• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cioban cu 100 de oi, surprins de fermierul Valentin Popa în cultura sa de orz: ”Am depus plângere la poliție, vom ajunge în instanță!”

    Angelica Lefter -

    Un nou caz de pășunat ilegal! Un cioban a fost surprins când păștea peste 100 de oi pe terenul semănat cu orz de către fermierul călărășean  Valentin Popa, prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor. Agricultorul spune că nu este prima dată când își găsește cultura distrusă în urma pășunatului ilegal.

    Situație deloc plăcută chiar la început de an pentru fermierul Valentin Popa. Prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor a prins în flagrant un cioban cu peste 100 de oi lăsate să pască fără vreo problemă în cultura sa de orz.

    Mergând împreună cu fiul său să evalueze starea culturilor, joi – 5 ianuarie 2023, Valentin Popa a rămas uimit să vadă că pe cultura sa de trei hectare de orz pasc liniștite peste 100 de ovine. Vina nu aparține animalelor, ci ciobanului care nu ar fi la prima abatere, a menționat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierul Valentin Popa a prins în flagrant, pe cultura sa de orz, un cioban cu 100 de oi

    În consecință, fermierul din comuna Sohatu, județul Călărași, l-a filmat pe oier și a mers direct la Poliție unde a făcut plângere. Valentin Popa spune că este dispus să ajungă în instanță pentru a-și recupera pagubele.

    ”Astăzi, joi, 5 ianuarie 2023, m-am dus împreună cu fiul meu să vedem cum evoluează culturile pe câmp, având în vedere că temperaturile sunt ridicate. În momentul în care am ajuns în dreptul unei culturi de orz cu o suprafață de 3 hectare, am găsit un cioban care era exact în jumătatea culturii, stătea în băț, cu oile care pășteau. Era o turmă de 100 de capete de ovine. În momentul când a văzut că am luat-o cu direct și m-am dus la el, atunci și-a dat seama că sunt proprietarul culturii și voia să își ia oile să plece de acolo, dar nu a mai apucat că l-am și filmat ca să am probe la poliție. După ce l-am filmat, am sunat comandantul Poliției de la Secția 5 Gălbinași și am mers și i-am făcut plângere. Urmează să i se facă ciobanului dosar penal pentru că nu este la prima abatere”, a menționat agricultorul Valentin Popa.

    Oile, care trebuiau să stea pe stabulație la acest moment, sunt plimbate prin culturile fermierilor

    Fermierul a sugerat că animalele nu aparțin ciobanilor care doar au grijă de ele, ci edilului comunei Sohatu. Angajații primarului nu ar fi la prima abatere, a mai spus Valentin Popa.

    ”Acești băieți, sunt oamenii domnului primar al comunei Sohatu. Îmi aduc aminte în anul 2021 am mers la Primărie cu anumite documente și m-a chemat în birou și mi-a zis să-i mai las în pace că nu au unde să pască oile. Adică nu pot să înghit asemenea oameni care își pasc oile pe culturile fermierilor și să-și bage banii în buzunar. Nu, dacă vor să țină oi, că și eu am avut oi, trebuie să investești bani, iar oile trebuie să stea pe stabulație în perioada aceasta până în aprilie. Anul trecut, tot la fel am pățit, pe o cultură de floarea-soarelui de trei hectare, tot ei mi-au distrus-o în proporție de 40%”, a adăugat fermierul călărășean.

    Oamenii legii vor veni la fața locului pentru a constata pagubele făcute de oi în cultura de orz

    Valentin Popa a mărturisit că în repetate rânduri i-a ”iertat” pe oierii pe care i-a surprins mulți ani la rând în culturile sale, dar și-a dat seama că faptele se repetă la nesfârșit, iar singurul care pierde bani este chiar el. Urmează ca polițiștii să vină la fața locului pentru a constata pagubele.

    ”Am tot vorbit la Poliție, n-am vrut să le fac dosar că am zis că poate înțeleg, dar văd că nu se poate și trebuie să merg până la capăt cu acești oameni. Deja am depus plângerea, o să-i dau în judecată, altfel nu se poate. Oricum ei țin oile într-o curte de 1.500 de metri pătrați, în localitate, care nu mi se pare în regulă, dacă vrei să fii crescător de animale, ori îți cumperi la marginea localității și faci acolo niște saivane, ori te lași de oierit. Terenul meu aparține de comuna Sohatu și este situat undeva la 1.000 de metri de zona unde ies ei cu oile. Poliția va veni mâine la fața locului, având în vedere filmarea și că nu l-am avut decât pe băiatul meu martor, o să vreau să constate cineva și paguba pentru că vreau să merg cu ei în fața instanței. Nu se poate ca un edil să mușamalizeze aceste situații, mai ales că mai sunt fermieri în zonă care se plâng de ceea ce fac acești ciobani. Orzul era răsărit, se vede clar. I-am prins și în 2022 pe o cultură de floarea-soarelui, am mers și le-am explicat acolo, dar văd că nu înțeleg. Ei ar trebui să cumpere hrană pentru oi și să le țină pe stabulație, dar mai bine merg pe culturile fermierilor, este mai bine și este și gratis! Plângerea este făcută la Secția 5 Gălbinași, județul Călărași, o comună apropiată de Sohatu, acolo unde se află organele competente din zonă”, a conchis fermierul Valentin Popa pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal