• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un fost premier PNL și un fost ministru de Interne le declară război fermierilor

    Roxana Dobre -

    Un proiect de lege cu o interdicție nouă pentru fermieri a fost depus în Parlamentul României. Inițiativa legislativă, care aparține unui fost premier și unui fost ministru al cabinetului său, vizează interzicerea totală a exportului de animale vii în țări terțe începând cu luna mai a anului 2025.

    Proiectul înregistrat la Senat (B849/2022), inițiativă legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.205/2004 privind protecţia animalelor şi de abrogare a Legii nr.150/2020 privind protecţia animalelor destinate exportului în ţări terţe, propune ca exportul de animale vii să fie interzis, pentru animalele cu vârstă mai mică de 3 luni, începând cu 1 ianuarie 2024, și total, începând cu luna mai a anului 2025.

    Proiectul de lege pentru interzicerea exportului de animale vii, inițiat de un senator REPER și doi senatori PNL

    Propunerea legislativă privind interzicerea exporturilor de animale vii a fost semnată de senatorul PNL, Florin Cîţu (fost premier în Guvernul României), de senatorul REPER Ion-Dragoş Popescu și de senatorul PNL Ion-Marcel Vela (fost ministru de Interne).

    Vă reamintim că proiectul legislativ a fost lansat în dezbatere publică de către parlamentari ai partidului inițiat de Dacian Cioloș, REPER. Aceștia au lucrat la actul normativ împreună cu Gabriel Păun, președintele Animals International și Agent Green. Păun a fost consilier onorific al fostului premier Florin Cîțu, cât acesta s-a aflat în funcție la Palatul Victoria.

    În urma unei dezbateri publice organizate în Parlamentul României, senatorul REPER Ion-Dragoș Popescu a depus inițiativa legislativă privind interzicerea exporturilor, acest proiect de lege fiind susținut prin semnătură de către parlamentarii PNL Florin Cîțu și Marcel Vela.

    Ion-Dragoș Popescu, prim-inițiatorul proiectului, a fost ales senator de Dâmbovița pe listele USR-PLUS, fiind, din iunie 2022, membru al REPER, partid fără grup parlamentar.

    Proiect: Transportul de animale vii, interzis complet din mai 2025

    Ce prevede concret proiectul de lege:

    ”(2) Transportul animalelor vii, pe cale navală, aeriană şi rutieră, în state terţe Uniunii Europene se realizează după cum urmează:

    1. Se interzice exportul pe cale navală, aeriană şi rutieră către ţările terţe a animalelor destinate îngrăşării sau sacrificării, cu vârsta mai mică de 3 luni, începând cu data de 01.03.2024.

    2. Se suspendă exportul animalelor vii destinate îngrăşării sau sacrificării în intervalul (15.05.2024-15.09.2024).

    3. Se interzice exportul animalelor vii destinate îngrăşării sau sacrificării către destinaţii aflate la distanţe care presupun o durată de transport mai lungă de o zi începând cu data de 01.01.2025. Interdicţia se aplică şi ţărilor terţe aflate la distanţe mai scurtă de o zi dacă nu respectă legislaţia UE în privinţa transportului şi sacrificării.

    4. Se interzice exportul de animale vii destinate reproducţiei, dar nu şi a materialului genetic pentru reproducţie, începând cu data de 15.05.2025”.

    După aprobarea noii legi, actuala legislație privind exportul de animale, respectiv Legea nr. 150/2020, ar urma să se abroge.

    Propunerea legislativă privind interzicerea exporturilor de animale vii se află în prezent în faza de proiect și are nevoie de votul Senatului și al Camerei Deputaților, for decizional. Ulterior, pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații