• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rasele gigant pot transforma creșterea iepurilor într-o afacere profitabilă

    agrointeligenta.ro -

    Pentru a reînvia consumul de carne de iepure, specialiștii europeni lucrează în acest moment la îmbunătățirea raselor de iepuri gigant, convinși că fermierii vor dori să crească animale cu randament bun.

    În total, acum există 10 rase gigant, iar numărul acestora va crește în următorii ani, sunt optimiști specialiștii. Cel mai preocupați de repornirea industriei de creștere a iepurilor sunt zootehniștii din Spania, țară de origine a iepurelui Valenciano, dar și țară cu o veche tradiție în consumul de carne de iepure. În 2009, Guvernul de la Madrid a demarat un proiect de sprijinire a acestei activități agricole, în special cele care promovează rasele naționale. ”Programul s-a dovedit un succes până acum, iar țelul final este de a transforma creșterea iepurilor într-o afacere viabilă pentru fermieri și pentru producerea de carne de larg consum”, a declarat presei britanice Vincente Garcia, inginerul zootehnist responsabil de proiectul guvernamental din Spania.

    Iepurele Valenciano a fost mult timp o sursă importantă de carne pentru populația din Spania, dar și în Cuba și Argentina. A dispărut însă de pe piață în ani ’70, în mod inexplicabil, dar probabil în relație cu câteva cazuri de americani atacați de iepuri de dimensiuni mari. Incidentele s-au transformat într-un scenariu de film  – The Night Of the Lepus, o producție horror.

    La patru decenii după articolele din presa de scandal, toată lumea își aduce aminte cât de profitabile erau fermele de iepuri, mai ales că un singur animal putea să furnizeze aproape 8 kilograme de carne.

    Cel mai mare iepure nu a fost unul din rasa spaniolă, ci din rasa gigant continental. Ralph, cum îl chema pe iepurilă ajunsese la greutatea de 25 de kilograme și hrănirea lui îi costa pe proprietari 90 de dolari în fiecare săptămână.

    Pasiune și în România

    În România, Lugoj este unul dintre orașele unde avem cei mai mari iepuri. Crescătorii raselor Marele alb, Uriaş gri german şi Uriaş negru au la activ câteva titluri de campioni naţionali şi au obţinut distincții la Campionatele Europene din ultimii ani.

    iepure-marele-alb

    Victor Giura se unul dintre lugojenii care se mândresc cu iepurii din rasa Marele alb. Cel din imagine are nu mai puţin de 9,200 kg şi a fost campion naţional. „Am început să cresc iepuri comuni încă de la vârsta de 18 ani, iar după Revoluţie am îndrăgit aceşti iepuri uriaşi. Pentru că la noi există încă un mare deficit de iepuri de rasă, am adus câteva exemplare din Germania, Slovacia şi Ungaria, pe care le-am încrucişat cu cele autohtone. Rasa marele alb sau Uriaşul alb creşte foarte repede. La opt luni au deja 5-6 kg şi ajung, de obicei, la greutăţi cuprinse între 8 şi 11 kg. Greutatea depinde şi de vârstă, aceşti iepuri trăind cam 6-7 ani, vârsta ideală pentru reproducere fiind de până la 3-4 ani”, a declarat presei crescătorul Victor Giura, de la Asociaţia Independentă Dick-T din Lugoj.

    În ciuda mărimii lor, Uriaşii albi sunt destul de sensibili: trebuie crescuţi pe grătare de lemn, feriţi de umiditate şi curenţi de aer. Cu tot cu hrană, tratamente de deparazitare şi vaccinuri, întreţinerea unui Uriaş alb nu este chiar costisitoare: cam 20-25 de euro, pe an. Mâncarea trebuie însă asigurată din belşug: lucernă de bună calitate, orz, ovăz, floare, soia, toate sub formă de concentrate. Un pui de două luni din această rasă de carne poate fi cumpărat cu 100-150 lei, iar dacă este tatuat, cu 200 lei.

    Uriașul gri german atinge 11 kilograme

    Uriaşul gri german este un urmaş modificat al Uriaşului belgian. Poate atinge maximum 11 kg, dar un exemplar în „formă” de concurs trebuie să aibă cam 9 kg. Ca şi fratele său Marele alb, Uriaşul gri german nu este extrem de pretenţios. Mănâncă mult şi bine, numai hrană uscată, nu este prea sensibil la frig (cu excepţia puilor), în schimb nu suportă căldura. Însă, aviz amatorilor, condiţiile de creştere presupun un spaţiu adecvat. Fiecare exemplar are nevoie de cuşti de un metru lungime, 80 cm adâncime şi 60 înălţime. La ora actuală, Lucian Onujec deţine 40 de exemplare (cu tot cu pui) de iepuri uriaşi. Cu tot cu pedigree şi vaccin, un astfel de iepure poate fi achiziţionat cu 100-150 lei.

    Foto: cristianghinea.wordpress.com

     


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă