• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendar APIA ianuarie 2023. Subvenții noi care intră la plată, termene-limită pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Calendar APIA pentru luna ianuarie 2023. Fermierii așteaptă cuantumurile pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), în sectorul vegetal și zootehnic, dar și noi subvenții la plată. În plus, producătorii agricoli au și termene limită de respectat pentru unele scheme pentru care au cerut bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Începutul anului 2023 aduce, din 3 ianuarie când autoritățile și băncile revin la programul normal de lucru, după mini-vacanța de sfârșit de an, noi scheme deblocate pentru fermieri dar aceștia au de respectat și mai multe termene-limită pentru care trebuie să depună cereri sau documente justificative.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă un calendar pentru perioada următoare cu activitățile ce țin de APIA și de plata subvențiilor agricole, pentru toată luna ianuarie

    Calendar APIA ianuarie 2023. Noi subvenții care se deblochează pentru plată

    Noi subvenții sunt programate să fie deblocate pentru plată în luna ianuarie. Cea mai importantă plată directă așteptată de fermieri în luna ianuarie 2023 este Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), care se achită atât pentru sectorul vegetal cât și zootehnic. Șeful APIA, Adrian Pintea, a declarat că în luna ianuarie vor fi deblocate noi scheme de plată pentru fermieri și crescătorii de animale. Agenția are la dispoziție banii alocați prin Bugetul de stat pentru anul 2023, după ce acesta a fost publicat în Monitorul Oficial.

    Traseul plăților implică mai departe întocmirea de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a unui proiect de hotărâre de Guvern în care să fie alocate plafoanele pentru fiecare sector care primește ANT, vegetal și zootehnie, aprobarea proiectului în ședință de Guvern și publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

    ”În luna ianuarie vom debloca la plată ajutoarele naționale tranzitorii, atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul zootehnic. Se va face hotărâre de guvern, se vor debloca la plată, vom stabili cuantumurile pe care pe care le vom acorda atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul zootehnic. Și acestea vor fi plăți efectuate pentru luna ianuarie”, a anunțat Adrian Pintea în emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 12 decembrie.

    Reamintim care au fost cuantumurile achitate fermierilor pentru plățile acordate din bugetul național, campania 2021.

    ANT 1: cuantum de 11,9 euro/ha;
    ANT 2 pentru in/cânepă și fibră: 8,6 euro/ha;
    ANT 4 tutun: 2.584,5 euro/ha;
    ANT 5 hamei: 355,8 euro/ha;
    ANT 6 sfeclă de zahăr: 78,1/ha;
    ANTZ 7 tona de lapte: 19 euro/tona;
    ANTZ 8 bovine carne: 66 euro/cap de animal;
    ANTZ 9 ovine/caprine: 4,7 euro/cap de animal.

    Calendar APIA ianuarie 2023: Plățile finale pe hectar și pentru animale vor fi reluate

    Din 3 ianuarie, la centrele APIA vor fi reluate plățile pe hectar și pentru animale în baza cererii depuse de fermieri în 2022. Tranșa a doua din subvențiile APIA care a demarat pe 5 decembrie, și se încheie oficial la 31 iunie 2023, va continua să intre în conturi și din luna ianuarie. Producătorii agricoli și crescătorii de animale vor primi în luna ianuarie bani pentru sectorul vegetal și cel zootehnic, diferența de 30% la schemele de plăți directe – SAPS, plata redistributivă, plata pe înverzire și plata pentru tinerii fermieri, și la sprijinul cuplat la ovine și caprine.

    Fermierii care nu au încasat avans vor primi cuantumul întreg pe hectar și cap de animal sau pentru măsurile compensatorii.

    Calendar APIA ianuarie 2023. Fermierii așteaptă deblocarea plăților pentru Măsura 11 – Agricultură ecologică

    Plata pentru Măsura 11 –  Agricultură ecologică este așteptată să fie deblocată în luna ianuarie. Fermierii au sesizat pe grupurile de subvenții că nu au primit subvenția pentru agricultura ecologică, Măsura 11 aferentă plăților compensatorii pe hectar. Din informațiile Agrointeligența – AGROINTEL.RO această plată a fost blocată la plată din motive birocratice. Vestea bună însă este că din 3 ianuarie APIA va debloca și această subvenție după ce toate demersurile la Comisia Europeană au fost finalizate. Plata a fost întârziată din cauza unei schimbări de buget pentru această schemă, subvenția achitându-se din alt fond de finanțare alocat României, schimbare ce a necesitat mai multe formalități și aprobări între țara noastră și Comisie.

    Calendar APIA ianuarie 2023 – termene pentru fermieri

    3 ianuarie – termen limită pentru depunerea acordului pentru finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2023. Cererile de acord au putut să fie depuse la APIA de la 5 decembrie iar conform directorului general, Adrian Pintea, termenul a fost prelungit până la 3 ianuarie, după ce data limită, de 31 decembrie, pica într-o zi nelucrătoare.

    ”Dacă ne referim la depunerea acordurilor prealabile care se depun pentru motorină, care au termen în luna decembrie și ultima zi de depunere este 31 decembrie dar având în vedere că data de 31 decembrie este într-o zi nelucrătoare, am prelungit depunerea acestora până la data de 3 ianuarie. Deci 3 ianuarie este ultima zi în care se depun acordurile prealabile pentru motorină aferentă anului 2023 astfel că rog toți beneficiarii sau potențialii beneficiari care doresc să acceseze această formă de sprijin să meargă la centrele județene ale APIA până în data de 3 ianuarie inclusiv pentru a-și depune acordurile prealabile și de asemenea, mai sunt câteva zile până în data de 15 decembrie se depun și cele pentru ameliorare pentru anul 2023”, a declarat Adrian Pintea pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 12 decembrie.

    Luna Ianuarie 2023 – se depun cererile pentru motorina utilizată în agricultură, trimestrul IV. În luna ianuarie, fermierii depun la APIA Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 octombrie – 31 decembrie 2021 (trimestrul IV al anului 2022). Cererile se depun la Centrele Judeţene ale APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, de către administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal şi este însoţită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.

    Luna Ianuarie 2023 – se depun cererile de plată pentru ajutorul de stat în zootehnie. În luna ianuarie 2023, asociațiile depun la APIA cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în luna decembrie și în trimestrul al IV-lea al anului 2022. Cererile se depun la sediile Centrelor Judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti, unde a fost depusă cererea inițială anuală sau se transmit de către fermieri prin mijloace electronice (poșta electronică, fax etc). Cererea de plată a ajutorului de stat pentru serviciile de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei, completată de către solicitanţii prestatori ai serviciilor.

    31 ianuarie 2023 – termen limită pentru fermierii activi. Ziua de 31 ianuarie este termen limită pentru fermierii activi care au depus cererea unică în campania 2021. Fermierii care au depus cererea unică de plată în calitate de persoană fizică şi ulterior optează pentru înregistrarea la Oficiul Național al Registrului Comerțului – ONRC ca PFA/ ÎI/ ÎF sau PJ care desfășoară activitate agricolă, pentru a respecta condiţia de fermier activ, trebuie să prezinte la APIA certificatul de înregistrare și/sau certificatul constatator eliberat/e de ONRC sau actul de înființare/actul constitutiv/statutul la depunerea notificării privind schimbarea formei de organizare, dar nu mai târziu de data de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere.

    Fermierii persoane fizice care nu au depus cereri unice de plată în anul anterior, calculul estimat al plăţilor directe depăşind plafonul de 5.000 euro, pot dovedi calitatea de fermier activ:
    – prin înregistrare la ONRC ca PFA/ ÎI/ ÎF sau PJ care desfășoară activitate agricolă sau
    – prin furnizarea de documente din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute la art.6 alin. (8) lit. a) sau b) din O.U.G. nr.11/2021.

    Dovezile verificabile pentru îndeplinirea calităţii de fermier activ trebuie să fie prezentate la APIA nu mai târziu de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere.

    Persoanele fizice care nu au optat pentru înscrierea la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau ca persoane juridice, persoanele care nu au obligația să organizeze şi să conducă contabilitatea financiară conform art. 1 alin. (1) – (4) din Legea nr. 82 din 24 decembrie 1991 a contabilității – Republicată, prezintă adeverința eliberată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală privind veniturile totale realizate în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi și, după caz, veniturile din activități agricole în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi. Adeverința se prezintă la APIA la depunerea cererii unice de plată, dar nu mai târziu de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere.

    Fermierii persoane juridice, pentru a respecta condiţia de fermier activ conform art. 22, alin. (4) din Ordinul MADR nr. 45/2021 trebuie să prezinte la APIA, dar nu mai târziu de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere, dovezile verificabile pentru îndeplinirea calităţii de fermier activ.

    31 ianuarie 2023  – termen pentru SCV sfeclă de zahăr. 31 ianuarie este termen limită la APIA pentru fermierii care au solicitat Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) pentru sfeclă de zahăr. Fermierii trebuie să facă dovada comercializării unei producţii minime de 26.400 kg/ha, pe bază de factură pentru persoanele juridice şi pe bază de adeverinţă eliberată de fabrica de zahăr pentru persoanele fizice, care se prezintă la APIA până la data de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere curent.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului