Cum obținem un răsad de tomate de calitate?
agrointeligenta.ro -Aproape jumătate din succesul unei culturi legumicole, mai ales a unei culturi de tomate, este determinat de obținerea și folosirea unui răsad de înaltă calitate.
Cum arată un răsad tomate de înaltă calitate?
- Răsadul nu este nici prea compact, dar nici prea alungit (are în jur de 25 de cm înălțime).
- Are 3 perechi de frunze adevărate, iar diametrul tulpinii la nivelul coletului are 6-9 mm.
- Butonii florali de la primul etaj sunt bine diferențiați, cu primul boboc floral vizibil care începe să se deschidă.
- Frunzele sunt sănătoase și au o poziție aproape orizontală.
- Rădăcinile sunt bine ramificate în substrat și sunt de culoare albă.
- Libere de boli și dăunători.
- De ce este important să avem răsaduri de tomate de calitate?
- De-a lungul producerii răsadului, în plantă se formează primordiile a 3-4 inflorescențe, iar producția este influențată, încă din faza de răsad (acest aspect este important mai ales pentru cultivatorii care cârnesc cultura după 4-5 inflorescențe).
- Un start bun, ne oferă timpurietate și producții superioare din punct de vedere calitativ și cantitativ.
Cum obținem un răsad sănătos de tomate?
- Întotdeauna folosiți la semănat o turbă fină, cu porozitate medie, granulație 0.10 mm, sterilă, permeabilă, fertilă, cu pH specific (5,8-6), liberă de boli, de dăunători și de semințe de buruieni; Recomandăm turba Jiffy sau Biolan-Novarbo și pastilele din turbă Jiffy 7.
- Fertilizarea substratului cu îngrășământul Osmocote Start 11-11-17+ME cu eliberare controlată timp de 1,5 luni, în doză de 1-1,5 kg/m3 substrat.
- Folosirea de material semincer profesional, cum ar fi semințele profesionale Rijk Zwaan: Alamina RZ, Zulfia RZ, Mahitos RZ;
- Temperatura optimă pentru germinat este de 25℃. Temperatura scăzută are ca și consecință un procent de germinație scăzut a semințelor, iar prea ridicată determină obținerea unor plante de tip vegetativ.
- Temperatura optimă de la germinare, până la apariția primei frunze adevărate este de 18℃, atât ziua, cât și noaptea.
- După apariția primei frunze adevărate, temperatura optimă este de 23℃ pe timp de zi și 17℃ pe timp de noapte.
- Se recomandă udarea răsadului cu o soluție(la temperatura substratului) de Razormin (0,15%) pentru stimularea dezvoltării sistemului radicular.
- Transplantarea în ghivece mari (repicarea) se face până la faza de 2 frunze adevărate.
- După 7-10 zile de la repicare, recomandăm 2-3 fertilizări foliare cu biostimulatorul Cropmax(0.2%) la interval de 10 zile.
- Cu cât ghiveciul este mai mare (12-14 cm în diametru) cu atât este mai benefic pentru răsad, evitându-se astfel efectul de supramaturare în perioada de creștere. Un răsad cultivat într-un ghiveci mare ne ajută să câștigăm timpurietatea culturii, în special în perioada când vremea este prea rece, imediat după plantarea în seră/solar.
- Distanța între plante pe perioada producerii răsadului este importantă, plantele trebuie să aibă suficient spațiu pentru a produce o inflorescență de calitate, dar și pentru a evita alungirea acestora. Este bine ca la finalul fazei de creștere a răsadului să avem o desime de 16 plante/mp.
Vârsta unui răsad de bună calitate, în funcție de perioada în care se produce, de la germinația semințelor:
- Noiembrie – Februarie: 8-9 săptămâni;
- Martie – Aprilie: 6-7 săptămâni;
- Mai: 5 săptămâni.
Transplantarea tomatelor
- Solul are nevoie de o structură optimă, cu porozitate adecvată pentru a pătrunde apa și oxigenul, în condiții optime. Pentru o obținerea acestor caracteristici, Biocat 15(pe bază de acizi humici și fulvici) prezintă avantajul de a reface structura solului și flora bacteriană a acestora, în acest fel deblocându-se elementele nutritive(fosfor, potasiu, calciu) blocate în sol.
- O analiză a solului și a apei de irigat, din punct de vedere al elementelor nutritive disponibile, este necesară pentru realizarea unei fertilizări corecte.
- Nu se plantează răsadul în condiții de luminozitate slabă sau sol umed în exces – determină obținerea unor plante de tip vegetativ. Desimea de plantare recomandată este de 2,5 – 3 plante/mp.
- După plantare, recomandăm tratamente fitosanitare preventive în amestec cu Cropmax( în concentrație de 0.1%-0.15%) pentru a crește eficacitatea acestora.
- Desimea mai mare de 4-5 plante/mp induce următoarele inconveninete:
-
- Umiditate ridicată – mai multe boli cauzate de ciuperci;
- Creștere vegetativă în detrimentul formării inflorescențelor și implicit fructificării;
- Fructe de mărime mai mică, producție scăzută.