ce cuantumuri au primit fermierii în 2022 pentru Măsura 13.2 – plată compensatorie pentru alte zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative 

    Pentru campania 2022, fermierii au primit la plățile APIA o subvenție de până la 62 euro/ha pentru plata compensatorie pentru alte zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative, astfel:

    -1-50 ha – 100% din prima acordată pe hectar: 62 euro/ha;

    -50,01-100 ha – 75% din prima acordată pe hectar: 46 euro/ha;

    -100,01-300 ha – 50% din prima acordată pe hectar: 25 euro/ha;

    -peste 300 ha – 35% din prima acordată pe hectar: 25 euro/ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”