• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri ajunși la disperare: ”Un crescător de animale intră pe culturile noastre și ne face pagube imense”

    Angelica Lefter -

    A fost agitație mare într-o primărie din România, de la prima oră a dimineții. Mai mulți fermieri au discutat aprins cu autoritățile locale în vederea rezolvării unei probleme care trenează de ani de zile – un crescător de animale intră pe culturile lor și face prăpăd. Acum, când fermierii au investit imens în culturile lor, nu mai pot tolera acest fapt și sunt dispuși să facă orice pentru a-și face dreptate.

    Dănuț Vezeanu este un tânăr fermier de 45 de ani, din comuna Radomirești, județul Olt, care lucrează 300 de hectare de cultură mare. Agricultorul a contactat redacția Agrointeligența – AGROINTEL.RO pentru a-și expune problema pe care o are de ani buni, dar pe care nu mai poate să o ducă fără să ia măsuri, după ce a văzut articolul despre fermierul Valentin Popa care a surprins un cioban cu 100 de oi în cultura sa de orz.

    Agricultorul oltean a constatat o pagubă imensă în cultura sa de rapiță, din cauza pășunatului ilegal

    Dănuț Vezeanu a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că de dimineață, vineri – 6 ianuarie, aproximativ 15 fermieri din localitate s-au strâns la Primăria Radomirești pentru a stabili ce măsuri să ia împotriva unui crescător de animale care le distruge culturile. Bărbatul, care crește 600 de animale, ovine, bovine, capre și cai, este bănuit de mai mulți consăteni că își paște ilegal efectivele în culturile lor.

    Calendar pășunat 2023. Perioadele în care este interzis pășunatul

    ”Suntem aici, la Primărie, ne-am strâns mai mulți fermieri să discutăm să vedem ce facem cu acest crescător de animale, ce măsuri luăm. Un cioban cu animalele sale intră frecvent pe culturile noastre. Intră cu ele la noi pe culturi la modul cel mai serios nu doar trec și pasc, pasc până nu mai rămâne nimic. Eu lucrez 300 de hectare cultivate cu rapiță, grâu, orz, floarea-soarelui. Constatarea pagubelor în 10 hectare de rapiță am făcut-o pe data de 4 ianuarie, seara. Atunci am descoperit că la mijlocul unui teren de 10 hectare de rapiță, cultura era toată păscută. Nu sunt singurul fermier afectat, sunt mulți în localitate și atunci ne-am strâns să vedem ce măsuri luăm împotriva acestui om care își bate joc de munca noastră”, a declarat fermierul oltean.

    Crescător cu 600 de animale a speriat fermierii din comuna Radomirești

    Dănuț Vezeanu spune că deși nu l-a prins în flagrant pe crescătorul de animale, știe cine este pentru că în comună este singurul crescător cu un număr așa de mare de animale. Mai mult, au fost ani în care chiar l-a prins în fapt, cu animalele în culturile sale. Agricultorul a alertat autoritățile și a depus o plângere, urmează ca autoritățile să-și facă treaba și să descopere cine distruge culturile fermierilor.

    ”Nu l-am prins acum, dar este clar că acel consătean este. L-am găsit în alți ani pe culturile mele cu animalele, este singurul care are un număr așa mare de animale, 600 de animale. Se pare că deși are pășune concesionată de la Primărie, nu-i este suficient. Acum am constatat paguba, am depus declarație, am sunat la Poliție, mâine vor veni oamenii legii, luni va veni Comisia de la Primărie. Am făcut toate demersurile. Acum fermierii din comună s-au strâns la Primărie să vedem ce măsuri luăm: punem pază, ce facem? Zona dintre satele Călinești și Poiana, din comuna Radomirești, este cea mai afectată de pășunatul ilegal deoarece respectivul cioban este cel mai aproape. Sunt mai mulți ciobani, dar el este cel mai rău. Primarul ne susține și pe noi, dar și pe crescătorii de animale, însă nu se poate să nu fie luate alte măsuri să oprească acest pășunat în culturile noastre. Acum, eu nu vreau să mă țin de sesizări, să fac rău nimănui, dar altfel nu se mai poate”, a menționat fermierul.

    Paguba în cultura de rapiță este de aproape 20%, după cum a estimat fermierul

    Agricultorul Dănuț Vezeanu spune că, în general, există înțelegere între crescătorii de animale și cei care lucrează în vegetal, ajutându-i pe cei dintâi cu hrană pentru efectivele lor de câte ori a fost nevoie, însă gestul nu este reciproc. Crescătorii de animale le aduc pagube imense, a declarat agricultorul oltean.

    ”Noi îi mai ajutăm pe crescătorii de animale cu hrană, cu paie, cu mazăre. Eu am zis să ne ajutăm colegial, le dau voie să vină cu animalele după ce am recoltat, dar nu acum. Deci eu fac compromis și crescătorii de animale își bat joc de noi. Nu știu ce să facem, am răbufnit și am agitat toată comuna. Eu sun la 112, îi dă amendă 1.000 de lei și plătește 500 de lei în 48 de ore. Voi avea pierderi de 15-20% la partea de rapiță unde au intrat animalele pentru că la rapiță dacă i-ai rupt măduva, nu-și mai revine”, a punctat Dănuț Vezeanu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții

    Ultimele știri

    Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune Zilele devin mai lungi din cauza schimbărilor climatice – studiu Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ