• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Firmă austriacă prinsă de ANAF că își diminua profitul prin contracte intragrup de zeci de milioane de lei

    Roxana Dobre -

    O mare companie austriacă a fost prinsă de ANAF că își diminua profitul prin contracte de zeci de milioane de lei pe care le semna cu firme din cadrul aceluiaș grup.

    În urma unui control derulat la firmele din România ale grupului austriac Egger, ANAF Iași a descoperit că acestea au trecut la cheltuieli deductibile contracte de zeci de milioane de lei semnate cu firme-mamă și firme-soră pentru utilizarea mărcilor Egger și achiziția de mărfuri intragrup, potrivit publicației Reporter de Iași. Inspectorii nu au identificat cum a prestat efectiv societatea-mamă din Austria serviciile pe care le-a încasat și au pus la plată Egger România, stabilind impozit și TVA suplimentar de 7,7 milioane de lei.

    Conform sursei citate, Egger a contestat rezultatele controlului la Curtea de Apel Suceava, dar a pierdut procesul. Recursul se va judeca la Înalta Curte.

    Obligații fiscale de 7,7 milioane lei. Egger a vrut să recupereze banii în instanță

    În urma unui control derulat în perioada 2018-2019 la firme din România ale grupului austriac de producție de mobilă, parchete și pardoseli Egger, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași a decis să le oblige la obligaţii fiscale de plată de 3.363.754 lei, reprezentând impozit pe profit stabilit suplimentar şi 4.306.181 lei, reprezentând TVA stabilit suplimentar – în total, circa 7,7 milioane de lei.

    Perioada verificată a fost octombrie 2013-decembrie 2018. Egger a achitat banii, iar apoi s-a adresat Curții de Apel Suceava, solicitând anularea deciziei și returnarea banilor, plus plata dobânzilor aferente sumelor stabilite cu titlu suplimentar și dobânzi calculate de la data achitării acestor sume de către aceasta şi până la data restituirii/compensării lor de către Direcția de Finanțe.

    Contract pentru „know-how”

    Cea mai mare parte din cei 7,7 milioane de lei au provent din neadmiterea deductibilității unei cheltuieli în valoare de 10.259.579 lei şi a TVA aferentă în cuantum de 2.089.401 lei, înregistrate de societate cu privire la serviciile de licențiere şi de marketing prestate pentru firmele din România de Fritz Egger GmbH & Co Austria în baza unui contract din 2013. Era vorba, în fapt, de un contract între firme din același grup, prin care „austriecii” dădeau „românilor”, contra unei taxe, drepturi de proprietate intelectuală constând în mărci, brevete de design şi patente, modele şi aplicații.

    Cu alte cuvinte, „austriecii” susțineau că dețin un nivel de know-how dobândit prin activitate de cercetare şi dezvoltare, privind materialele din lemn, suprafețele decorative, produse de construcţii, pardoseli, mediul şi emisiile, materiile prime şi eficiența resurselor, tehnologia şi produsele, precum şi fabricarea inteligentă. Pentru a permite sucursalei din România să utilizeze acest know-how, au cerut bani prin „contract și taxă de licență” – 3% din cifra de afaceri generata din produsele vândute către terţi. Sucursala a plătit și, apoi, a înregistrat aceste cheltuieli drept deductibile, adică neimpozabile.

    Fiscul a respins această pretenție de deductibilitate, invocând, printre altele, faptul că serviciile de licențiere nu ar fi necesare societăţii prin prisma activităţii sale economice, care constă în comercializare de produse. În plus, contractul de licență prezintă informaţii cu caracter general, din care nu ar rezulta natura exactă a serviciilor prestate către austrieci și nu au fost prezentate documente din care să rezulte că serviciile de licențiere au fost efectiv prestate.

    Completul de judecată de la Curtea de Apel a fost de acord cu Fiscul și a decis că „atâta timp cât facturile fiscale nu conţin în concret care anume servicii i-au fost prestate reclamantei în baza contractului de licenţă şi aceasta nu a prezentat niciun alt document justificativ cu indicarea, în concret, a brevetelor, mărcilor, patentelor, modelelor şi aplicaţiilor pe care le-a folosit precum şi a serviciilor de marcheting specificate în contract care au fost efectiv prestate, societatea nu a făcut dovada că aceste servicii au fost efectiv prestate şi că au fost utilizate în scopul operaţiunilor taxabile ale societăţii.”

    Una dintre firmele de top din România

    Grupul austriac Egger și-a înființat sucursala din România în 2006, iar doi ani mai târziu, a inaugurat o fabrică în Rădăuți-Suceava, în apropierea altei firme din Austria, Schweighofer (în prezent HS Timber Productions), care îi furnizează lemnul anterior recoltat din pădurile românești. Acolo, Egger produce materiale pe bază de lemn pentru mobilier şi amenajări interioare, construcţii şi pardoseli.

    Fritz Egger, fondatorul grupului austriac

    În 2021, Egger Romania SRL a avut o cifră de afaceri de 2,06 miliarde de lei (circa 400 de milioane de euro), un profit net de aproape 225 de milioane de lei și 807 angajați. După cifra de afaceri, Egger Romania SRL este una dintre cele mai mari firme private din România.

    Firma-mamă a fost fondată în anul 1961 și este unul dintre primii trei mari producători de semifabricate din lemn din Europa, având o cotă de piață de circa 11% pe sectorul plăcilor aglomerate din așchii de lemn și de produse înnobilate din lemn. Grupul are 20 de fabrici și peste 10.000 de angajați la nivel mondial.

    Citiți întreaga investigație pe www.reportis.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte