• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț grâu 2023 – prognoze. Ce preț vor primi fermierii la cereale în noul an

    agrointeligenta.ro -

    Preț grâu 2023 – ce prețuri la cereale pot aștepta fermierii pentru recolta din acest an. Cât va fi acestă recoltă și cum va fi rea valorificată – nimeni nu știe cu adevărat, însă pe piață au fost lansate o serie de prognoze.

    Cel mai important lucru pentru fermieri este să urmărească bursele și să se adapteze în timp util la eventualele schimbări ale ofertei și cererii. Pentru a anticipa aceste schimbări, rapoartele lunare ale Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), ale Comisiei Europene sau ale analiștilor – precum Strategie Grains – sunt importante pentru evaluarea dezvoltării pieței și a posibilelor evoluții ale prețurilor.

    Cu toate acestea, cel mai simplu mod de a valorifica cerealele la un preț bun este să urmăriți evoluția contractelor futures. Toate informațiile sunt de fapt procesate acolo imediat și traduse în prețuri. Cu toate acestea, fiecare informație nouă duce și la prețuri noi. Și cu cât este mai mare incertitudinea cu privire la recoltele viitoare și la contextul politic, cu atât sunt mai mari fluctuațiile prețurilor – sau, mai simplu, volatilitatea.

    Preț grâu 2023 – cotații la început de an

    O privire asupra pieței futures din Paris arată ce așteaptă analiștii, comercianții și fermierii pentru prețurile din următoarele luni. Pentru moment, cel puțin. Contractul futures pentru grâul MATIF cu livrare în martie 2023, deci pentru recolta din 2022, se tranzacționează în prezent la 305 de euro pe tonă. În comparație cu prețurile din luna noiembrie noiembrie, avem o scădere de 50 de euro pe tonă, deoarece piața presupune exporturi continue din Ucraina prin porturile Mării Negre, în ciuda războiului în desfășurare – și, de asemenea, dintr-o recoltă record uriașă în Rusia .

    Noua recoltă europeană de grâu 2023 se tranzacționează în prezent la 287 de euro pe tonă – și, prin urmare, puțin mai ieftină decât cea actuală, deși trebuie să luăm în considerare faptul că noua recoltă (globală) de grâu va fi probabil mai mică decât cea anul acesta, conform estimărilor.

    Cum se prezintă la acest moment culturile anului 2023

    În Europa, gerul de la începutul lunii decembrie nu a provocat aproape deloc pagube culturilor de iarnă, a declarat săptămâna trecută agenția europeană de monitorizare a culturilor MARS. „În Franța, cel mai mare producător de cereale din Uniunea Europeană, temperaturile de îngheț nu au fost suficient de severe pentru a amenința grâul, orzul și rapița, iar o scădere constantă a temperaturilor de luna trecută a dat culturilor timp să se adapteze”, raportează analiștii de la Agritel.

    Producția de culturi cheie de cereale în Uniunea Europeană ar putea crește din nou anul viitor, după o recoltă din 2022 afectată de secetă și valuri de căldură, a declarat firma de analiză Strategie Grains la mijlocul lunii decembrie. În prognoza sa pentru recolta din 2023, Strategie Grains se așteaptă la o producție de grâu de 128,7 milioane de tone. Aceasta ar fi o creștere modestă de 2,5% față de cele 125,5 milioane de tone din 2022.

    Pentru porumb, producția este de așteptat să revină la 63,7 milioane de tone, în creștere cu 26% față de minimul din 15 ani de 50,5 milioane pentru 2022. Conform acestei prognoze, producția de orz ar putea crește cu 2% la 52,5 milioane de tone de la 51,3 milioane de tone în acest an.

    „Creșterea anuală a producției pe care o așteptăm pentru 2023 se bazează pe condiții meteorologice mai bune decât cele din 2022, care au redus volumele recoltelor și au fost dezastruoase pentru porumb. Cu toate acestea, prognozele noastre de producție sunt destul de conservatoare din cauza costurilor de producție mai mari , în special pentru îngrășăminte”, a arată analiștii Strategie Grains în raportul lor privind piața cerealelor.

    Pentru sezonul 2022/2023 în curs, consultanții și-au redus prognoza pentru exporturile de grâu din UE la 31,5 milioane de tone de la 31,6 milioane luna trecută și au ridicat prognoza pentru importurile de porumb ale UE cu 1 milion de tone la 24,2 milioane de tone.

    Stocurile de grâu și orz din UE la sfârșitul sezonului curent sunt de așteptat să fie foarte mari, parțial din cauza cererii interne slabe combinată cu presiunile economice asupra zootehniei, în timp ce oferta de porumb este echilibrată, presupunând că importurile mari (din Ucraina) vor continua, a adăugat Strategy Grains.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”