• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plată zilieri 2023. Tariful minim pentru o zi de muncă a fost majorat la 145,16 lei

    Roxana Dobre -

    Calcul pentru plata zilierilor în anul 2023. Majorarea plății minime pe oră pentru un zilier a crescut după ce Guvernul a decis să majoreze salariul minim pe economie de la 2.550 lei la suma de 3.000 lei lunar, în raport cu care se calculează și venitul minim pe oră pentru munca zilieră.

    Fermierii care intenționează să apeleze la munca zilierilor în acest an trebuie să știe că odată cu creșterea de la 1 ianuarie 2023 a salariului minim brut se majorează și alte valori folosite în legislația muncii sau cea fiscală. Un exemplu este și tariful minim datorat zilierilor, care, din 2023, are o ușoară creștere față de anul trecut.

    Tariful pe oră pentru zilieri, mai mare de la 1 ianuarie 2023

    Potrivit Legii nr. 52/2011, pentru activităţile desfăşurate ocazional, zilierii au dreptul la o remunerație zilnică brută, care nu poate fi mai mică decât valoarea salariului minim. Așadar, beneficiarii lucrărilor realizate de zilieri au obligaţia, prin lege, de a le acorda acestora o remunerație zilnică brută, care poate creşte anual, în funcţie de salariul minim.

    ”Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, se arată în Hotărârea nr. 1.447 din 8 decembrie 2022 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial pe 9 decembrie 2022. 

    Calcul plată zilieri 2023: Tarif pe oră 18,145 lei

    Pentru pe 2023 fermierii care lucrează cu zilieri trebuie să le achite acestora un tarif minim de 18,145 lei pe oră, în creștere comparativ cu cuantumul din 2022 când zilierii au primit 15,239 lei/oră (conform HG nr. 1.071/2021). Pe 2021, tariful minim a fost de 13,583 lei/oră.

    Calcul plată zilieri 2023: cât primesc lucrătorii pe o zi

    Pentru o zi de lucru de 8 ore, munca unui zilier trebuie plătită în 2023 cu minim 145,16 lei/zi. În 2022 plata pe o zi a atins 121,912 lei. Suma calculată este brută. Beneficiarii muncii cu ziua trebuie să achite impozitul pe venit (cotă 10%), dar şi o contribuţie pentru pensii (cotă 25%). Totodată, prin Legea 52/2011, zilierii nu pot avea calitatea de asigurat, fiind posibil doar dacă acesta optează pentru înregistrarea în sistemul public de sănătate.

    Calculul, plata și declararea impozitului pe venit datorat pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilier sunt în sarcina beneficiarului sau unui împuternicit al acestuia.

    De asemenea, beneficiarul activităţii realizate de zilier este obligat să înregistreze, la începutul zilei de lucru, datele de identificare ale acestuia în Registrul electronic de evidenţă a zilierilor.

    Despre Registrul Zilierilor, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Registrul Electronic al zilierilor – obligatoriu din 25 iulie: completare, date obligatorii, controale ITM

    De precizat că o persoană poate desfășura activități ca zilier numai dacă a împlinit vârsta de cel puțin 16 ani.  Prin excepție  minorii cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani pot desfășura activitate ca zilieri numai cu acordul părinților sau al reprezentanților legali. Lucrătorii minori, respectiv minorii în vârstă de cel puțin 15 ani și de cel mult 18 ani desfășoară, ca zilieri, numai activități potrivite cu dezvoltarea lor fizică și cu aptitudinile de care dau dovadă, dacă astfel nu le sunt încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală și socială, dreptul la educație, și nu le este periclitată starea de sănătate.

    Activităţile care pot fi realizate de zilieri sunt stabilite prin Legea nr. 52/2011, iar implicarea zilierilor în lucrări care nu sunt prevăzute de lege conduce la sancţionarea beneficiarilor cu amendă cuprinsă între 10.000 si 20.000 lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte