• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primele subvenții APIA la plată în 2023. Fermierii cu bani în conturi la început de an

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA  2023 – primele sume achitate fermierilor la început de an, după mini-vacanța pe care funcționarii APIA au avut-o până pe 3 ianuarie.

    Fermierii au confirmat că primele plăți din acest an au intrat în conturi, după ce Trezoreria și băncile și-au reluat programul normal de lucru, după mini-vacanța de sfârșit de an. Plata subvențiilor pe suprafață și cap de animal continuă și în luna ianuarie iar producătorii agricoli și cei din sectorul zootehnic așteaptă autorizarea la plată pentru scheme noi, Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT) care se achită întotdeauna din bugetul anului viitor celui în care se depune cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Subvenții APIA 2023: primii bani în conturile fermierilor

    Subvenții APIA 2023 –  primii bani în conturile fermierilor. Fermierii care primesc în conturi subvențiile pe suprafață și cap de animal începând cu prima zi lucrătoare din an, adică marți, 3 ianuarie, sunt cei pe care APIA i-a autorizat la plată în ultimele zile din 2022, 29-30 decembrie. APIA continuă autorizarea la plată și în luna ianuarie, iar termenul limită pentru finalizarea plăților pentru campania 2022 este 30 iunie 2023.

    Cu toate acestea, directorul general al APIA, Adrian Pintea, a dat garanții fermierilor că plata finală va fi finalizată la sfârșitul lunii februarie astfel încât funcționarii agenției să se poată ocupa de preluarea cererii unice din 2023, pentru o nouă campanie de subvenții.

    La plata finală, producătorii agricoli și crescătorii de animale primesc în luna ianuarie bani pentru sectorul vegetal și cel zootehnic, diferența de 30% la schemele de plăți directe – SAPS, plata redistributivă, plata pe înverzire și plata pentru tinerii fermieri, și la sprijinul cuplat la ovine, caprine, vaci de lapte și carne, bubaline.

    Fermierii care nu au încasat avans vor primi cuantumul întreg pe hectar și cap de animal sau pentru măsurile compensatorii.

    Subvenții APIA 2023: noi scheme deblocate la plată

    Subvenții APIA 2023 – noile scheme deblocate la plată sunt în primul rând cele de la Ajutoarele Naționale Tranzitorii din sectorul vegetal și zootehnie.

    Astfel, o plată extrem de importantă care este așteptată de fermieri se referă la Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), care se achită atât pentru sectorul vegetal cât și zootehnic. Șeful APIA, Adrian Pintea, a declarat că agenția are la dispoziție banii alocați prin Bugetul de stat pentru anul 2023, după ce acesta a fost publicat în Monitorul Oficial.

    Traseul plăților implică mai departe întocmirea de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a unui proiect de hotărâre de Guvern în care să fie alocate plafoanele pentru fiecare sector care primește ANT, vegetal și zootehnie, aprobarea proiectului în ședință de Guvern și publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

    Reamintim care au fost cuantumurile achitate fermierilor pentru plățile acordate din bugetul național, campania 2021.

    ANT 1: cuantum de 11,9 euro/ha;
    ANT 2 pentru in/cânepă și fibră: 8,6 euro/ha;
    ANT 4 tutun: 2.584,5 euro/ha;
    ANT 5 hamei: 355,8 euro/ha;
    ANT 6 sfeclă de zahăr: 78,1/ha;
    ANTZ 7 tona de lapte: 19 euro/tona;
    ANTZ 8 bovine carne: 66 euro/cap de animal;
    ANTZ 9 ovine/caprine: 4,7 euro/cap de animal.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris pe larg despre alte termene pe care fermierii trebuie să le respecte în luna ianuarie, aici: Calendar APIA ianuarie 2023. Subvenții noi care intră la plată, termene-limită pentru fermieri


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd